Logo Zoeken

Bereikspijk Werkt!: Tien werkzoekenden aan het werk (Galjaardinzending 2015)

3 april 2017Arjen P. van Leeuwen

In 2013 startte het project Bereikspijk Werkt! waar veertien werkzoekenden hielpen de bereikbaarheid van gemeente Nissewaard te verbeteren. Na afloop van het project vonden acht van hen direct een baan. Nu drie jaar later zijn dat er tien van de veertien. Een project van De Verkeersonderneming, gemeente Nissewaard en veertien inwoners zonder baan.

Galjaard.jpg

Dit mooie project was één van de ruim vijftig Galjaardinzendingen in 2015. Verhalen met elk een eigen aanpak op een actueel thema. Regelmatig zullen we verhalen delen in de Tweekly over inzendingen uit eerdere inzendingen die we de vraag hebben gesteld: Hoe gaat het nu met jullie project? Wil je het artikel lezen uit het boek Communicatieverhaal halen 2015/Galjaardboek? Klik dan hier.

Veertien mensen met een eigen verhaal
Veertien mensen met een soms kortere en soms langere historie. Veertien mensen die het niet makkelijk hebben. Maar bovenal veertien mensen met kwaliteiten, de één organisatorische, de ander creatieve, de derde verbindende en de volgende leidschapskwaliteiten. De één ex-marketeer, de ander ex-gemeenteraadslid, de derde ex-chefkok, de volgende ex-verslaafde of ex-ondernemer. Maar alle veertien zin in een nieuwe klus die hen geen extra geld zou gaan opleveren, maar wel ervaring die kon worden bijgeschreven op het cv.

Doelen van het project Bereikspijk! Werkt

  • Werkzoekenden verrijken hun CV, doen werkervaring op, komen in aanraking met potentiele werkgevers en breiden hun netwerk uit (doel werkzoekenden).
  • Alternatieven op de Marktplaats voor Mobiliteit worden bekend gemaakt bij de bewoners/werknemers en werkgevers (doel De Verkeersonderneming).
  • Contacten met werkgevers aanhalen, opfrissen en meer stages en werkervaringsplaatsen ophalen (doel gemeente Nissewaard).

Doel werkzoekenden
Het doel van de werkzoekenden in dit project is (ruimschoots) behaald. Tien van de veertien mensen die meededen aan het project zijn aan het werk (8 fulltime en 2 parttime, meting op 24-2-2017). Acht van hen vonden direct na afloop van Bereikspijk! Werkt een baan, voor twee van hen duurde dat nog iets langer. De banen die zij gevonden hebben varieren van productie tot administratie en van zorg en welzijn tot IND – medewerker.

Doel De Verkeersonderneming
De Verkeersonderneming is tot de dag van vandaag actief in Nissewaard om de bereikbaarheid te verbeteren. Het project Bereikspijk Werkt! heeft binnen en buiten de organisatie impact gehad. We gebruiken het succesverhaal nog steeds tijdens presentaties en om aan te geven dat het mogelijk is verschillende, maatschappelijke doelen aan elkaar te koppelen.

Doel gemeente Nissewaard
Het project Bereik SpijkWerkt is innoverend gebleken en heeft (duurzame) uitstroom van werkzoekenden richting de arbeidsmarkt bevorderd. Het project heeft inhoudelijk veel positieve aandacht gekregen (in de media, maar zeker ook in ondernemerskringen) en de resultaten zijn succesvol gebleken: de groeiende naamsbekendheid van het Werkgeversservicepunt van de Gemeente Nissewaard, Stichting Parkmanagement Bedrijventerreinen Spijkenisse (SPBS) en de Duurzaamheidskring,  heeft er uiteindelijk toe geleid dat het Netwerk Voorne Putten is uitgebreid met circa 75 nieuwe contacten.