Logo Zoeken

Blog van de Voorzitter: 'Een herhaling van Jetten', een pleidooi voor authenticiteit

31 oktober 2018Wieneke Buurman

De overname van de Hema door Marcel Boekhoorn. De letters van Amsterdam. De opmars van de newsroom. Zomaar een paar onderwerpen waarover Logeion-leden mij tipten als onderwerp voor deze blog. Maar het wordt Rob Jetten, die tot fractievoorzitter en opvolger van de ervaren Alexander Pechtold werd gekozen. Met zijn 31 jaar de jongste fractievoorzitter ooit; zelfs Ed Nijpets was een paar maanden jonger. Arjen Lubach (met dank voor de quote boven deze blog) had er zelfs een speciale Nijntje-editie aan gewijd. En deze blog wordt daarmee een pleidooi voor authenticiteit in de communicatie. 

wieneke705x220.jpg

Commentatoren buitelden over elkaar heen om hem ‘een babyface’ te noemen, of ‘studentikoos’. Helemaal niet erg als je jong bent en er ook zo uitziet.

Waar het mis ging met Jetten, was dat hij ‘een Blokkertje’ deed. In een interview met RTL, over het eerste onderwerp dat hij op zijn bordje kreeg als kersverse fractievoorzitter, gaf hij op iedere vraag van Frits Wester hetzelfde antwoord: ‘verstandig van het kabinet om afschaffing van de dividendbelasting te heroverwegen’. Op dezelfde manier als de topman van Blokker ooit voor de NOS-camera op iedere vraag het antwoord gaf dat Blokker een grootscheepse transformatie aankondigde en zich daarmee onsterfelijk maakte in communicatieland.

Het leverde Jetten de bijnaam ‘Robot Jetten’ op. Jetten was duidelijk geprept door communicatiemensen van D66. Je hoort hen zeggen: “Kom op Rob, laat je niet afleiden door de journalist, maar blijf je basisboodschap herhalen.”  Dus dat deed Rob. Letterlijk. Helaas.

Zouden wij als communicatiemensen ons niet veel meer moeten focussen op authenticiteit? Om adviezen beter aan te laten sluiten bij degene die de boodschap brengt? Kijken naar persoonlijkheid, kennis en ervaring, manier van spreken en uitstraling? Authentiek zijn, is geloofwaardig zijn. En alleen door authentiek te zijn, kan Rob Jetten weer robot-af worden.