Logo Zoeken

Finalist aan het woord: 'De beste manier om de toekomst te voorspellen, is door hem samen vorm te geven'

2 oktober 2018Annemieke van Wegen-Delhaas

Hoe zou Rotterdam er over twintig jaar uitzien als de Rotterdammer het voor het zeggen had? Met die vraag in het achterhoofd is het stadsbestuur van Rotterdam in januari 2017 gestart met het Gesprek met de Stad. Het gesprek over het Rotterdam van 2037 is tot april 2017 gevoerd met iedereen die daarvoor openstond. Jong en oud, arm en rijk, hoog- en laagopgeleid en mensen van verschillende achtergronden. Ruim 9.000 mensen deden mee. Gezamenlijk hebben wij verkend wat we verwachten van de toekomst en hebben we ideeën aangeleverd om de stad mooier te maken. Als input voor het maken van toekomstplannen, aIs inspiratie voor het Rotterdamse stadsbestuur, organisaties, het bedrijfsleven en voor de ‘gewone’ Rotterdammer. Waarom? Omdat er de komende jaren erg veel verandert, en daar willen we met elkaar op voorbereid zijn, denk alleen al aan de digitalisering en robotisering. 

Rotterdamfinalist_705x220.jpg

Het Rotterdamse stadsbestuur in juni 2017:
“Het werd een avontuurlijke reis met veel positieve reacties, inspirerende verhalen, kansen en soms zorgelijke beelden. Het Gesprek heeft een schat aan informatie opgeleverd die In woord, in beeld en in cijfers gedeeld werd op het www.hetverhaalvandestad.nl en in het gelijknamige magazine. Samen vormde het één geheel: Het Verhaal van de Stad. Het is bedoeld voor alle Rotterdammers. Om geïnspireerd te raken en voorbereid te zijn op die toekomst en ook om er met elkaar over te blijven praten. Wij creëren de toekomst door er zelf vorm aan te geven. Door de woorden om te zetten in daden. Door eerst te dromen en dan te doen. Want het Gesprek, het Verhaal en deze stad zijn nooit af."

Ondertussen (d.d. 1 oktober 2018) is ‘het Verhaal van de stad’, en de achterliggende data en verhalen, gebruikt voor en door heel veel Rotterdammers. Bijvoorbeeld –niet het minste wapenfeit- als inspiratie voor het nieuwe Rotterdamse college, als input voor beleid op Toerisme, voor journalisten die het gebruikten om er verhalen uit te halen zoals ‘als je niets hebt met diversiteit ben je geen Rotterdammer in NRC 2018’ , kunstenaars die het inzetten als uitgangspunt voor hun werk zoals het twitterende ‘bankje van de toekomst’, andere gemeenten zoals Delft die eenzelfde project wilden starten en ons als voorbeeld namen, en bedrijven en organisaties zoals het Erasmus MC die ook een ‘gesprek’ hebben gestart. En een mooie nominatie voor onze social media campagne ‘het beste gesprek voer je op de bank’ met Soufiane Touzani op een bank die kon rijden. Tot op de dag van vandaag wordt het Verhaal van de stad gebruikt als inspiratie en vertrekpunt voor het maken van Rotterdamse toekomstplannen. En binnenkort hopen we weer een vervolg te geven aan het gesprek/het verhaal; maar daar kunnen we nu nog niets over loslaten (wordt wel weer heel gaaf!).

Finalist Galjaardprijs 2018
Deze blog is geschreven door Annemieke van Wegen-Delhaas, communicatiestrateeg bij de gemeente Rotterdam en betrokken bij 'Het gesprek met de stad' wat resulteerde in 'Het verhaal van de stad'. Dit project is een van de vijf finalisten voor de Galjaardprijs 2018. De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens de Galjaarddag 2018 op 1 november. Ga voor meer informatie en aanmelden naar www.galjaarddag.nl