Logo Zoeken
Online

Afscheidscollege van Prof. dr. Noelle Aarts

donderdag 29 maart 2018 van 13:30 uur tot 17:30 uur

Locatie

CREA en Universiteit van Amsterdam
Nieuwe Achtergracht 166
1018 WW Amsterdam
Noelle_cday_705x220.jpg

Tot september 2017 bekleedde prof.dr. Noelle Aarts de Logeion-leerstoel Strategische communicatie. Aarts bekleedde de leerstoel bijna 10 jaar. Een periode waarin zij bruggen sloeg tussen wetenschap, onderzoek en praktijk. Een periode waarin ook het Centrum voor Strategische Communicatie van de grond kwam, een virtuele plek waar wetenschap en communicatie elkaar ontmoeten. Vanzelfsprekend markeren we het einde van deze periode op een inhoudelijk passende manier. Een afscheidscollege over het belang van zoeken naar verbindingen. Met aansluitend drie compacte speedcolleges van wetenschappers/onderzoekers uit het communicatievak, gevolgd door, hoe kan het anders, een goed gesprek.

Tot september 2017 bekleedde prof.dr. Noelle Aarts de Logeion-leerstoel Strategische Communicatie. Aarts bekleedde de leerstoel bijna 10 jaar. Een periode waarin zij bruggen sloeg tussen wetenschap, onderzoek en praktijk. Een periode waarin ook het Centrum voor Strategische Communicatie van de grond kwam, een virtuele plek waar wetenschap en communicatie elkaar ontmoeten. Vanzelfsprekend markeren we het einde van deze periode op een inhoudelijk passende manier. Een afscheidscollege over het belang van zoeken naar verbindingen. Met aansluitend drie compacte speedcolleges van wetenschappers/onderzoekers uit het communicatievak, gevolgd door, hoe kan het anders, een goed gesprek.


Een van de belangrijkste functies van communicatie is het verbinden van groepen mensen of organisaties die niet vanzelfsprekend met elkaar in contact staan, maar waarvan we wel afhankelijk zijn. Denk aan overheden en burgers, klanten en bedrijven en artsen en patienten. En niet op de laatste plaats: wetenschap en praktijk. Dit is een complexe relatie in een complexe context. De issues zijn niet helder en de antwoorden al helemaal niet. Bovendien verandert alles voortdurend. Gemakkelijke antwoorden wijzen op een onterechte simplificering van de kwestie: wie vindt, heeft slecht gezocht.

In de afgelopen tien jaar heeft Noelle Aarts zich intensief bezig gehouden met het verbinden van de communicatiewetenschap en de beroepspraktijk. Welke inzichten heeft dit nu opgeleverd? Wat zijn de valkuilen die zij is tegengekomen? Wat zijn de mogelijkheden voor het leggen van verbindingen in een tijd waarin wetenschap onder vuur ligt en de druk op wetenschappers tegelijkertijd nog nooit zo hoog is geweest? Een bijzonder college over de kern van het communicatievak: verbinden van mensen en kennis.

Aanluitend drie speedcolleges van ieder tien minuten, verzorgd door dr. Mark van Vuuren (Universiteit Twente), dr. Mignon van Halderen (Fontys Hogescholen) en prof. dr. Rens Vliegenthart (Universiteit van Amsterdam).Onder leiding van Celia Noordegraaf, bestuurslid van Logeion en hoofd Corporate Communicatie bij Roche Nederland gaan we met elkaar in gesprek. Afsluitend heffen we samen met Noelle het glas tijdens de borrel in CREA, naast de Universiteit van Amsterdam.

