Logo Zoeken

Advocate Eva González Pérez wint Issue Award 2022 voor inzet toeslagenaffaire

4 februari 2022De redactie

De Issue Award 2022 is uitgereikt aan Eva González Pérez voor haar inzet voor de slachtoffers van de toeslagenaffaire en voor de impact die zij hiermee gemaakt heeft. Door de toeslagenaffaire werden ouders door de belastingdienst ten onrechte bestempeld als fraudeurs van kinderopvangtoeslagen. Uit de Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag bleek later dat de Belastingdienst discriminerend handelde en dat de grondbeginselen van de rechtstaat werden geschonden. Eva Gonzaléz Peréz heeft deze award te danken aan de vasthoudendheid waarmee zij dit onderwerp is blijven agenderen en waarmee ze journalisten en Kamerleden wist te mobiliseren om haar activiteiten te ondersteunen.

Issue-award-Eva-Gonzalez-Perez.png

De Issue Award wordt sinds 2010 elk jaar uitgereikt aan de persoon of organisatie die het afgelopen jaar op een opvallende, effectieve manier een onderwerp maatschappelijk en politiek wist te agenderen. Advocate Eva González Pérez houdt zich al bijna zeven jaar bezig met de zaak, waarin ze veertig ouders bijstaat die slachtoffer zijn van de affaire. Na in 2017 een zaak te hebben gewonnen voor een cliënte in 2017 bij de Raad van State, liepen onderhandelingen met de Belastingdienst spaak. Daarop heeft de advocate Pieter Omtzigt benadert, waarna de eerste Kamervragen over het onderwerp zijn gesteld. Deze Kamervragen en de bijbehorende antwoorden leidden uiteindelijk tot de media-aandacht, waardoor de afgelopen jaren steeds meer informatie over de affaire naar boven is gekomen. Haar cliënten zijn inmiddels – deels – gecompenseerd voor het leed wat hen is aangedaan, maar González Pérez blijft zich inzetten voor de slachtoffers. De jury prijst de manier waarop González Peréz in haar werk de slachtoffers centraal stelde, omdat het publieke debat daardoor niet langer om cijfers maar om échte mensen ging.    

Gonzaléz Peréz laat in een reactie weten blij te zijn met het winnen van de Issue Award. “Als je ziet wie deze prijs voor mij hebben gewonnen, dat vind ik het gaaf om in dat rijtje te mogen staan. Het is een eer, maar er is nog veel werk te verzetten op het gebied van de toeslagenaffaire. Ik ben nog lang niet klaar.”

Genomineerden
De andere twee genomineerden waren Jason Bhugwandass met zijn agendering van problemen in de gesloten jeugdzorg en Marnix Geus met zijn initiatieven rondom daklozenopvang. Jason Bhugwandass heeft de missie om de jeugdzorg te hervormen en de gesloten instellingen af te schaffen, omdat die volgens hem nauwelijks te onderscheiden zijn van opsluiting in een gevangenis. In de documentaire Jason, gemaakt door filmmaker Maasja Ooms, wordt Jason van dichtbij gevolgd in zijn worsteling met zijn tijd in de gesloten jeugdzorg en zijn strijd om de gesloten jeugdzorg af te schaffen. Jason heeft via zijn eigen socialemediakanalen met succes een podium gevonden om zijn onderwerp te agenderen. Zijn inspanningen brachten niet alleen een indrukwekkende documentaire voort, maar ook veel politiek-maatschappelijke wil om de gesloten jeugdzorg te hervormen.
Marnix Geus besluit in februari 2021 de dakloze Paul te helpen door een hotelkamer voor hem te boeken. Daar laat hij het niet bij: hij vraagt via LinkedIn aandacht voor de situatie van deze dakloze en zamelt 30.000 euro in om hem en andere daklozen op lange termijn te helpen. Ondertussen is Geus gestart met het project Give me 5, waarin deelnemende hotels structureel 5 kamers beschikbaar stellen om daklozen in de wintermaanden van straat te halen.   

Jury
De vakjury van de Issue Award bestaat uit Dionne Abdoelhafiezkhan (IZI Solutions), Mieke Ansems (VNO-NCW), Jurjen van den Bergh (DeGoedeZaak), Maria van der Heijden (MVO-Nederland), Dagmar Oudshoorn (Amnesty International Nederland) en Guido Rijnja (Rijksvoorlichtingsdienst).  

Eerdere winnaars
In voorgaande jaren ging de Issue Award onder meer naar Black Lives Matter NL i.v.m. het Damprotest, Bart Kemp (Agractie Nederland) voor het boerenprotest en Tim Hofman voor een ruimer kinderpardon. In 2019 kreeg Arjen Lubach een Oeuvre-award voor zijn programma Zondag met Lubach, omdat hij in zijn programma bijna wekelijks maatschappelijke issues belichtte. De Issue Award wordt sinds 2010 uitgereikt.

Issuelezing David Van Reybrouck terugkijken

Op 1 februari hield David Van Reybrouck de Issuelezing 2022 over het kolonialisme van de toekomst. Hij spoorde tijdens zijn lezing alle aanwezigen aan tot nadenken over het kolonialisme, over de relatie van overheid, burger en bedrijven en over de mogelijkheden om het kapitalisme in te dammen. Je kunt de Issuelezing van David Van Reybrouck hier terugkijken.