Logo Zoeken

Lobbyisten een uitstervende beroepsgroep?

10 januari 2017Marjan Jansen Manenschijn

Meningen gezocht! Wat doe je als transparantie het nieuwe credo is, terwijl achterkamertjes jouw bestaansgrond vormen? Wat kun je als lobbyist met de doctrines van de netwerksamenleving? Op enig moment heb ik gemeend een mening te moeten hebben over dit onderwerp. Die mening mag ik in Den Haag komen toelichten. Een kans bij uitstek om dit breed op te pakken. Dus kom maar op met input: informatie, invalshoeken, adviezen en aanbevelingen. Deadline 11 januari!

lobbyen.jpg

De netwerksamenleving roffelt steeds nadrukkelijker op onze voordeurtjes. En hoewel een blauw vogeltje een stuk aaibaarder oogt dan een splinterig kruis, is het evangelie niet minder dwingend: “Wees transparant en verbind u!” We delen, we liken, we onthullen: wij hebben een mening en die mag gehoord worden. Moet gehoord worden. Weg met de achterkamertjes.Half november bezocht ik een debat met als thema ‘Nederland Lobbyland’. De stelling was dat op het Binnenhof niets besloten wordt zonder lobbyisten. Deze beïnvloeden ambtenaren, Kamerleden en bewindspersonen. De vraag die het panel kreeg voorgelegd: is lobbyen een substantieel bestanddeel van de polderdemocratie, of corruptie in een net jasje?

Geheel volgens de regels van het spel werd een antwoord beleefd verkend. Aan tafel immers coryfeeën Femke Halsema, Niek-Jan van Kesteren en Coen Sleddering. Na afloop was er ruimte voor drie vragen en daarna was er de borrel.Ook aan tafel politica Lea Bouwmeester. Zij maakt zich hard voor transparantie onder meer in een notitie om de agenda’s van politici openbaar te maken. Dat was wel zo’n beetje het modernste geluid wat er die dag in de rode Hoed te beluisteren viel.