Logo Zoeken
Vakimpuls Arnhem Online

Omgevingswet Provincie Gelderland: communicatiekansen en -consequenties

woensdag 7 november 2018 van 13:00 uur tot 17:30 uur

Locatie

Provinciehuis Gelderland
Markt 11
6811 CG Arnhem
Provinciehuis-Gelderland_705x220.jpg

In 2021 wordt de nieuwe Omgevingswet van kracht. Met deze wet wil de overheid de regels voor ruimtelijke ontwikkeling vereenvoudigen en samenvoegen. De wetgeving wordt eenvoudiger, duidelijker en biedt meer ruimte voor lokaal maatwerk en participatie. Zodat het straks bijvoorbeeld makkelijker is om bouwprojecten en initiatieven te starten. De implementatie nu en de uitvoering ervan straks, brengt grote communicatieve opgaven en kansen met zich mee. De themagroep Omgevingswet van Logeion organiseert hierover woensdagmiddag 7 november een bijeenkomst met en bij de Provincie Gelderland, waarin denken en doen centraal staat. We behandelen praktijkcasussen uit de provincie en gaan met elkaar in gesprek.

In 2021 wordt de nieuwe Omgevingswet van kracht. Met deze wet wil de overheid de regels voor ruimtelijke ontwikkeling vereenvoudigen en samenvoegen. De wetgeving wordt eenvoudiger, duidelijker en biedt meer ruimte voor lokaal maatwerk en participatie. Zodat het straks bijvoorbeeld makkelijker is om bouwprojecten en initiatieven te starten. De implementatie nu en de uitvoering ervan straks, brengt grote communicatieve opgaven en kansen met zich mee. De themagroep Omgevingswet van Logeion organiseert hierover woensdagmiddag 7 november een bijeenkomst met en bij de provincie Gelderland, waarin denken en doen centraal staat. We behandelen praktijkcasussen uit de provincie en gaan met elkaar in gesprek.

Tijdens de bijeenkomst gaan we, onder leiding van Harry Louwenaar (Themagroep Omgevingswet), in op de (communicatieve) impact van de Omgevingswet. We bespreken de tot op heden geïnventariseerde vragen over de Omgevingswet en proberen de essentie van de Omgevingswet te duiden. Maar vooral besteden we aandacht aan de praktijk. Henk Buis en Rudy Uwland (Provincie Gelderland) vertellen je over het proces van de totstandkoming van de Gelderse omgevingsvisie. Hoe is dit aangepakt? Hoe betrek je stakeholders en hoe krijg je de visie werkend? 

Vervolgens zoomen we in op de kansen en mogelijkheden voor communicatieprofessionals.Dat doen we in deelsessies met ieder een specifiek onderwerp:

  • De functie en het belang van participatie, door Eric Vink (Awareness)
  • De rol en positie van de communicatieadviseur, door Henk Buis
  • Besluitvorming in relatie tot de volksvertegenwoordiging (gemeenteraad en provinciale staten), door Len Middelbeek

Wil jij met vakgenoten in gesprek over de rol van communicatie in de voorbereiding en uitvoering van de Omgevingswet? Meld je dan snel aan voor deze bijeenkomst!


Deze bijeenkomst maakt deel uit van een reeks, georganiseerd door de themagroep Omgevingswet van Logeion. Eind september organiseeerde zij eenzelfde bijeenkomst bij de gemeente Utrecht Op 29 november 2018 volgt een derde bijeenkomst in Den Haag. Alle drie de bijeenkomsten zijn hetzelfde opgebouwd, alleen worden er verschillende praktijkcasussen besproken. De opbrengsten van alle activiteiten worden begin 2019 gebundeld in een whitepaper. 

