Logo Zoeken
Interview

Sneak preview C#3: Organisatieverandering op C-day23

4 april 2023Arjen Boukema

Organisatieverandering loopt bijna altijd vast op communicatie. Ook als je heel zorgvuldig opereert, je iedereen in de organisatie betrekt en je een duidelijk einddoel met tussenstappen formuleert. Zelfs als je alles uit de kast hebt getrokken om gemeenschappelijke waarden in de organisatie te definiëren en te activeren, dan nog kan het zijn dat de verandering niet gaat zoals gewenst. Dat met de nieuwe manier van organiseren en werken er eigenlijk niets is opgelost want veel blijft bij het oude.

Arend Ardon C-day23.png

Of dat de verandering lijkt op de intro van een editie van Asterix: “Iedereen veranderde mee. Iedereen? Nee, een klein groepje bood dapper weerstand.”

Voordat de vraag aan bod komt wat je eraan kunt doen, is er eerst een andere vraag: Wat is het precies en waar komt het vandaan?

Op die vragen gaat sociaal psycholoog en bedrijfskundige Arend Ardon in op het podium van C-day23 op 22 juni in Spant in Bussum. Hij is een van de drie keynotesprekers. Vanuit zijn onderneming The Change Studio werkt hij met collega's en opdrachtgevers aan moderne wegen naar vernieuwing.

In de komende editie van C krijgen we alvast een voorproefje. Hij maakt ons deelgenoot van zijn ervaring en inzichten op het gebied van veranderprocessen en leiderschapsontwikkeling. Niet te missen kernbegrippen in zijn betoog zijn: patronen en onderstroom. Precies die begrippen geven inzicht in de redenen waarom organisatieveranderingen flink schuren, of zelfs vastlopen. Met deze inzichten vanuit de gedragswetenschap kun je vervolgens – als communicatieprofessional – gericht aan de slag om het proces weer vlot te trekken, of daar tenminste met kennis van zaken over te adviseren.

Lees het hele interview van Arjen Boukema met Arend Ardon in C03, die op 14 april verschijnt.

Fotograaf: Rick Arnold