Logo Zoeken

Klant, cliënt, patiënt… welke smaak kies jij?

21 juni 2016Hanneke Andringa

Op een groot event van Google voelde ik me de koning te rijk. Ik werd al bij de deur verwelkomd, er waren interessante sprekers, er was een heerlijke lunch, dropjes en chocolaatjes en zelfs een kraam met allerlei waters met vers fruit en kruiden. Ik voelde me een echte KLANT. Er werd echt alles in het werk gesteld om het mij naar de zin te maken. Ik voelde dat ik ertoe deed en belangrijk was voor Google.

Blog-Netwerkgroep-Zorg.jpg

Het deed mij denken aan de workshop die ik vorige week gaf. Ik sprak daar met zorgprofessionals over hun verdienmodel. De eerste kop koffie was nog niet op of de begrippen klant, cliënt en patiënt waren al over de tafel gegaan. De begrippen werden door elkaar heen gebruikt. Nadenken over je verdienmodel begint eigenlijk al met de manier waarop je over de ander praat. Er ontstond een levendige discussie.

Een mooie aanleiding om de Van Dale te raadplegen. Wat betekenen al die begrippen nu precies? Klant: persoon die van de diensten van een handelaar, vakman, bedrijf enz. gebruik wenst te maken. Cliënt: persoon die van de diensten van een advocaat, notaris, psychotherapeut, maatschappelijk werker e.d. gebruikmaakt in zijn verhouding tot deze. En dan is cliënt weer een hyponiem van klant, dat wil zeggen dat de betekenis door een andere, meer omvattende term gedekt wordt. Dus een cliënt is een soort klant. 

Op Wikipedia vond ik nog een andere omschrijving van cliënt: een patiënt in de zorgsector waarbij geen medische ingrepen worden verricht (bijvoorbeeld in de geestelijke gezondheidszorg). En wat zegt Van Dale over patiënt: iemand die medische hulp nodig heeft, en dat is weer een hyponiem van zieke.

Bij Google heb ik mij geen moment cliënt of patiënt gevoeld, terwijl sommige dingen in mijn laptop best wel hulp nodig hebben en mijn laptop ook wel eens een virus heeft gehad. Wat wil jij dat de ander doet? Wil jij als fysiotherapeut, psychotherapeut, diëtist of arts - net als Google - dat mensen op basis van jouw expertise en visie voor jouw diensten kiezen? Dan is de keuze voor mij glashelder. Kies als zorgprofessional voor het woord KLANT.

Hanneke Andringa, businesscoach bij Zorgeloos Ondernemen