Logo Zoeken

Taal als strategisch instrument - prof. dr. Christian Burgers

maandag 7 december 2020 van 16:00 uur tot 17:00 uur
Taal als strategisch instrument_705x220.jpg

Taal is een van de belangrijkste instrumenten voor communicatieprofessionals. De woorden die je kiest, kunnen grote gevolgen hebben in je communicatie. De taal die je kiest is een strategische keuze. Taal kan zowel bewuste als onbewuste gevolgen hebben in de communicatie. Hoe werkt dat precies? Wat is het verschil tussen geschreven taal en beeldtaal hierbij? Bijzonder hoogleraar prof. dr. Christian Burgers (Logeion Leerstoel Strategische Communicatie, Universiteit van Amsterdam) verbindt de nieuwste inzichten uit de communicatiewetenschappen met theorieën uit aangrenzende vakgebieden zoals de cognitiewetenschappen, taalkunde en sociale psychologie. Onder leiding van Celia Noordegraaf (Logeion-bestuurslid) onderzoeken we met elkaar de kracht van taal.

Taal is een van de belangrijkste instrumenten voor communicatieprofessionals. De woorden die je kiest, kunnen grote gevolgen hebben in je communicatie. Met slechts enkele woorden kun je bijvoorbeeld een complex onderwerp zo neerzetten dat het voor iedereen te begrijpen is, of juist de angel uit een complexe discussie halen. Een verkeerde taalkeuze kan juist tegen je werken. De taal die je kiest is een strategische keuze. 

Taal kan zowel bewuste als onbewuste gevolgen hebben in de communicatie. We denken bijvoorbeeld bewust na over de inzet van taal tijdens het creatieve proces over een nieuwe campagne of huisstijl. Tegelijkertijd communiceren we in onze dagelijkse interacties ook onbewust veel van onze verwachtingen over onze gesprekspartners en stakeholders. Hoe werkt dat precies? Wat is het verschil tussen geschreven taal en beeldtaal hierbij?

In dit Online College verbindt bijzonder hoogleraar prof. dr. Christian Burgers (Logeion Leerstoel Strategische Communicatie, Universiteit van Amsterdam) de nieuwste inzichten uit de communicatiewetenschappen met theorieën uit aangrenzende vakgebieden zoals de cognitiewetenschappen, taalkunde en sociale psychologie. Onder leiding van Celia Noordegraaf (Logeion-bestuurslid) onderzoeken we met elkaar de kracht van taal. Na afloop van dit college heb je meer kennis over de werking van taal en kun je deze toepassen in je eigen beroepspraktijk.

Over de sprekers

Celia Noordegraaf_vierkant.jpg

Celia Noordegraaf

Celia Noordegraaf was als bestuurslid van Logeion verantwoordelijk voor de portefeuille Wetenschap en Professionalisering. In het dagelijks leven is zij interim communicatiemanager. Samen met Logeion-hoogleraar Christian Burgers jaagt zij de verbinding tussen wetenschap en praktijk aan vanuit het Centrum voor Strategische Communicatie (CSC) en modereert hiervoor veel bijeenkomsten.
Christian-Burgers.png

Christian Burgers

Christian Burgers is sinds 1 maart 2019 bijzonder hoogleraar Strategische Communicatie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij bekleedt de zogenaamde Logeion-leerstoel. Daarnaast is hij hoogleraar Communication and Organisations aan dezelfde universiteit. Zijn onderzoek richt zich onder meer op overtuiging en betekenisgeving van maatschappelijke issues via communicatie en taal. Hij heeft verschillende onderzoeksbeurzen verworven, waaronder een Veni-beurs en een Vidi-beurs van NWO. Tijdens CSC-bijeenkomsten reflecteert hij vanuit zijn rol als hoogleraar Strategische Communicatie op de uitkomsten van de discussie.

Prijzen

Niet-Leden
€ 30,00

Voor dit Online College is de Logeion-waardebon geldig.

Kostenoverzicht
:
Leden: 15,00
Young Logeion: € 10,00
Niet-leden: € 30,00

Prijzen zijn exclusief btw. Kosteloos annuleren is mogelijk tot en met 29 november 2020.

Ben je nog geen lid? Meld je dan nu aan en profiteer meteen van de ledenprijs voor deze bijeenkomst.