Logo Zoeken
Blog

Hoe blijf je bij?

10 mei 2022Corine van Impelen

Ons vak is continu in beweging. Communicatie reageert direct op wat er speelt in de maatschappij. Hoe zorg je dat je hier op inspeelt en de laatste ontwikkelingen bijhoudt? Logeion is voor mij hierbij altijd een belangrijke bron van inspiratie en informatie. Actueel thema bij vrijwel elke organisatie is ‘weer terug naar kantoor’. Hoe zorgen we dat iedereen elkaar weer ontmoet en prettig samenwerkt? Juist in de spontane ontmoeting gebeurt veel. Dat willen we stimuleren, maar dan moeten mensen wel naar kantoor komen. 

corine-impelen-2022.png

En hoe werk je hybride samen, of doen we dat liever niet? En wat betekent dit voor de organisatiecultuur en wat vraagt dit van de leidinggevenden?

En digitale marketing en communicatie heeft in coronatijd een enorme boost gekregen. Bij Naturalis speelde eerder nog de discussie of online ticketing wel de basis moest zijn van de kaartverkoop. Mensen wilden toch graag spontaan langs kunnen komen? Nu is dat geen enkele discussie meer. Spontaan langskomen kan, maar met een online reservering is de bezoeker zeker van een ticket en is het bezoek aangenamer want de drukte is beter verdeeld over de dag. Je kunt personeel en restaurant erop afstemmen en mensen voorzien van informatie voor- en achteraf. De customer experience en CRM staan hierdoor nu vol in de aandacht.

En dan onze rol in de maatschappij. Het klimaat en de biodiversiteit staan onder druk. Niet nieuw, maar het wordt wel steeds nijpender. Gedragsverandering is nodig. Communicatie kan hierin een belangrijke rol spelen. Hoe spelen wij als Naturalis, als kennisinstituut hierin onze rol? We willen hierin onze verantwoordelijkheid nemen, proactiever zijn, zonder al te activistisch. Hoe pak je dit aan? Proefondervindelijk. Maar anderen vinden hierin ook vast het wiel uit. En ja, daar is de oproep bij Logeion voor een CommLab over klimaatcommunicatie! Een groep van zo’n veertig vakgenoten die zich over de rol van communicatie in de klimaat- en biodiversiteitscrisis buigt. Heel inspirerend. Binnenkort meer hierover.

Goede voorbeelden van anderen in het vak inspireren ons allemaal. Hoe willen we hier het licht op laten schijnen? Ook de manier waarop je dat doet is in beweging. Willen we het wel vieren? En zo ja met een feest? Of een inspirerend jaarboek? Of een inspiratiefilm? Een bijeenkomst? Of een webinar? Of iets anders?  Daarom start deze week een onderzoek naar de awards. Graag horen we als bestuur hoe onze leden vinden dat we ons vak moeten vieren en stil moeten staan bij de goede voorbeelden van vakgenoten. Laat je horen en discussieer mee met het mooie vernieuwende systeem van Circlelytics, over bijblijven gesproken…