Logo Zoeken

Column C#5: taboedoorbrekend

15 juni 2016Noelle Aarts

In mei 1976 opende het Nijmeegse Café de Plak haar deuren. Tegendraads, roldoorbrekend en emanciperend. Daar stond De Plak voor. Al snel werd het café overgenomen door het personeel. Sindsdien is het een collectief café waarin formele hiërarchie is afgeschaft en iedereen evenveel te vertellen heeft. Structuren doorbreken die mensen onvrij maken, zo luidde en luidt de doelstelling van het collectief.

C1 Noelle Aarts Art of Dialogue.jpg

Zo was De Plak het eerste Nijmeegse café waar homo’s openlijk zichzelf konden zijn. Ook buitenlandse werknemers (toen nog gastarbeiders) voelden zich er thuis, net als de Syrische vluchtelingen van Heumensoord die de afgelopen maanden met open armen zijn onthaald. Daarnaast waren er potten, krakers en Afrikaanse trommelaars. En eens in de maand was de kelder het domein van pedofielen die bijeenkwamen om problemen rond hun geaardheid met elkaar te bespreken. De medewerkers van
toen vonden dat ze daar ook voor moesten openstaan. Afgelopen week is het veertig jarig bestaan van Café de Plak groots gevierd. Aanleiding voor de kranten uitvoerig te schrijven over de heilige huisjes die er omver werden geschopt. Telkens werd gememoreerd aan de pedofielenavond: een ongemakkelijk onderwerp, nu zou niemand het in zijn hoofd halen deze mensen binnen te halen! Gegeven het taboe werden aan de pedofielen van weleer opmerkelijk veel woorden gewijd. Al gauw werden de verhalen groter, kregen vreemde associaties de overhand en werd gespeculeerd over pedofielenfeesten die
indertijd zouden hebben plaatsgevonden.

Interessant was de reactie in een radio-interview van een van de oud-medewerkers, nu werkzaam voor een organisatie tegen seksuele uitbuiting van kinderen: 'Ik weet niet zeker of kinderen die misbruikt worden per se zoveel opschieten met het taboe op pedofilie. Ergens een taboe van maken wil immers niet zeggen dat het probleem verdwijnt. In plaats daarvan gaat het ondergronds en verliezen we het zicht er op.'

Ruimte bieden aan een praatgroep voor pedofielen was misschien zo gek niet. Meer algemeen is het aan te bevelen in gesprek te blijven, ook, of misschien juist over ongemakkelijke zaken die het daglicht slecht verdragen. Het is mooi te merken dat (oud-)medewerkers van Café de Plak hier nog steeds een lans voor breken.