Logo Zoeken

Prikkels - Boven op een berg in Zwitserland

22 januari 2019André Manning

Het is eind januari en het jaarlijkse WEF-circus in Davos is inmiddels weer losgebarsten. Sinds 1971 komt ieder jaar de economische en politieke wereldtop een paar dagen samen in een Zwitsers kuuroord waar gedurende de rest van het jaar amper 12.000 mensen wonen. Dit jaar een World Economic Forum zonder een Amerikaanse president, omdat zijn land in een impasse verkeert. Maar ook bijvoorbeeld zonder de leider van Zimbabwe, die vanwege een licht ontvlambare situatie in zijn thuisland zijn reis naar Davos heeft afgezegd.

Andre Manning blog.jpg

En het zou me niet verbazen wanneer ook de Britse regeringsleider dit jaar verstek laat gaan; om redenen die we allemaal wel kunnen bedenken. Andere leiders zullen er wel zijn. Om belangrijke uitdagingen te bespreken, economische uitdagingen wel te verstaan. Om in panels te zitten, met elkaar van gedachten te wisselen en ook om, heel pragmatisch, deals te sluiten.

Dit jaar is de Vierde Industriële Revolutie het centrale thema van de WEF. En zou het geen mooie uitdaging voor de WEF-organisatie zijn om de grenzen van de WEF zo langzamerhand wat te gaan verleggen. En ook ruimte te bieden aan andersdenkenden die niet per se alleen economisch georiënteerd zijn. Filosofen, kunstenaars en wetenschappers die met hun (anders) denken de min of meer gevestigde economische orde op een constructieve manier uit kunnen dagen.

Klimaatmaatregelen, een groter wordende kloof tussen de ‘haves’ en de ‘have nots’, de rafelranden van de democratie (en alles wat daarmee samenhangt); het zijn onderwerpen die ons allemaal aangaan. Zowel op de korte als op de lange termijn. En natuurlijk zijn er ook andere platforms waar deze onderwerpen worden besproken en waar wereldleiders samen komen. Maar ik zou het best wel een mooie gedachte vinden als Klaus Schwab, zijn mondiale netwerk en een groot aantal nieuwe genodigden volgend jaar opnieuw samen komen, tijdens het World Economic Forum in Davos.