Logo Zoeken
Seminar Nijmegen

Van weerstand naar beweging: communicatie als brug naar veranderbereidheid

donderdag 23 mei 2024 van 15:30 uur tot 18:30 uur

Locatie

Stadhuis Nijmegen
Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen

Deelnemers

Benieuwd wie er al aangemeld zijn?

Bekijk alle deelnemers
hands-pulling-rope.jpg

Aan welke uitdaging je ook werkt, weerstand kom je altijd tegen. En in het wegnemen van weerstand speelt communicatie een sleutelrol.

Daarover kan Hubert Bruls van de Gemeente Nijmegen van alles vertellen. Als burgemeester staat hij vooraan in discussies over de vestiging van asielzoekers, bij boerenprotesten, coronaprotesten én bij ingrepen in de openbare ruimte of op het sociaal domein. Wat hij ziet? Mensen worden steeds mondiger, uiten hun betrokkenheid en dan ligt zelfs polarisatie op de loer. Hoe gaat hij daar mee om?

Prof. Marieke Fransen van de Radboud Universiteit doet met hulp van Logeion onderzoek naar vormen van weerstand die ontstaat wanneer wordt verwacht dat mensen hun gedrag aanpassen. Inmiddels onderscheidt ze een tiental redenen om niet mee te gaan in een verandering: je voelt je bedreigd in je persoonlijke vrijheid, bent bang voor de verandering of weet niet hoe je het aan moet pakken. Alle vormen van weerstand vragen om een eigen benadering en daarmee communicatie.

Liset Strijker weet als geen ander hoe je mensen wél beweegt als zij denken ‘don’t push me!’. Vanuit de methode subconscious impact geeft zij praktische tips waarmee je meteen aan de slag kunt. Haar aanpak? Zorg dat je de ander bereikt in het onbewuste brein, waardoor intrinsieke motivatie ontstaat in plaats van het gevoel dat iets wordt opgelegd.

Raymond Geesink is onze moderator en draagt mede zorg voor een extra inhoudelijke sessie vol interactie met elkaar.

Programma
15.30-16.00 Registratie met koffie en thee
16.00-16.15 Opening door burgemeester Hubert Bruls
16.15-16.45 De theorie van weerstand; het zien en begrijpen - Marieke Fransen
16.45-17.15 Hoe je mensen wel beweegt - Liset Strijker
17.15-17.45 Discussie o.l.v. Raymond Reesink
17.45 Afsluiting, napraten met een drankje en hapje

Dit programma wordt georganiseerd door Communicatiekring Nijmegen & Logeion. Voor deze bijeenkomst kun je geen waardebon gebruiken.

Over de sprekers

Hubert Bruls.jpg

Hubert Bruls

Hubert Bruls is sinds 21 mei 2012 burgemeester van Nijmegen. Hij is verantwoordelijk voor openbare orde en veiligheid, dienstverlening en burgerzaken, externe betrekkingen, juridische zaken, communicatie, onderzoek en statistiek.
Liset Strijker.jpg

Liset Strijker

Liset Strijker is trainer en associate partner Subconscious Impact. Zij werkt aan effectief communicatiegedrag door slimme beïnvloeding van het onbewuste. Voorheen werkte zij bij diverse organisaties als freelance communicatieadviseur en - manager.
Marieke-Fransen.jpg

Marieke Fransen

Marieke Fransen is hoogleraar “Positive Communication Science” bij het Behavioural Science Institute, afdeling communicatiewetenschap, Radboud Universiteit. Zij doet onderzoek naar weerstand die mensen kunnen ervaren wanneer ze worden blootgesteld aan (persuasive) communicatie. Ze onderzoekt waarom mensen weerstand ervaren en hoe ze weerstand bieden.
Raymond Reesink.jpg

Raymond Reesink

Raymond Reesink is gespreksleider, dagvoorzitter en procesbegeleider. Hij ontwierp en begeleidde 500+ bijeenkomsten, van landelijke events tot bewonersavonden, van bestuurlijke overleggen tot teamsessies. Hij is procesbegeleider actief in met name ruimtelijke projecten en in regionale samenwerking. Raymond verzorgt daarnaast keynotes en workshops over samenwerking en vertrouwen, participatie en ‘boze burgers’ en communicatie bij verandering.

Stadhuis Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP NIJMEGEN
Bekijk op Google Maps

Het stadhuis van de gemeente Nijmegen is te vinden midden in de binnenstad. Het historische stadhuis van Nijmegen ligt aan de Burchtstraat in Nijmegen, hoewel het stadhuis zelf gelegen is aan de naastgelegen Korte Nieuwstraat.

Parkeren kan in de nabij gelegen parkeergarages.

Prijzen

Niet-Leden
€ 95,00

Kostenoverzicht:
Leden: € 50,00
Young Logeion: € 25,00
Niet-leden: € 95,00

Prijzen zijn exclusief btw. Kosteloos annuleren is mogelijk tot en met 8 mei 2024. Een waardebon inleveren voor deze samenwerkingsbijeenkomst kan niet.

Ben je nog geen lid? Meld je dan nu aan en profiteer meteen van de ledenprijs voor deze bijeenkomst.