Logo Zoeken
Blog

BestuursBlog: Zin in!

8 maart 2022Marjan Jansen Manenschijn

Rood staat me goed en ik houd van mijn vak. Dus toen Logeion een bestuurslid zocht, plofte ik blijmoedig op het pluche. Ik had er zin in! Ik kom zo tot mijn pointe hoor, maar even over dat woord ‘zin’. Daar zit wel heel veel communicatie in. En dan leg ik voor het gemak dubbelzinnigheden even terzijde. #volgaarne

marjan-jansen-manenschijn-2022.png

We hebben bijvoorbeeld al twee jaar zin om weer bij elkaar te kunnen zijn. Theater, terras, stadion: we snakken ernaar. We willen groepsgewijs onze zinnen verzetten; hoe groter de groep hoe heerlijker. En we gaan er vol in hè?! De eerste voetbalwedstrijden zijn inmiddels afgebroken vanwege supportersgeweld: voetbal is oorlog! #zinloos

Ondertussen staat de oostgrens van Europa in brand. En blijken de zelfverklaarde voorheen coronadeskundigen, opeens ook een zesde zintuig voor de beweegredenen van de Russische president. Alsof geweld ooit vatbaar is geweest voor welke vorm van zingeving dan ook. Overigens heb ik uit onbevestigde bronnen vernomen, dat als we onze thermostaten 2 graden lager zetten, we binnen no time van het Russische gas af kunnen. Maar daar hebben veel mensen dan weer #geenzinin.

Wie mij kent, hoort inmiddels de galop van een stokpaardje. Voor wie mij niet kent: communicatiemensen kunnen volgens mij de hele wereld van verschil maken. Dat doen we door te verbinden en belangen bij elkaar te brengen. En soms door een heel duidelijk signaal af te geven (voetbalgeweld tolereren we niet en dat gaat je geld kosten!). Begrijp me goed: ik denk niet dat we met onze toolkit onder de arm, de situatie in Oekraïne even op kunnen lossen. Ik denk wel dat de politieke retoriek niet per se gericht is op de-escaleren.

Punt gemaakt, terug naar het pluche. Ik ben namelijk aan vervanging toe. Mijn bestuurstermijnen zitten erop en samen met Logeion zoek ik een opvolger. En ik heb nog precies 70 woorden om je uit te leggen waarom je dit moet willen. De bestuursfunctie heeft mij veel gebracht: interessante contacten en boeiende gesprekken. Maar vooral heeft het bij mij de passie voor communicatie nog verder aangewakkerd. Ik zie dat wat wij doen effect heeft; dat we bewegingen in gang zetten. Dat gevoel van zingeving is wat mij de afgelopen jaren gedreven heeft. Wat een energie dat geeft!

Je moet het willen, zeg ik je. En mocht je huiverig zijn voor pluche: nee, het plakt niet! Daarbij kent rood zoveel nuance, dat staat je vast geweldig!

Laat een reactie achter onder mijn blog als je meer wil weten.

Fotograaf: Martijn Beekman