Logo Zoeken
Logeion

Johan Remkes wint Machiavelliprijs 2022 voor communicatie tijdens stikstofcrisis

22 februari 2023De redactie

Johan Remkes wint de Machiavelliprijs 2022. Dat heeft de stichting Machiavelli bekendgemaakt. De prijs wordt jaarlijks toegekend voor een opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie. Remkes krijgt de prijs voor zijn aanpak van de stikstofcrisis in 2022. "Johan Remkes verbindt partijen en weet een vastgelopen dialoog weer op gang te brengen", aldus de jury.

Johan Remkes 2023 Machiavelli.jpg

“Met een scherpe blik op de inhoud en tegelijk een warm gevoel voor het aanwezige sentiment weet hij mensen te binden en in beweging te brengen”, zo staat in het juryrapport. Zijn aanpak van de stikstofcrisis in 2022 staat centraal. “De Remkes-factor, die gaat over communicatie”, zo vervolgt het juryrapport. “Johan Remkes verbindt partijen met oog voor de verschillen tussen de denkkaders in politiek Den Haag en de dagelijkse praktijk van de boeren."
“Helder taalgebruik en een nuchtere opstelling. Met gezag zenden, maar ook ontvangen. Weten wanneer je moet praten, moet luisteren en wanneer je moet zwijgen. Dat alles is van cruciaal belang geweest om het stikstofdossier uit het slop te trekken. En om wanhopige boeren weer een beetje perspectief en vertrouwen te bieden.”

Marja Wagenaar, voorzitter van Stichting Machiavelli, reikt woensdagmiddag 22 februari de prijs uit in Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. Het is de 34ste keer dat de prijs wordt uitgereikt.

Eerdere prijswinnaars waren onder anderen Gerrit Hiemstra, Marion Koopmans en Diederik Gommers, Elliot Higgins van journalistiek collectief Bellingcat, 'de bedreigde burgermeester' Jos Wienen, SheDecides, de Onderzoeksraad voor Veiligheid, RTL Nederland, burgemeester Eberhard van der Laan, Bauke Vaatstra, H.K.H. prinses Máxima, bondscoach Bert van Marwijk en onderzoeksjournalist Jeroen Smit.

Admiraal Rob Bauer, voorzitter van het Militair Comité van de NAVO, houdt voorafgaand aan de prijsuitreiking de jaarlijkse Machiavellilezing, getiteld: Vrede bewaren betekent voorbereiden op oorlog.