Logo Zoeken

Jobrotation voor een dag

27 september 2016Jan Willem Ebbinge

Op initiatief van Ernestien Honning organiseerde Logeion deze zomer weer ‘Jobrotation voor een dag’, waarbij leden die zich hadden aangemeld op basis van hun profiel aan elkaar werden gekoppeld. Vervolgens draaiden ze een dag mee in elkaars dagelijkse praktijk. Op vrijdag 7 september vond de afsluitende inspiratieborrel plaats, waar deelnemers ervaringen uitwisselden. Een van de deelnemers was Juliette van der Laan-Jenniskens, Manager Communications bij Eurotransplant in Leiden. Zij was gekoppeld aan Carola de Vree-van Wagtendonk, directeur van bureau Publiec en Hoofd Communicatie (ai) bij Deltares.

Jobrotation-blog.jpg

Indrukwekkend
“Toen ik te horen kreeg aan wie ik was gekoppeld ben ik natuurlijk meteen op internet gaan zoeken wat voor bedrijf het was”, vertelt Juliette. “ Nou, daar was ik meteen wel van onder de indruk. De website van Deltares zag er behoorlijk indrukwekkend uit met wereldwijde projecten op het gebied van watermanagement met grote maatschappelijke impact. En ook toen ik eenmaal bij het complex met grote kantoren en onderzoeksfaciliteiten aankwam, nou dat had ook echt een indrukwekkende uitstraling. Het maakte me een beetje onzeker, want ik kreeg het gevoel dat ik misschien meer van Carola zou kunnen leren dan andersom. Gelukkig stelde Carola mij meteen op mijn gemak en hebben we een hele leuke en nuttige dag gehad. Ik mocht overal bij zijn en leerde veel van hoe Carola zich voorbereidt op en opstelt tijdens vergaderingen. In de wereld van Deltares staan techniek en innovatie centraal en Eurotransplant is actief in de zorg: het redden van mensenlevens met een orgaantransplantatie. Op het gebied van communicatie zijn er dan toch weer veel overeenkomsten: beide organisaties werken internationaal en dat heeft invloed op je communicatiebeleid en vooral op je mediastrategie.Heel leerzaam en inspirerend om  zo eens mee te maken hoe een ‘collega’ in een andere wereld het vak beoefent.”

Fijne aanvulling
Ook voor Carola was de uitwisseling nuttig. “Ik ben zelf niet zo bekend met de medische wereld, dus dat was al een mooie kans voor mij. Eurotransplant is een compacte organisatie die internationaal werkt. De communicatieafdeling is behoorlijk klein. Ik heb na deze meeloopdag bewondering gekregen voor het werk dat een klein communicatieteam kan verzetten”.
Waarom deed Carola mee aan deze jobrotation? “Ik vraag mezelf constant af hoe de organisatiecontext en de omgeving het communicatiewerk beïnvloeden. Daar kom je alleen maar achter door jezelf in nieuwe omgevingen te plaatsen en dan de vraag te stellen: welke communicatie mogelijkheden zie ik hier en hoe zou ik het in deze organisatie aanpakken? Als interim manager en trainer doe ik dat al vaak. Deze jobrotation is daar weer een fijne aanvulling op. Ik deed daarom al voor de tweede keer mee”.