Logo Zoeken
Online

Polarisatie in de samenleving

donderdag 26 januari 2017 van 13:30 uur tot 16:45 uur

Locatie

Brasserie Staal (WTC) Rotterdam
Beursplein 33
3011AA Rotterdam
LOGNW_menseninbeweging.jpg

Zeventig jaar Logeion, aanleiding voor een debat. Niet over het vak an sich, maar over onze maatschappelijk rol. De samenleving is ons werkveld, tegengestelde belangen en opinies zijn een gegeven. Maar de verschillen worden steeds groter, steeds feller aangezet. Of het nu gaat om de groeiende kloof tussen hoger en lager opgeleiden, hoge en lage inkomens, autochtoon en allochtoon: de emoties in het politieke en publieke debat lopen vaak hoog op. Als het een beetje schuurt is dat geen enkel punt, maar als partijen zich ingraven in het Grote Eigen Gelijk en alle bereidheid tot twijfel aan de eigen zienswijze overboord gooien? Dan is er een probleem.

Met Ahmed Aboutaleb (burgemeester van Rotterdam), prof.dr. Jan Willem Duyvendak (hoogleraar Sociologie, UvA), Wieneke Buurman (Logeion-voorzitter, directeur communicatie ProRail), Tom-Jan Meeus (politiek columnist NRC), Piet Boekhoud (directeur De Nieuwe Kans) en Hans Siepel (communicatieadviseur en publicist).

Zeventig jaar Logeion, aanleiding voor een debat. Niet over het vak an sich, maar over onze maatschappelijk rol. De samenleving is ons werkveld, tegengestelde belangen en opinies zijn een gegeven. Maar de verschillen worden steeds groter, steeds feller aangezet. Of het nu gaat om de groeiende kloof tussen hoger en lager opgeleiden, hoge en lage inkomens, autochtoon en allochtoon: de emoties in het politieke en publieke debat lopen vaak hoog op. Als het een beetje schuurt is dat geen enkel punt, maar als partijen zich ingraven in het Grote Eigen Gelijk en alle bereidheid tot twijfel aan de eigen zienswijze overboord gooien? Dan is er een probleem.

Als communicatieprofessionals spelen wij een rol in de samenleving en bij het fenomeen polarisering. We adviseren onze (interne) opdrachtgevers, onderhouden mediacontacten, doen aan crisiscommunicatie en issuemanagement en ontwikkelen social media strategieën. En voeden, soms onbedoeld, de tegenstellingen. Bespelen de emoties, en zoeken selectief de feiten bij de boodschap die we graag over het voetlicht willen brengen.

Maar! We zijn óók de beroepsgroep met kennis van dialogen, van bonding & bridging. We hebben een schakelpositie, we brengen de buitenwereld onze organisaties binnen en zoeken naar ‘doorwaadbare plaatsen’ als waarden botsen. Hoe verhouden onze rol als verbinder en onze opdracht om te communiceren zich in de praktijk?

In dit debat gaan we niet op zoek naar het fundament van het vak, maar dagen we je uit om je eigen professionele fundament kritisch te onderzoeken. De vraag is hoe je je kennis kan inzetten, wat je ervan mag en kan verwachten en hoe je zelf je rol ziet. Als professional en manager van een afdeling maar ook als persoon, als deel van die samenleving waar verschillen steeds heftiger worden aangezet. Hoe zit het met je eigen professionele (morele) grenzen? Hoe voorkom je dat onvertogen woorden niet ondergronds gaan? Hoe blijf je in gesprek en zorg je ervoor dat mensen aangesloten blijven?

We halen tijdens dit debat nadrukkelijk de buitenwereld ook zelf naar binnen. De introductie wordt verzorgd door Ahmed Aboutaleb (burgemeester van Rotterdam). Aansluitend een keynote speech van prof.dr. Jan Willem Duyvendak (hoogleraar Sociologie, UvA). Daarna gaan we onder leiding van Wieneke Buurman (Logeion-voorzitter, directeur communicatie ProRail) in gesprek met elkaar en met een forum van bijzondere gasten onder wie Tom-Jan Meeus (politiek columnist NRC), Piet Boekhoud (directeur De Nieuwe Kans, oud voorzitter CvB Albedacollege Rotterdam) en Hans Siepel (communicatieadviseur en publicist).Het kennisseizoen 2016-2017 is een jubileumjaar! Als -wereldwijd- de op één na oudste beroepsorganisatie in dit vak, laten we dit niet ongemerkt voorbijgaan. Op 1 december werd dit moment gemarkeerd door een CommunicatieCollege van oud-voorzitter Logeion Ron van der Jagt. Het debat over polarisatie in de samenleving (26 januari) en het boekenfestival De Omslag (4 april 2017) zijn ook activiteiten die speciaal georganiseerd worden om het zeventigjarig jubileum luister bij te zetten.