 

Over de sprekers

_MG_0707.JPG

Eric Vink

Eric Vink is senioradviseur en procesbegeleider bij Awareness. Zijn passie ligt bij de rol van participatie en interactie in complexe maatschappelijke opgaven. In zijn projecten schept hij ruimte voor standpunten én belangen, zodat mensen zich gehoord weten. Met zijn analytische blik helpt hij partijen elkaars argumenten te begrijpen. Daarmee bevordert hij de acceptatie van moeilijke keuzes, ook als die mensen echt raken.
Harry Louwenaar vierkant.jpg

Harry Louwenaar

Harry Louwenaar is zelfstandig strategische adviseur en procesbegeleider. Was mede-oprichter en 17 jaar partner bij Maatschap voor Communicatie. Hij treedt regelmatig -en graag- op als 'gesprekskatalysator'. Was twee jaar voorzitter van de adviesraad Positionering van Logeion. Houdt van duiding en interactie. Heeft zich gespecialiseerd in het ontwikkelen van strategische communicatiecoalities.
Henk-Buis_200x200.jpg

Henk Buis

Henk is adviseur en partner bij Maatschap voor Communicatie (onderdeel van Publiquest). Sterk in innovatieve strategische concepten en het activeren van strategieën tot op de werkvloer. Gespecialiseerd in en geëngageerd met maatschappelijke vraagstukken, waar samenwerking de sleutel is voor verandering. In 2008 publiceerde Henk zijn boek ‘Communication by NETwork; netwerken als strategie voor beleid en onderneming’. Met inzichten en handvatten die nog steeds van blijvende waarde zijn voor de communicatiepraktijk van vandaag.
LOGNW_Len Middelbeek2_vierkant.jpg

Len Middelbeek

Len Middelbeek is programmamanager bij de opleiding International Communication Management van de Haagse Hogeschool en eigenaar van Len Middelbeek Communicatie Support.
Rudy Uwland.jpg

Rudy Uwland

Rudy Uwland is sinds 2009 werkzaam bij provincie Gelderland, als verbindend strateeg. Eerst natuur, daarna strategie en nu omgevingsvisie Gaaf Gelderland. Daarvoor werkte hij in Den Haag bij het ministerie van VROM en zette hij de lijnen uit voor het nationale milieu- en landbouwbeleid. Hier kwamen zijn eerdere ervaringen als adviseur bij LTO goed van pas. Rudy koppelt de kennis van de praktijk aan het beleid voor de leefomgeving en schakelt op vele niveaus.

Provinciehuis Gelderland

Markt 11
6811 CG ARNHEM
Bekijk op Google Maps

Provincie Gelderland werkt in het Huis der Provincie. Het werd in 2007 tot Rijksmonument benoemd vanwege de bijzondere architectuur en de kunst. 

Je kunt je melden bij de receptie in De Binnenhof van het provinciehuis.

Route
Openbaar vervoer - Het provinciehuis is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanaf het Centraal Station van Arnhem kunt u onder andere met de volgende bussen het provinciehuis bereiken:

  • stadsbus 3 (richting Het Duifje), uitstappen bij bushalte Airborneplein.
  • bus 43 (richting Apeldoorn busstation), uitstappen bij bushalte Eusebiuskerk.

Kijk voor actuele informatie en vertrektijden op 9292.nl. Vanaf het station is het ongeveer 15 minuten lopen naar het Huis der Provincie. Er zijn OV-fietsen beschikbaar op het station, je hebt hier wel een OV-fietsabonnement voor nodig. Je fietst in ongeveer 5 minuten naar het provinciehuis.

Auto - Plan je route via Google Maps
Je kunt de parkeergarages Rozet (Langstraat 10, Arnhem) en Broerenstraat (Broerenstraat 51, Arnhem) op 3 minuten loopafstand van het provinciehuis gebruiken. Ook kun je parkeren op de parkeerplaats aan Trans (de ingang zit direct bij Trans 16, Arnhem).

Prijzen

Niet-Leden
€ 85,00

Kostenoverzicht:
Leden:  42,50
Young Logeion: € 21,25
Niet-leden: € 85,00

Prijzen zijn exclusief btw. Kosteloos annuleren is mogelijk tot en met 30 oktober 2018.

Ben je nog geen lid? Meld je dan nu aan en profiteer meteen van de ledenprijs voor deze bijeenkomst.