Logo Zoeken
Masterclass 's-Gravenhage Online

Communicatie in tijden van versnelling - prof.dr.ir. Rini van Solingen en prof.dr. Betteke van Ruler

donderdag 14 november 2019 van 13:30 uur tot 17:15 uur

Locatie

Zuiderstrandtheater
Houtrustweg 505
2583 WB 's-Gravenhage
Rini-van-Solingen_705x220.jpg

Onze maatschappij verandert en versnelt. Vroeger duurde het jaren voordat een product écht doorbrak. Maar tegenwoordig zijn er al apps met miljoenen downloads in slechts één dag. En dit ontwikkelt zich nog verder. Naar uren, minuten, misschien zelfs naar seconden. Hoe blijf jij in control in deze snel veranderende wereld? Hoe voorkom je complete chaos, of nog erger: hoe voorkom je complete verlamming? Prof.dr.ir. Rini van Solingen, topspreker en Agile-expert en auteur van verschillende managementboeken stelt dat snelheid eigenlijk niet het probleem is. Maar juist de oplossing. In het tweede deel van deze masterclass gaan we onder leiding van prof. dr. Betteke van Ruler op zoek naar de betekenis van deze andere manier van denken en werken voor de communicatie binnen organisaties. 

Onze maatschappij verandert en versnelt. Vroeger duurde het jaren voordat een product écht doorbrak. Maar tegenwoordig zijn er al apps met miljoenen downloads in slechts één dag. En dit ontwikkelt zich nog verder. Naar uren, minuten, misschien zelfs naar seconden. Hoe gaat jouw organisatie mee in deze versnelling? Hoe blijf jij in control in deze snel veranderende wereld? Hoe bestuur je wanneer alles reuzesnel gaat? Hoe voorkom je complete chaos, of nog erger: hoe voorkom je complete verlamming?

Twee vragen houden ons dan ook meer en meer bezig: kunnen we alles nog wel bijbenen als communicatieprofessional? En hoe moeten we nu onze organisaties en afdelingen inrichten om niet ten onder te gaan in die snelheid en veelheid aan informatie? Prof.dr.ir. Rini van Solingen, topspreker en expert rond snelheid en wendbaarheid, en auteur van verschillende managementboeken, stelt dat snelheid eigenlijk niet het probleem is. Maar juist de oplossing. En dat er verschillende manieren zijn om je als organisatie te verhouden tot de versnelling om ons heen. Het antwoord op de vragen is eigenlijk relatief eenvoudig: word de allerbeste in snel kunnen reageren!

Centraal begrip in de visie van Rini van Solingen is wendbaarheid, momenteel erg populair onder het label: agile. Agile is verworden tot een manier van werken die hard op weg is om de meest gebruikte manier van werken te worden. Je kunt agile vergelijken met fitheid: als team, afdeling of organisatie zo fit zijn dat je met alle omstandigheden kunt omgaan. Snel, vlug en wendbaar kunnen reageren op alles wat er maar op je pad komt. En laat dat nu net een heel belangrijke vaardigheid zijn in een tijd van digitalisering, disruptie en vliegensvlugge veranderingen.

In deze masterclass deelt prof.dr.ir. Rini van Solingen een aantal krachtige modellen die hij toelicht aan de hand van veel praktijkvoorbeelden en analogieën. Hij helpt je in te zien waarom de dingen gaan zoals ze gaan maar vooral ook wat je er concreet aan kan doen. De praktische toepasbaarheid van de modellen staat voortdurend centraal. Hij gaat in op de volgende vragen:

  • Waarom is snelheid en wendbaarheid tegenwoordig zo belangrijk?
  • Hoe maak je een organisatie snel en wendbaar (of hoe maak je er juist een rommeltje van)?
  • Hoe vergroot je je eigen persoonlijke wendbaarheid, snelheid en resultaatgerichtheid?

