Logo Zoeken

Blog: Snapje?

25 februari 2016Corine Rodenburg

Bij praktisch elke vacature is “een goede beheersing van de Nederlandse taal in woord en geschrift” een vereiste. Best wel een uitdaging aangezien veel mensen moeite hebben met de Nederlandse taal. We hebben veel regeltjes, maar vooral veel uitzonderingen op die regeltjes. Dat maakt dat je bijna neerlandicus moet zijn om te voldoen aan de goede beheersing van de Nederlandse taal in woord, en zeker in geschrift.

t-of-d.jpg

Van de communicatieprofessional wordt verwacht dat hij onder die groep valt. Een dt-fout, ‘groter dan’ of ‘groter als’, ‘die’ of ‘dat’, ‘wie’ of ‘wat’; wij behoren de regels te kennen en als het even kan ook de fouten bij een ander eruit te halen.

Nu moet ik bekennen dat die d-tjes en t-tjes ook voor mij soms best een uitdaging zijn. En nog niet heel lang terug wist een collega mij eindelijk het ezelsbruggetje ‘lopen’ uit te leggen: vervang het woord dat je moet vervoegen door de juiste vorm van lopen. Komt er ‘loopt’ te staan (hij loopt) dan moet het met dt. Komt er ‘gelopen’ te staan, dan schrijf je alleen een d. Het was niet dat ik niet bekend was met deze tip, ik wist alleen niet hoe ik hem moest toepassen. Het heeft me op school nooit geboeid en ‘of er nu een t of een d staat, je weet toch wel wat ik bedoel’.

Maar sinds ik er zelf beter in ben, vind ik de Nederlandse taal ook leuker. En hoe leuk zijn dan de Snapjes van de NTR. In liedjes met een videoclip wordt een basisprincipe uitgelegd of basisregel aangeleerd. Muziek en beeld helpen bij het uitleggen van de regels en zorgt ervoor dat het beter blijft hangen.

Mijn eerste Snapje hoorde ik in de ochtendshow van Giel, onderweg naar mijn werk. ‘Wat grappig, De band ‘De Staat’ verwerkt in hun nieuwe plaat stukjes van de Nederlandse taal’. Maar niets was minder waar, ook Racoon, Lucas Hamming en andere grote namen hebben een Snapje op hun naam.

Door de opkomst van social media worden we steeds vaker geconfronteerd met slordig Nederlands taalgebruik. Is het onwetendheid, onkunde of gewoon een simpele misser? Initiatieven als Snapje maken me in ieder geval ontzettend blij, ze maken het leren van de Nederlandse taal leuk. Nu nog even wachten op het ‘die of dat’ Snapje.

Benieuwd naar een Snapje? Bekijk ze op de site van het Klokhuis.