Over de sprekers

Aboutaleb.jpg

Ahmed Aboutaleb

Ahmed Aboutaleb is burgemeester van Rotterdam. In zijn voorlaatste functie was hij staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het kabinet-Balkenende IV. Daarvoor was hij wethouder in de gemeente Amsterdam. Hij is lid van de Partij van de Arbeid.
Hans-Siepel.jpg

Hans Siepel

Hans Siepel is zelfstandig communicatieprofessional en geeft lezingen en trainingen op het gebied van crisiscommunicatie. Hij schreef een aantal boeken. Twee leerboeken op het gebied van de crisiscommunicatie en overheidscommunicatie. Daarnaast is hij auteur van een viertal andere boeken op het terrein van de hermetische wijsheid. Onlangs publiceerde hij samen met Frank Regtvoort het boekje Transitie 33. Hans Siepel startte zijn loopbaan in de politiek (PPR, GroenLinks) en werkte later o.a. voor de NS en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Piet-Boekhoud.jpg

Piet Boekhoud

Piet Boekhoud is een bevlogen en uitgesproken ‘onderwijsman’ met zijn wortels in het Rotterdamse beroepsonderwijs. Momenteel is hij directeur/bestuurder Stichting de Nieuwe Kans een instelling voor jongeren die tussen wal en schip terecht zijn gekomen en die een nieuwe kans verdienen. Daarvoor was Piet Boekhoud lector pedagogiek van het beroepsonderwijs aan de Hogeschool Rotterdam, directeur van Het Rotterdams Offensief (een samenwerking tussen het ROC Albeda College, het ROC Zadkine (mbo) en het LMC, CVO en BOOR) en was hij Voorzitter College van Bestuur Albeda College Rotterdam.
Duyvendak.jpg

Prof. dr. Jan Willem Duyvendak

Jan Willem Duyvendak is Distinguished Research Professor of Sociology at the University of Amsterdam. He received his master’s degrees in both sociology and philosophy at the University of Groningen. His main fields of research currently are belonging, urban sociology, 'feeling at home' and nativism. In 2013-2014, Duyvendak was Distinguished Fellow at the Advanced Research Collaborative at the Graduate Center of the City University of New York. In Spring 2016 he was Research Fellow at the Paris Institute for Advanced Studies.
Tom-Jan-Meeus.jpg

Tom-Jan Meeus

Tom-Jan Meeus is politiek columnist bij NRC Handelsblad. Daarnaast is hij te zien op zondag in het programma Buitenhof en hij heeft inmiddels vijf boeken geschreven. In 2015 won hij de Anne Vondelingprijs voor zijn politieke verslaggeving.
wieneke buurman foto.jpg

Wieneke Buurman

Wieneke Buurman is voorzitter van Logeion. Buurman heeft een kwart eeuw ervaring in het communicatievak en kent het dan ook van binnen en van buiten. Ze heeft verschillende functies als manager van communicatieafdelingen vervuld, zowel bij de overheid (provincie Gelderland) als in het bedrijfsleven (o.a. Endemol Nederland en Datelnet). Van 2005 tot 2010 heeft ze dergelijke functies op interimbasis vervuld, onder meer bij General Motors, ASR, Rabobank en de gemeente Nijmegen.

Brasserie Staal (WTC) Rotterdam

Beursplein 33
3011AA ROTTERDAM
Bekijk op Google Maps

Brasserie Staal ligt in het centrum van Rotterdam aan het Beursplein. Naast brasserie, terras en café heeft Staal een zaal (Zaal Staal) waar evenementen vanaf 20 tot 500 personen georganiseerd kunnen worden.

Bereikbaarheid per openbaar vervoer

Brasserie Staal is bereikbaar met de tram, Metro, Randstadrail & Bus (halte Beurs). Een reisadvies van deur tot deur is samen te stellen op 9292.nl.

Bereikbaarheid per Auto

Plan uw route via Google Maps

Parkeren

Parkeren is mogelijk in parkeergarage Lijnbaan of Bijenkorf.

Prijzen

Niet-Leden
€ 25,00

Kostenoverzicht:
Leden: 25,00
Logeion Young Professionals: € 25,00
Niet-leden: € 25,00

Prijzen zijn exclusief btw. Kosteloos annuleren is mogelijk tot en met 18 januari 2016.