Logo Zoeken
Blog

De zomer van Marcel van Dijk

25 juli 2023De redactie

Zand tussen de tenen en de zilte lucht die zijn intrede doet: de zomervakantie is voor velen aangebroken! Ook Logeion's ledenraadsleden genieten van een welverdiend moment van ontspanning. Benieuwd waar zij zich mee bezighouden? In dit blog vertelt Marcel van Dijk, mede-eigenaar en senior-adviseur bij COMcept, hoe hij dit warme seizoen omarmt. 

Marcel.jpg

Dus, Marcel! Welke activiteiten staan er allemaal op jouw planning de komende zomerweken?

Ik houd mij de komende periode bezig met vele werkgerelateerde zaken. Zo start ik bijvoorbeeld zelf met een leuke, nieuwe opdracht op het gebied van participatie-advies bij de gemeente Zwolle. Ook is dit een perfect moment om te genieten van een kop koffie en bij te praten met (potentiële) opdrachtgevers. Daarnaast kom ook ik natuurlijk aan mijn ontspanning toe. Zo ga ik bijvoorbeeld op vakantie naar Zuid-Engeland met mijn gezin. 

Een vakantie naar Zuid-Engeland, wat leuk! Nu we het toch over vakanties hebben: wat is jouw meest bijzondere vakantie ooit geweest en zijn er nog bepaalde plekken waar jij graag naartoe zou willen reizen?

De meest bijzondere vakantie... Dat moet wel die keer geweest zijn dat ik, samen met mijn gezin en vrienden, een rondreis maakte door Marokko. We maakten hier gebruik van ons eigen vervoer, maar een deel van de reis was ook ter plekke geregeld. Marokko kent een prachtig platteland, een schitterende woestijn, kleurrijke steden, lieve mensen en een ontzettend mooie cultuur. Daarnaast staat er een rondreis door West-Amerika op de planning waar ik erg naar uitkijk. Zo een soortgelijke tocht zou ik graag nog eens willen maken door Canada en Australië. Ook wil ik in de toekomst nog een keer vanaf mijn woning naar de Noordkaap in Noorwegen toe rijden. 

En als het dan aankomt op de vakantie: welk communicatieboek zit er deze zomer sowieso in jouw tas en aan welke blog(s)/podcast(s) wil jij je graag wagen?

Deze zomer zit er geen communicatieboek in mijn vakantietas. Wél waag ik mij deze vakantie aan Herman Brusselmans' 'Theet 77'. In dit boek beschrijft Brusselmans zijn jeugd in het dorp Hamme. Ik heb nog nooit een Bursselmans gelezen, maar werd ontzettend getriggered. Dit omdat de 'Hammenaren' in dit boek de hoofdrol spelen, met een bijrol voor 'Dikke Marcel'. Zelf kom ik uit Den Ham, Overijssel, wat mij een Hammenaar maakt. Ook identificeer ik me op voorhand met deze Marcel. Wat betreft podcasts: ik ben een groot fan van 'De Nedersaksen'. Hierin worden bijzondere gasten uit Noordoost-Nederland bevraagd over taal, cultuur, levenswijsheden en regionaal opvallende gebeurtenissen. Verder luister ik zeer regelmatig naar  'NRC Vandaag', 'De Stemming van Vullings & Van der Wulp' en 'De ballen verstand' van Dagbland Tubantia. Daarnaast vind ik 'De Communicatie Podcast' een echte aanrader, wanneer we het over ons vakgebied hebben. 

Nu je toch over ons vakgebied begint: wat is voor jou hét communicatiemoment van het afgelopen jaar geweest en welke professionele uitdaging(en) liggen voor jou in het verschiet? 

Dat moet de projectie van racistische leuzen op de Erasmusbrug geweest zijn, tijdens de jaarwisseling. Ik vond dit de ultieme uiting van wat we breed in de samenleving zien: alles is geoorloofd om het eigen gelijk te halen! Met weinig respect voor mensen en de democratie. En wat betreft professionele uitdagingen voor mijzelf... Ja, ik heb een flink aantal opdrachten op de agenda staan die in het teken staan van verschillende gevoelige thema's. Tijdens de uitvoering van deze opdrachten neem ik de rol van gespreksleider/avondvoorzitter aan. Zelf ervaar ik zo een avond als een echte uitdaging. Je moet het voor elkaar zien te krijgen om zo een bijeenkomst zo in te vullen dat er een ''echt'' dialoog ontstaat tussen de aanwezigen en dat alle inzichten en belangen op een nette manier boven tafel komen. 

Ja, dat was zeker een interessant, groots communicatiemoment. 

Precies. Ik wil mijzelf de komende maanden dan ook graag nog verder verdiepen in 'Het Burgerberaad'. Wat ik opmerk, is dat deze methodiek mensen met verschillende achtergronden en standpunten weer dichter bij elkaar brengt. Dit door met zijn allen in dialoog te treden, naar elkaar te luisteren en door andermans mening te respecteren. Zo een dialoog kan soms zelfs leiden tot interessante compromissen. Dit gaat bijna ouderwets klinken, maar ik zou het écht groots vinden als we weer gezamenlijk, op lokaal én landelijk niveau, problemen kunnen oplossen, in plaats van deze te verzanden in oneindige debatten voor de bühne. 

Want, je bent buiten dit alles werkzaam als mede-eigenaar en senior adviseur bij COMcept, niet waar?

Ja, dat klopt. Dit is het communicatiebureau voor de publieke sector in Noordoost-Nederland. We hebben verschillende vestigingen in onder andere Apeldoorn, Enschede, Assen en Hardenberg. Mijn collega's en ik houden ons bezig met vele adviesprojecten en ontwikkelen diverse campagnes en communicatiemiddelen. Wat ik zo ontzettend mooi vind aan COMcept is dat we gezamenlijk, als team, een impactvolle bijdrage kunnen leveren aan vele uiteenlopende communicatie- en participatievraagstukken die zich voornamelijk voordoen binnen gemeenten. Ook doet het me goed dat we ervoor kunnen zorgen dat mensen écht met elkaar in gesprek treden, in plaats van dat zij alleen tegen elkaar lopen te roeptoeteren. Van de opvang van mensen die asiel zoeken tot waterwinning, de komst van windmolens, de omgevingswet en infrastructurele ingrepen: ons bedrijf houdt zich bezig met een breed scala aan onderwerpen. Ik merk dat ik bij deze organisatie elke dag een beetje wijzer en beter word. Als communicatieadviseur heb je met zo ontzettend veel verschillende thema's te maken, dat je overal wel wat van opsteekt. Door al die drukte sneeuwt ons kritische vermogen af en toe wel een beetje onder. Dit maakt dat we soms geneigd zijn om teveel mee te bewegen met de wensen of doelen van bestuurders of opdrachtgevers. En dat terwijl het juist onze taak is om alles te beschouwen vanuit de ogen van de ontvangers en daar de aanpak op af te stemmen! Mijn oproep aan al onze vakgenoten is dan ook: blijf kritische vragen stellen, hoe druk je ook bent.

Wil je graag meer te weten komen over Marcel van Dijk, of ben je nieuwsgierig geworden naar de andere ledenraadsleden die zich inzetten voor Logeion? Op de ledenraadspagina vindt je meer informatie. 

Lees meer over de ledenraad(sleden)