Logo Zoeken

Offline praten over online leven

21 januari 2014Livia de Metz

De impact van internet op ons leven is onvoorstelbaar divers, groot en nog steeds groeiende. Voor een modale sterveling is die impact niet te omvatten. Voor communicatieprofessionals dus ook niet. De waan van de dag laat hoe dan ook nauwelijks reflectie toe. Zeker wij communicado’s hollen hard mee, want je kunt toch niet achterblijven? O nee? Ik maak af en toe graag pas op de plaats om rustig rond te denken en kijken. Zo ook op 16 januari 2014 in het Haagse Museum voor Communicatie.

Blog Livia de Metz

Daar is momenteel de installatie Muscom Needs Internet te zien van digitale mediakunstenaar Jeroen van Loon. Eerder nodigde hij bezoekers uit om een brief te schrijven over de rol die internet in hun leven speelt en dat leverde 300 inzendingen op. Zijn selectie en de bewerking daarvan zijn nu in dit museum te zien. Het project kwam voort uit Life Needs Internet; tijdens een eerdere wereldreis vroeg Jeroen aan mensen uit zo’n beetje alle werelddelen om op te schrijven – met de hand dus - wat internet voor hen betekent. Dat varieert sterk, van 

 “I don’t know what internet is”                              
* Isajk, ongeveer 29 jaar, West-Papua (2010) 

  tot 

“Seriously, my world is my laptop”
* Pradetya, 22 jaar, Indonesië (2009

Life Needs Internet loopt overigens nog steeds: de website omvatte op 16 januari 2014 108 brieven uit 22 landen en het is een prachtige momentopname daterend van begin 21e eeuw voor toekomstige historici en sociologen. Ter gelegenheid van de presentatie van Muscom Needs Internet organiseerde het museum op 16 januari 2014 een thema-avond met mediaspecialist Jak Boumans, ‘tijdelijk geheelonthouder’ Bram van Montfoort en Jeroen zelf als sprekers. Een boeiende avond, ook door de discussie na afloop met inbreng van onder meer een aantal briefschrijvers. 

Wat ging en gaat het snel met dat internet... krap dertig jaar geleden draaiden we voorzichtig om de eerste computers in onze kantoren heen. Jak Boumans werkte lang op het grensvlak van uitgeverij en ICT en maakte dus veel van de prille geschiedenis mee. In 2011 verscheen zijn boek “Toen digitale media nog nieuw waren – pre-internet in de polder (1967-1997). Luisterend naar zijn schets kwam bij mij de herinnering opborrelen aan het optimisme uit de beginjaren van internet; volgens sommigen zou internet de hele wereld transparant maken, iedereen met elkaar in contact en dus vrede brengen. Lief hè? 

De twintiger Bram van Montfoort was in 2012 wat ik noem ‘tijdelijk geheelonthouder’. Hij wilde ontdekken hoe het was om te leven zonder internet en mobieltje. Dat is anno hier en nu blijkbaar zo bizar dat hij na publicatie van zijn boek ‘Een jaar offline’ in zo’n beetje alle talkshows te gast is geweest. Ook daar in het MusCom vertelde Bram onderhoudend over de soms onverwachte voor- en nadelen van zijn experiment. 

Leuk hoor, even zo’n stapje bezijden de waan van de dag. Past goed bij de missie van dit museum: ‘Het Museum voor Communicatie stelt de impact van communicatie op mens en maatschappij aan de orde en benadert deze kritisch met als doel bewustwording van deze impact bij een breed publiek.’ (www.muscom.nl). Relevante materie, zeker ook voor communicatieprofessionals. ‘Thumbs up’? Ach, dat is zoooooooo... 2013. 

Voor de installatie Muscom Needs Internet selecteerde de kunstenaar acht Nederlandse briefschrijvers. Op evenzoveel schermen zijn hun portretten te zien, waar steeds langzaam de bijbehorende brief inclusief Engelse vertaling overheen schuift. Hieronder een voorbeeld.

 

William - Eindhoven, 11 jaar - schreef in 2013:
“After school (at 15.30, when school is out) I am a fulltime web developer & web designer. ”