In het tweede deel van de masterclass gaan we onder leiding van prof.dr. Betteke van Ruler met elkaar op zoek naar de betekenis van deze andere manier van denken en werken voor de communicatie binnen organisaties. Verandert de rol van de communicatie-afdeling? Zijn er nieuwe competenties nodig? Zijn we in de positie (of moeten we die pakken) om wendbaarheid van onze organisaties te vergroten? Wat zijn de ervaringen tot nu toe binnen organisaties die al de eerste stappen naar agile werken hebben gezet? En wat zijn de ideeën van Betteke van Ruler zelf?  Er is maar één manier om daar achter te komen. Blok 14 november in de agenda!

Over de sprekers

betteke-van-ruler-poging2.jpg

Betteke van Ruler

Betteke van Ruler is emeritus-hoogleraar Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Zij heeft een lange carrière achter de rug, eerst als communicatieprofessional, daarna als docent communicatie in het hbo en sinds 1996 als wetenschapper. In de loop van de tijd heeft zij talloze boeken en artikelen gepubliceerd over het communicatievak. Haar laatste boek 'Strategisch communicatie frame II' ligt vanaf eind november 2023 in de winkels. In 2014 is de Van Ruler Academy opgericht waarin ze een brug slaat tussen theorie en praktijk. Betteke van Ruler is tevens erelid van Logeion.
Rini-van-Solingen-2015.jpg

Rini van Solingen

Rini van Solingen (prof.dr.ir.) is spreker, schrijver, docent en ondernemer. Hij is deeltijdhoogleraar Global Software Engineering aan de Technische Universiteit Delft. Daar leidt hij het onderzoek en onderwijs rond wereldwijd gedistribueerde softwareteams. Ook geeft hij regelmatig college aan Universiteit Nyenrode in masterclasses en MBA’s. Tevens is Rini CTO bij Prowareness, waar hij als strategisch consultant helpt bij het succesvol doorvoeren van Agile transformaties en het bouwen van Responsive Enterprises. Hij is een van de hoofddocenten van de masterclass www.Leading-Agile-Transformations.com. Rini is auteur van een aantal managementboeken, waaronder De Kracht van Scrum (samen met Eelco Rustenburg), Scrum voor Managers (samen met Rob van Lanen), De Responsive Enterprise (samen met Vikram Kapoor) en De Bijenherder. Deze boeken zijn ook verschenen in het Engels en het Duits.

Zuiderstrandtheater

Houtrustweg 505
2583 WB 'S-GRAVENHAGE
Bekijk op Google Maps

Het Zuiderstrandtheater is gelegen direct bij de Scheveningse haven. De locatie beschikt over een theaterzaal, foyers en een groot podium, met uitzicht op de haven, de duinen en de zee.

Bereikbaarheid
Klik hier voor informatie op de website van het Zuiderstrandtheater over de route en bereikbaarheid. 

Openbaar vervoer
De nieuwe bus 28 rijdt vanaf Den Haag CS via het centrum naar het Zuiderstrandtheater. Plan je reis met het OV op 9292.nl

Auto en parkeren
Let op:
als je met de auto naar het Zuiderstrandtheater komt, dan kun je het beste navigeren op Hellingweg om bij het parkeerterrein te komen.

Parkeren op het terrein van het Zuiderstrandtheater kost 5 euro.

Je krijgt geen inrijkaart, maar die is wel nodig om het terrein te verlaten. De uitrijkaart koop je in het theater; bij de informatiebalie en de bars en bij de parkeerautomaten aan de buitenkant van het theater, naast de ingang (betaling uitsluitend per creditcard of pinpas). 

Klik hier voor meer informatie op de website van het Zuiderstrandtheater.

Prijzen

Niet-Leden
€ 165,00

Let op: voor deze bijeenkomst is de Logeion-waardebon niet geldig.

Kostenoverzicht
:
Leden:  95,00
Young Logeion: € 47,50
Niet-leden: € 165,00 

Prijzen zijn exclusief btw. Kosteloos annuleren is mogelijk tot en met 6 november 2019.

Ben je nog geen lid? Meld je dan nu aan en profiteer meteen van de ledenprijs voor deze bijeenkomst.