Logo Zoeken

Van 'moet dit nou?' naar 'nu wil ik winnen ook!'

20 december 2017De redactie

Laura Peels, freelance campagnemanager bij Dienst Publiek en Communicatie van het ministerie van Algemene Zaken, werd op C-DAY17 uitgeroepen tot CommunicatieTalent van het Jaar. Zij werd genomineerd voor haar rol als projectleider Communicatie voor de Nationale Klimaattop. Verrast en vereerd door de nominatie is ze aan het traject begonnen. "Naarmate je dan steeds verder komt, wil je ook door naar de volgende ronde. Het wordt steeds leuker en spannender!", aldus Laura.

Laura_Peels_705x220.jpg

Hoe vond je het om genomineerd te zijn?
Super leuk en heel lief van mijn manager en de directeur Communicatie van mijn vorige opdracht die mij hadden aangemeld. Toch wel een heel mooi compliment! In eerste instantie dacht ik wel: moet dit nou en is dit wel nodig? Maar naarmate je dan steeds verder komt in het traject, wil je ook door naar de volgende ronde en dan wordt het steeds leuker en spannender.

En toen werd je ineens gebeld?
Ja, ik weet nog wel dat ik werd gebeld door Debbie Barendregt (vicevoorzitter Young Logeion) dat ik geselecteerd was voor de shortlist. Er was me wel verteld dat ze mij gingen aanmelden voor de verkiezing, maar verder heb ik er helemaal niet meer aan gedacht dus het was een verrassing toen mijn telefoon ging.

Hoe vond je het om te pitchen voor al die ruim 600 communicatieprofessionals?
Dat had ik nog nooit eerder gedaan, en ook nog nooit zo’n korte pitch van 90 seconden. Een korte pitch is veel lastiger dan een presentatie geven! Natuurlijk is pitchen voor een zaal vol met communicatieprofessionals heel spannend, maar het was ook heel leuke en leerzame ervaring. Wel een hele uitdaging om zowel de case, als jouw bijdrage en visie op het vak in zo'n korte tijd over te brengen.

Heb jij ook een coach gehad die je heeft begeleid rondom de verkiezing?
Ja, de coaching was echt heel fijn, Marleen Rechtsteiner begeleidde alle finalisten. Wat ik echt heb geleerd van haar? Dat ik niet direct op de inhoud moet gaan zitten, maar juist vertellen over wat mij onderscheidend maakte in deze case, mijn visie op het vak naar aanleiding van deze case overbrengen. De pitch die ik in eerste instantie had voorbereid, ging gewoon inhoudelijk over de case waarvoor ik genomineerd was. Met hulp van Marleen heb ik dit omgegooid en mijn visie op het vak erin verwerkt. Ook werd ik gedwongen om na te denken over wat mij onderscheidde van de andere finalisten. Heel waardevolle feedback, die ik meeneem in de rest van mijn werk.

Wat is er na de verkiezing allemaal op je af gekomen?
Naast heel veel leuke berichten en felicitaties, merk ik nu dat mensen van buiten mijn eigen kringetje mij weten te vinden of mijn naam hebben gehoord. Dat is natuurlijk heel leuk, helemaal omdat ik vorig jaar als freelancer ben begonnen. In de afgelopen periode heb ik veel presentaties gegeven over de case waarvoor ik werd voorgedragen. Dit heb ik mogen doen bij o.a. overheidsorganisaties en op communicatiecongressen. Ik heb daar vooral veel verteld over de impact en de innovatie van de case en over hoe ik dit voor elkaar heb gekregen.

Het heeft je afgelopen jaar dus veel opgeleverd?
Ja, veel ontmoetingen, leuke gesprekken en nieuwe mensen leren kennen, meer zekerheid in mijn eigen werk en indirect heb ik er ook leuke opdrachten aan over gehouden.

Waarom is het goed dat deze verkiezing ieder jaar plaatsvindt?
Even stilstaan bij het vak, maar dit is ook wel een hele leuke manier om cases te laten zien en ook de mensen die daarachter staan in de spotlights te zetten. Al zou ik het ook wel logisch kunnen vinden dat de prijs naar een team kan gaan, want uiteindelijk doe je het werk bijna altijd samen met anderen. Er werken ook zoveel andere mensen mee aan een case. Iedereen die betrokken was bij de Klimaattop 2016 verdient het eigenlijk om in het zonnetje gezet te worden. Ik heb dit natuurlijk niet alleen gedaan.

Waarom is het leuk om voorgedragen te worden?
Je voelt je vereerd, het is een leuk traject waarin je nieuwe mensen leert kennen en je ook veel over je vak mag praten. Ik werd eigenlijk enthousiaster over mijn eigen werk naarmate ik er een aantal keer over heb morgen praten, dat is wel gek om te merken!


Ken jij (of ben jij ) net zo'n super talent als Laura, die verdient om in het zonnetje te staan voor zijn of haar prestaties? Draag hem of haar dan voor! Dit kan tot en met 28 februari via een voordrachtformulier op de website: http://communicatieverkiezingen.nl/. Hier vind je ook de criteria en eerdere winnaars. De opvolger van Laura wordt bekend gemaakt op 21 juni 2018 tijdens C-DAY18!