Logo Zoeken

Hoe gaat met de winnaars van de Galjaardprijs 2015?

18 april 2017Arjen P. van Leeuwen

In 2015 won GGZ Friesland de Galjaardprijs én de publieksprijs met de destigmatiseringscampagne ‘Niemand is zijn stoornis’. Deze campagne richt zich op het wegnemen van vooroordelen over mensen met een psychische aandoening. De Galjaardprijs was voor Louwra Weisfelt, manager Marketing en Communicatie bij GGZ Friesland, meer dan een kroon op de campagne. Een prachtig verhaal over een pakkende campagne!

Galjaarprijs-winnaar-2015.jpg

‘De campagne is het resultaat van een mooie co-creatie tussen onze communicatie-afdeling, collega’s, cliënten en hun familie. Het is een campagne die we volledig op eigen kracht, met eigen mensen en eigen middelen tot stand hebben gebracht. Daar ben ik nog steeds onwijs trots op. Het is fantastisch als je dan ook de erkenning krijgt in de vorm van zo’n prachtprijs’, zegt Louwra glimlachend.

Nadat de confetti was neergedaald en de champagneglazen weer in de kast stonden, realiseerde Louwra zich dat de Galjaardprijs meer bracht: ‘Het heeft ons allemaal gesterkt in de overtuiging dat we ons blijvend moeten inzetten voor destigmatisering. Het was een droom geweest als we nu konden zeggen dat er dankzij de campagne geen vooroordelen meer bestaan. Die zijn er nog steeds. Sterker nog: misschien meer dan ooit, gevoed door de vertroebelde maatschappelijke en politieke discussie over ‘de verwarde mens.’

Toen Dagblad Trouw eind 2016 met de vraag kwam welke GGZ-instelling een week lang de deuren wilde openen voor hun pop-upredactie, zette Louwra de voordeur van GGZ Friesland alvast wagenwijd open: ‘Het was een heel mooie kans om het beeld over de geestelijke gezondheidszorg en mensen met psychische klachten te nuanceren. Tegelijkertijd was het ook spannend om twee journalisten binnen te laten en de vrijheid te geven’,  geeft Louwra toe.

Die zorgen bleken onterecht. Van maandag 16 januari tot en met zaterdag 21 januari 2017 tekenden Rianne Oosterom en Edwin Kreulen van Trouw prachtige en indringende verhalen op. Nog nooit eerder werd zo openlijk geschreven over bijvoorbeeld de crisisdienst, een opname in de kliniek en het dagelijks werk van ambulante teams. ‘Dat kon alleen omdat medewerkers, cliënten en familie bereid waren om mee te werken en hun eigen persoonlijke verhaal te vertellen. Door het onderlinge vertrouwen en de openheid is het een heel mooie artikelenreeks geworden die het echte verhaal vertelt van de geestelijke gezondheidszorg. En daar ben ik wederom heel trots op’, vertelt Louwra.

Benieuwd naar de artikelen die in Trouw verschenen? We hebben ze voor je gebundeld in een handzame krant. Je vraagt deze krant aan via pr@ggzfriesland.nl.

Het verhaal over deze winnende inzending dat verscheen in het Galjaardboek 2015, kun je hier vinden.