Logo Zoeken

Prikkels - Leiden of lijden

25 juli 2018André Manning

Als ik een maand geleden had gevraagd wie Kolinda Grabar-Kitarovic kent, was het aantal mensen dat ‘ja’ had geknikt waarschijnlijk op een hand te tellen. Misschien onze voormalige collega Bianca (toekomstig voorzitter van de congrescommissie), maar heel veel meer zullen het er niet zijn geweest. In nog geen twee weken is dat enorm veranderd. En niet vanwege een uitgekiende mediacampagne, maar vooral omdat ze zo dichtbij zichzelf is gebleven en daarmee ook dichtbij haar landgenoten en anderen, buiten de Kroatische landsgrenzen.

Andre Manning blog.jpg

Inmiddels is de Kroatische president bij velen bekend, sterker nog: geliefd. En is ze misschien wel onbedoeld een mooi voorbeeld van authentiek leiderschap. Amper twee weken geleden stond ze te juichen bij ieder doelpunt van haar team tijdens het WK-voetbal in Rusland. En na afloop van de finale feliciteerde ze niet alleen haar eigen team, maar ook de Franse spelers. Omdat ze vond dat sport geen verliezers kent. (Daar kun je van mening over verschillen). Toen een dag later bekend werd dat ze tussen de fans in ‘economy class’ naar Rusland was gevlogen, kon haar reputatie niet meer kapot. Niet alleen de voetballers, maar ook de president van Kroatië hebben hun land op de kaart gezet. Onbetaalbaar en daar kan geen communicatiestrategie tegenop. En als klap op de vuurpijl hebben de Kroatische voetballers hun WK-premie gedoneerd aan Kroatische kinderen die in weinig benijdenswaardige omstandigheden opgroeien. En ja, dan kun je denken; als ik voetbalmiljonair zou zijn geweest, dan had ik hetzelfde gedaan. Maar toch.

Hoe anders verging het een aantal mannelijke lijders de afgelopen weken. Denk maar eens aan de oprichter van de Amerikaanse pizzaketen Papa John’s, die inmiddels in zwaar weer terecht gekomen is. Er is nog nauwelijks een marketing- of communicatiebureau dat voor de keten wil werken. En ook de New York Yankees en drie andere Amerikaanse honkbalclubs zegden hun samenwerking met Papa John’s op. Of onze eigen minister van Buitenlandse Zaken die na alle verontschuldigingen nog steeds iets heeft uit te leggen. Niet alleen in Nederland, maar ook ver daarbuiten. Ook de oprichter van Facebook moest zich recent in allerlei bochten wringen. En natuurlijk de Amerikaanse president die het liefst via Twitter of FOX News de wereld toespreekt; hij lijkt er een gewoonte van te maken. Daar kijken we nauwelijks meer van op, tenzij hij het wel heel bont maakt, zoals in Helsinki. Daar kan zelfs geen tegenspraak van Mark Rutte iets aan veranderen. Leiden of lijden, de scheidslijn lijkt soms flinterdun.