Logo Zoeken
Logeion

In memoriam: Peter Smit

29 november 2022Wouter JongLodewijk van Wendel de JoodeSybrig van KeepRoy JohanninkMarco Leeuwerink

Het overlijden van Peter Smit, onze bevlogen voorzitter van de Logeion-vakgroep Crisis Communicatie en Issue Management, raakt ons diep. Crisiscommunicatie speelde een belangrijke rol in het leven van Peter. Als er een crisis op zijn pad kwam begonnen zijn ogen te twinkelen. Mouwen opstropen en gáán. Dat deed hij als persvoorlichter bij de Vuurwerkramp in Enschede, waar hij nauw optrok met burgemeester Mans. En bij tal van andere crises, zoals de rellen in Ondiep, het Stintongeluk en binnen grote en kleine organisaties waar hij in de loop der jaren als zelfstandige actief was.

Peter Smit 950x635.jpg

Wie crisiscommunicatie zei, zei Peter. Hij was een warm mens, die zijn opgedane kennis met liefde overbracht aan nieuwe generaties studenten. Eerst bij de Hogeschool Utrecht, later ook bij de minor crisis- en risicocommunicatie van de Haagse Hogeschool. Binnen het communicatievak was hij betrokken bij trainingen, blies hij onze vakgroep nieuw leven in en werkte hij aan vernieuwende manieren om kennis aan vakgenoten over te brengen. Zoals de mindmaps die hij samen met anderen ontwikkelde om de brei aan belangen en bevoegdheden tijdens crises enigszins behapbaar en overzichtelijk te houden.

Kennis wist hij te combineren met een prachtige schrijfstijl. Lees of herlees zijn ontroerende blogs op Facebook en LinkedIn waarin hij beeldend over ALS schreef, de ziekte die hem lichamelijk sloopte, maar geestelijk ongebroken liet. In zijn blog over de reis die hij afgelopen zomer nog met zijn echtgenote en dochter naar zijn geliefde Amerika maakte, zie je hem in een grote slee door het landschap van Tennessee en Kentucky zoeven. Met Towns van Zandt, Ben Caplan of Bruce Springsteen op de speakers. Muziek die hem raakte en waar hij online anderen deelgenoot van maakte.

Tot het laatst toe zette hij zijn kennis en ervaring in. Binnen de Stichting ALS Nederland werd hij na zijn diagnose in maart 2020 actief om te lobbyen voor experimentele medicijnen. Hij bleef zich ongekend positief inzetten voor de belangen van patiënten.

We wensen Liesbeth, hun kinderen, familie en vrienden van binnen en buiten het vak veel sterkte met dit verlies.

Wouter Jong
Lodewijk van Wendel de Joode
Sybrig van Keep
Roy Johannink
Marco Leeuwerink