Logo Zoeken

Actief worden binnen de vereniging geeft inhoud aan je lidmaatschap

19 december 2017De redactie

Ward de Moor, senior adviseur communicatie bij de VvAA Groep B.V. en voorzitter van de vakgroep interne communicatie van Logeion. Ward is inmiddels al vijftien jaar aangesloten bij Logeion. Hij raadt iedereen aan om actief te worden binnen de vereniging: "Het geeft inhoud aan je lidmaatschap van Logeion en het is vooral leuk om met elkaar het vak verder te brengen."

Ward_705x220.jpg

Ward, hoelang zit je al in de vakgroep interne communicatie?
Ik ben al sinds 2002 actief als lid van Logeion, wat toen nog de Beroepsvereniging voor Communicatie heette. Met een paar anderen begonnen we met de vakgroep hr-communicatie. De mensen van hr en communicatie hadden weinig contact met elkaar, terwijl ze zoveel gemeenschappelijke belangen hebben. We wilden hr- en communicatiemensen meer met elkaar in contact brengen, zodat ze elkaar kunnen versterken. Sinds 2007 is deze vakgroep gefuseerd met de vakgroep interne communicatie, waarvan ik inmiddels al een tijd voorzitter ben.

Wat was voor jou de reden om je aan te sluiten bij de vakgroep?
Als je ergens lid van bent, kun je maar beter actief worden. Later dus bij de vakgroep hr-communicatie van (toen nog) BvC. Ik ben ooit bij een van de voorgangers van Logeion, Acon, begonnen in de Congrescommissie. De voornaamste reden is wat mij betreft dat het goed is om het vak verder te helpen, te leren van vakgenoten en vooral om plezier te hebben.

Heb je regelmatig een bijeenkomst voor de vakgroep interne communicatie?
Het verschilt, maar meestal hebben we twee grote bijeenkomsten, de zogeheten IC-Eyeopener, theorievormend en de IC-Parade, gericht op delen van casuïstiek. Daarnaast organiseren we bijvoorbeeld Enter-the-firms en hebben we in 2016 een whitepaper gepubliceerd. Naast de activiteiten komen we per jaar een paar keer bij elkaar voor overleg, al dan niet telefonisch.

Wat heeft het je in de afgelopen 15 jaar gebracht?
Inspiratie en plezier met vakgenoten. Maar het is vooral leuk om met elkaar het vak verder te brengen. Het vak interne communicatie is een stuk volwassener geworden, zoals we in onze whitepaper ook aantonen. Het heeft mij inzichten gegeven in ontwikkelingen van het vak en als voorzitter van de vakgroep ben ik twee keer uitgenodigd bij het jaarcongres van onze Vlaamse zustervereniging Vonk. Het is erg leuk en interessant om te horen hoe onze collega’s in het buitenland doen op het gebied van interne communicatie. Dit zijn de leuke extraatjes!

Waarom vind jij het belangrijk om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen in het communicatievak?
Als je als gesprekspartner binnen je organisatie of door klanten serieus genomen wilt worden, moet je altijd een stapje vóór zijn. Je moet weten wat er aan de hand is in het communicatievakgebied. En dat bedoel ik in de breedste zin, dus niet alleen interne communicatie, maar de Logeion-trends helpen daar ook aan mee.

Zou je het andere communicatieprofessionals aanraden om aan te sluiten bij een vak- of themagroep en waarom?
Jazeker, omdat het inhoud geeft aan je lidmaatschap van Logeion. Want ik weet niet of ik anders naar bijeenkomsten zou gaan. Daarnaast vind ik het mooi om met vakgenoten te sparren, die net in een andere context van het vak zitten. Het is leuk om op deze manier met elkaar het vak verder te brengen.