Logo Zoeken

Introductiesessie LEGO® SERIOUS PLAY® weer geslaagd

27 november 2017Jantina Oosterhoff

Wat is LEGO® SERIOUS PLAY® en hoe kun je LEGO® SERIOUS PLAY® inzetten in jouw organisatie? Daar kregen de deelnemers aan de workshop LEGO® SERIOUS PLAY® in het Stadskantoor van de gemeente Zwolle antwoord op. Zij maakten al doende kennis met deze creatieve en effectieve methodiek voor het oplossen van (communicatie)vraagstukken. Communicatieadviseurs Annemieke Mintjes en Daniëlle Zuiderwijk faciliteerden de workshop.

Landscape-website-LEGO.gif

Aan de slag
Na een gezamenlijke start-up werd de groep in tweeën verdeeld; met één facilitator per groep. Na een aantal vingeroefeningen om te ervaren hoe de methode werkt gingen de deelnemers aan de slag met het bouwen van de communicatieprofessional van de toekomst (over 5 jaar).De deelnemers startten met een individueel model en maakten vervolgens een gezamenlijk model. Er werd serieus gebouwd, gedeeld, gelachen en goed samengewerkt. Beide groepen presenteerden hun model ‘Communicatieprofessional van de toekomst’ methet bijbehorende verhaal aan elkaar. In deze video zie je de eindresultaten van alle vier de groepen.

 

Reacties van de deelnemers
Waren de deelnemers in eerste instantie vooral nieuwsgierig wat je überhaupt met LEGO® voor elkaar kunt krijgen, na afloop waren ze enthousiast over de vele mogelijkheden om LEGO® SERIOUS PLAY® toe te passen. Tijdens de lunch en de borrel deelden de deelnemers hun ervaringen en ideeën met elkaar en de facilitators.  De ogen zijn geopend om (complexe) vraagstukken op een creatieve, constructieve en effectieve manier aan te pakken. Een paar quotes:

“Het dwingt je om concreet en kernachtig te zijn.”

“Het lijkt me geweldig om dit in te zetten voor coalitievorming na de gemeenteverkiezingen.”

“Ik heb wel 100 ideeën om dit te gebruiken in het onderwijs, voor bijvoorbeeld samenwerken, doelen stellen, plannen maken.”

“Mooi, creatief en strategisch goed inzetbaar.”

Individuele opdrachten

Over de methode
LEGO® SERIOUS PLAY® blijkt een laagdrempelige manier om samen aan de slag te gaan met heel uiteenlopende vraagstukken, waarbij de samenwerkingsfactor hoog is. Het is een beproefde methode voor onder meer strategie- en visieontwikkeling, persoonlijke ontwikkeling, teambuilding, organisatievraagstukken en innovatie. De kracht van LEGO® SERIOUS PLAY® is dat iedereen zijn of haar kennis en mening inbrengt. Lastige of minder tastbare onderwerpen worden door de deelnemers vastgelegd in driedimensionale modellen en metaforen. De ideeën en creativiteit van alle deelnemers worden maximaal benut.

Deze sessie gemist? In 2018 hebben wij alweer een volgende introductiesessie gepland. Meer informatie hierover volgt.