Logo Zoeken

Op ontdekkingsreis door de Europese instellingen

12 april 2018Anne Hofstede

De vakgroep Public Affairs ging eind februari op studiereis naar Brussel, om alles te weten te komen over de Europese Unie. Op de deelnemerslijst een gezelschap vakgenoten uit het hele land: adviseurs uit een aantal gemeenten maar ook veel mensen met een eigen bureau of werkzaam bij een universiteit of andere organisatie. In totaal zo’n twintig mensen. Deelnemer Anne Hofstede (gemeente Amsterdam) schreef een verslag.

studiereis705x220website.jpg

"Drie dagen hebben we geluisterd naar een lange reeks van vertegenwoordigers van verschillende Europese instituties: Europese Commissie, Europees Parlement, Vertegenwoordiging Europese Commissie in Nederland, Benelux Unie, Huis van de Nederlandse Provincies. Na afloop wist ik opeens veel meer van die (voor mij) toch wat schimmige organisaties. Ik was al pro-Europa maar dat is verder versterkt door de kennismaking met al deze mannen en vrouwen die zich inzetten voor ons continent. Ik weet beter wat hun taken zijn (meer dan ik dacht), wat hun bevoegdheden zijn (minder dan ik dacht) en wat hun budget is (véél minder dan ik dacht). En dat Nederland helaas de laagste opkomst bij de Europese verkiezingen kent van alle lidstaten, slechts 25 procent..'"

Woman on a mission
“Ik was er ook met een missie: erachter komen hoe we vanuit de Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht de Europese regelgeving voor de voedingsindustrie kunnen beïnvloeden. Daar ben ik een heel klein beetje over te weten gekomen. Bijvoorbeeld dat steden wel lobbyen in Brussel, maar dan vooral om geld te krijgen voor projecten, niet om beleid te wijzigen. Dat je beleidswijzigingen op twee manieren voor elkaar kunt krijgen: door het te agenderen bij de Europese Commissie, of door het uit te lokken via rechtspraak door het Europees Hof. Dat je slim gebruik kunt maken van internationale structuren die al bestaan, bijvoorbeeld rond andere zorgonderwerpen. Een verbondje sluiten met (min of meer) gelijkgestemden is handig vóór je naar een Europarlementariër of directeur-generaal stapt.”

De grote vijand
“Het meest bijzondere moment tijdens de studiereis was een ontmoeting met twee Europese lobbyisten. Een van hen werkt voor een frisdrankgigant, voor ons van de aanpak Gezond Gewicht een van de grote ‘vijanden’ dus. Een interessante ontmoeting! Hij kondigde een mooie maatregel aan van de gehele Europese frisdrankindustrie (die ik hier vast niet mag delen), maar zei er gelijk bij: we zetten in op verbeteringen om obesitas te helpen tegengaan, maar dat doen we óók om wetgeving tegen te houden. Dat was in elk geval eerlijk.”

Bellen met Brussel
“Een eye-opener was een opmerking van de tweede lobbyist (voor Zorgverzekeraars Nederland), namelijk dat Brussel veel opener is dan het rijk in Den Haag of zelfs ‘mijn’ gemeente Amsterdam. In tegenstelling tot ons ongezellige 14020 nummer staan alle Europese ambtenaren gewoon met hun telefoonnummer online. Sterker nog: “Ze vinden het leuk als je belt!” Misschien ga ik dat binnenkort maar eens doen. Europa smaakt naar meer. Met veel dank aan Michiel Krijvenaar en Folkert Reith van Logeion, voor het organiseren van deze geweldige studiereis!”