Over de sprekers

Celia Noordegraaf_vierkant.jpg

Celia Noordegraaf

Celia Noordegraaf was als bestuurslid van Logeion verantwoordelijk voor de portefeuille Wetenschap en Professionalisering. In het dagelijks leven is zij interim communicatiemanager. Samen met Logeion-hoogleraar Christian Burgers jaagt zij de verbinding tussen wetenschap en praktijk aan vanuit het Centrum voor Strategische Communicatie (CSC) en modereert hiervoor veel bijeenkomsten.
Mark van Vuuren.jpg

Mark van Vuuren

Dr. Mark van Vuuren is universitair hoofddocent Organisatiecommunicatie aan de Universiteit Twente. Hij onderzoekt onder andere de manieren waarop professionals betekenis verlenen aan hun werk, hoe ze samenwerken in nieuwe organisatievormen, en hoe het kan dat dezelfde taakomschrijving kan leiden tot heel verschillende banen. Mark werd verkozen tot beste docent van zijn universiteit, en was visiting professor in Canada, Denemarken en Zweden. Zijn meest recente boeken zijn ‘Mooier Werk’ (2018) en 'Klink - Spreken met impact' (2021).
Noelle Aarts.jpg

Noelle Aarts

Noelle Aarts is hoogleraar Socio-ecological Interactions aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Radboud Universiteit. Haar aandacht gaat uit naar strategische communicatie van organisaties met een accent op de betekenis van gesprekken en verhalen voor verandering. Ze heeft onder meer gepubliceerd over communicatie, beleid en planning, communicatie van organisaties met hun omgeving, conflicthantering en onderhandeling, en over zelforganisatie in de netwerksamenleving. Eerder was Aarts bijzonder hoogleraar Strategische Communicatie (de Logeion-leerstoel) aan de Universiteit van Amsterdam.
foto-Rens-Vliegenthart.jpg

Rens Vliegenthart

Prof. dr. Rens Vliegenthart (1980) is hoogleraar Media en Samenleving aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Hij doet onderzoek naar mediaberichtgeving van politieke actoren en sociale bewegingen met een focus op de totstandkoming van deze berichtgeving en hoe deze het politieke proces en de publieke opinie beïnvloedt. In 2012 publiceerde hij het boek U kletst uit uw nek. Over de relatie tussen politiek, media en de kiezer. Vliegenthart zit in het bestuur van de Amsterdam School of Communication Research en is voorzitter van de sectie politieke communicatie van de Netherlands-Flanders Communication Association.

CREA en Universiteit van Amsterdam

Nieuwe Achtergracht 166
1018 WW AMSTERDAM
Bekijk op Google Maps

We ontvangen jullie graag in de Muziekzaal van CREA: het cultureel studentencentrum van de Universiteit van Amsterdam. CREA bevindt zich op de Nieuwe Achtergracht 170,
1018 WV Amsterdam.

Het college vindt vervolgens plaats op de Universiteit van Amsterdam, op de Roeterseilandcampus. Vanaf CREA loop je in drie minuten naar de ingang van gebouw B/C. Dit is op de Nieuwe Achtergracht 166, 1018 WV Amsterdam. Het college vindt plaats in collegzaal REC C1.04.

Routebeschrijving
De Roetereilandcampus bevindt zich midden in het centrum van Amsterdam. We raden iedereen aan om, i.v.m. de verkeersdrukte en de beperkte (en vrij dure) parkeergelegenheid, met het openbaar vervoer te komen. De campus is heel goed te bereiken vanaf station Amsterdam Centraal. Neem vanaf hier metro 51 (richting Westwijk), 53 (richting Gaasperplein) of 54 (richting Gein). Stap uit bij de halte Weesperplein. Vanaf hier is het nog 4 minuten lopen naar de campus.
Plan je persoonlijk snelste ov route via 9292.nl.

Kom je met de auto naar de bijeenkomst dan kunt u via Google Maps uw persoonlijke route plannen. In de omgeving kunt u betaald parkeren.

Prijzen

Niet-Leden
€ 85,00

Kostenoverzicht:
Leden: € 42,50
Young Logeion: € 21,25
Niet-leden: € 85,00

Prijzen zijn exclusief btw. Kosteloos annuleren is mogelijk tot en met 21 maart 2018.

Ben je nog geen lid? Meld je dan nu aan en profiteer meteen van de ledenprijs voor deze bijeenkomst.