Logo Zoeken

Terugblik op congres Euprera, de Europese vereniging van PR wetenschappers

5 oktober 2016Wim Elving

Het 18e Euprera congres in Nederland werd afgelopen week bij de Hanzehogeschool University of Applied Sciences in Groningen gehouden. Iekje Smit en haar team hebben een heel goed congres neergezet, met interessante bijdragen en goede sprekers. Euprera is de Europese vereniging van PR wetenschappers. Ik weet niet hoe het komt, maar de internationale collega’s die we ook op andere congressen tegenkomen zien we ook op Euprera.

Euprera-wim-elving1.jpg

De Nederlandse Universiteiten laten het afweten, terwijl er wel heel veel vertegenwoordigers van Hogescholen op het Euprera congres waren (en ook op voorgaande congressen heb ik veel collega’s van Hogescholen leren kennen). Euprera begon donderdagmiddag met Scientivist Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ik had veel van deze bijdrage verwacht, maar ik vond het uiteindelijk wat tegenvallen. Het was meer van het moet allemaal anders, dan dat er concrete cijfers of onderzoek werd gepresenteerd die ‘het anders moeten’ onderbouwden.

Neusje van de zalm
Na de opening werden we opgesplitst in allemaal parallelgroepen en konden we de vele wetenschappelijke onderzoeken in de PR allemaal volgen. De onderzoeken waren het neusje van de zalm op het vlak van PR onderzoek, uit Europa, maar ook uit de VS en Singapore. Een mooi palet aan onderzoek aangaande de inzet van sociale media, public affairs, energie transitie, stakeholder dialoog en engagement, CSR kwam voorbij. Misschien was het jammer dat er te veel parallelsessies tegelijkertijd waren, zeker gezien de vele workshops die tegelijkertijd als parallelsessie werden gehouden.

Het was heel moeilijk te kiezen uit al het moois. Zaterdagochtend werd het congres afgesloten in het Rijksmuseum alwaar Marjolein Meynen, voormalig hoofd communicatie van het museum een presentatie gaf over de branding en communicatie van het Rijksmuseum. Dit verhaal is bij vele Nederlanders wel enigszins bekend, alhoewel daardoor niet minder boeiend, maar mijn Singaporese buren waren enorm onder de indruk van de corporate story van het  mooiste museum in Nederland.

De Hanzehogeschool verdient een dikke pluim met de organisatie van dit congres: het was goed, mooi, boeiend en zeker heel goed georganiseerd. Volgend jaar is Euprera in London. Groningen en de Hanzehogeschool University of Applied Sciences staan er mooi op in het lijstje met onder andere ook Milaan, Istanbul, Jyvyskyla, Brussel en Oslo.

Meer over het congres en over Euprera.