Logo Zoeken

Prikkels - Veertig jaar in het vak

1 mei 2018André Manning

Soms komt er een berichtje voorbij waar je even stil van wordt. Je leest het nog een keer en gaat even nadenken. Vanochtend had ik zo’n moment toen ik op ons Twitterkanaal een berichtje voorbij zag komen van een collega die al veertig jaar actief is als communicatieadviseur, in dit geval bij de overheid. Veertig jaar geleden begonnen en nog steeds als communicatieadviseur actief bij een gemeente.

Andre Manning blog.jpg

Veertig jaar geleden begonnen, dat was in 1978; het jaar dat het Nederlands voetbalelftal de WK-finale van Argentinië verloor (met die bal op de paal van Rob Rensenbrink in de laatste minuut). 1978, ook het jaar dat Koningsdag nog Koninginnedag was en met een heus defilé langs paleis Soestdijk werd gevierd. Het was ook het jaar waarin de Sovjet-Unie wereldkampioen ijshockey werd door in de finale van Tsjecho-Slowakije te winnen. 1978 was ook het jaar dat er voor de eerste keer een popconcert werd gehouden in de Rotterdamse Kuip; ruim 50.000 mensen zagen Bob Dylan optreden.

Stilstaan bij ontwikkelingen
Veertig jaar in het communicatievak. Ik vraag me dan af, wat heb je dan allemaal voorbij zien komen sinds je begon en hoe anders ziet je (communicatie) wereld er nu uit. Ik kan me een goede voorstelling maken van wat er veertig jaar geleden allemaal nog niet was. Er waren nauwelijks personal computers of mobiele telefoons. Er was nog geen internet, Whatsapp, Instagram, Facebook of Twitter. E-mail bestond volgens mij nog niet en persberichten werden wellicht in een envelop gedaan en met de post verstuurd. De Nederlandse televisie was nog niet plat en kende nog maar twee zenders. Netflix bestond niet en er werd ook niet geblogd en gevlogd. Employee Engagement, Purpose en Customer Journey heette anders en fake news bestond wellicht wel, maar had nog niet dat (Engelse) label. Kranten en tijdschriften kenden nog hoge oplages en webinars en podcasts moesten nog worden uitgevonden. En vul alsjeblieft aan met voorbeelden die ik nog ben vergeten.

Op het podium?
We bieden in onze Logeion-programmering ieder jaar weer veel ruimte voor nieuwe ontwikkelingen in ons vak. Ik zou het eigenlijk best wel een mooi idee vinden om onze collega, die al veertig jaar in het communicatievak zit, een keer een podium te bieden, ons mee terug te nemen in de tijd en te laten vertellen hoe het leven van een communicatieprofessional er in 1978 uitzag.