Logo Zoeken
Seminar Doorn

Seminar: (Gedrags)verandering als communicatieopgave

donderdag 14 december 2023 van 10:00 uur tot 16:30 uur

Locatie

Landgoed Zonheuvel
Amersfoortseweg 98
3941 EP Doorn

Deelnemers

Benieuwd wie er al aangemeld zijn?

Bekijk alle deelnemers
shutterstock_788076238 web .jpg

Het realiseren van een verandering is altijd een complexe opgave. Of het nu gaat om de introductie van nieuwe manieren van samenwerken, een fusie of om gedragsveranderingen die te maken hebben met onderwerpen als energietransitie, inclusie of organisatiecultuur.

Als communicatieprofessional of veranderdeskundige wil je mensen op de juiste manier in beweging krijgen. Waarom doen mensen (onbewust) wat ze doen? Waarom zouden mensen het anders (moeten) doen? Wat zijn de drijfveren van de verschillende groepen? Hoe kom je daar achter en welke rol kun jij als communicatieprofessional daarbij spelen?

Hoe zorg je ervoor dat een (gedrags)verandering duurzaam is? Dat begint bij de mensen in de organisatie en het samen creëren van een verandering. De communicatieprofessional heeft hierin een verbindende en richtinggevende rol. 

Op deze actuele dag kijken we met diverse experts van binnen én buiten het communicatievak onder leiding van dagvoorzitter Hans Etman naar richting geven aan het subtiele proces van gedragsverandering en de communicatie rond veranderingen.

We ontmoeten je graag op donderdag 14 december in het Conferentiecentrum Landgoed Zonheuvel in Doorn. 

--------------

Programma

Vanaf 09.00 uur: Inloop en registratie

10.00 uur: Blok 1 met bijdragen van Arend Ardon & Ilse van Ravenstein

Wat speelt hier? Laat de onderstroom spreken - Arend Ardon

Soms zijn er van die hardnekkige situaties waar we verzuchten: ‘Het zit in de onderstroom’. Dit krijgt zomaar het karakter van ‘alles geprobeerd, maar het ligt buiten onze invloed’. Een vergaarbak waar iedere logica lijkt te ontbreken. Lijkt te ontbreken. Want ook in de onderstroom zitten wetmatigheden.

  • Inzicht in de ongrijpbare onderstroom met heldere taal
  • Herkenbare voorbeelden uit de (verander)praktijk
  • Praktische handvatten waar je meteen mee aan de slag kan

Leidinggeven aan verandering: vier succesfactoren - Ilse van Ravenstein

Verandering is zelden eenvoudig. En toch blijken er iedere keer weer vier succesfactoren te zijn: richting, ruimte, actualiteit en mogelijk makers. Als je daar in balans aandacht aan besteedt dan is je verandering gegarandeerd succesvoller! Ilse van Ravenstein schreef daarover met Michiel van Delden het boek ‘Change made simple’. Vandaag checkt ze voor jouw eigen actuele verandering hoeveel aandacht die succesfactoren krijgen en hoe je daar morgen al op bij kunt sturen!

12:15 uur: Lunch

13.15 uur: Blok 2 met bijdragen van Monica Wigman & Klaas Dijkhoff

Draagvlak al geregeld? - Monica Wigman

Veranderen in organisaties is altijd weerbarstig en ook altijd weer anders. De vraag is anders, de mensen zijn anders, de context is anders. Ook veranderen verandert continu. Er is dan ook geen hapklare succesformule voor verandercommunicatie die altijd werkt. Monica Wigman benoemt diverse rollen voor de communicatieprofessional. Welke passen jou zodat je in een snel veranderende wereld ook wendbaar en van toegevoegde waarde blijft als communicatieprofessional?

Leiderschap en Draagvlak - Klaas Dijkhoff

We leven in een tijd van vele transities. Ze zijn nodig en nuttig, ze bieden kansen en openen onze ogen. Omstandigheden waar leiders van houden, maar de meeste mensen niet. Ons brein is niet ingesteld op het omarmen van verandering. Elke verandering, of het nu praktisch is of in cultuur en gedrag, vraagt om leiderschap met draagvlak. 

Klaas Dijkhoff zal zijn ervaringen aan het Binnenhof en zijn kennis van gedragspsychologie vanuit zijn huidige organistie SUE & The Alchemists met jullie delen.

15.00 uur: Middagbreak

15:30 uur: Blok 3 met Genieke Hertoghs 

Hoe je mensen (wel) beweegt - Genieke Hertoghs

Gedragsverandering lijkt soms bijna onmogelijk. In de praktijk valt het wel mee. Mensen in beweging brengen is zo lastig niet. Als je maar rekening houdt met het onbewuste brein van je gesprekspartner. De traditionele manier van communiceren waarmee we mensen willen bewegen, is gericht op het rationele brein en werkt meestal averechts. Het onbewuste brein verzet zich. Weerstand is het gevolg. Hoe bereik je dat onbewuste brein? Hoe creëer je verbinding? Eigenaarschap?

Genieke Hertoghs geeft je een doorkijk in hoe je het doet. Gedragsverandering is nu niet meer zo ingewikkeld. De persoon die het lastig maakt? Dat ben je zelf… :-)

16.15 uur: Tot slot met Hans Etman

16.30 uur: Netwerkborrel 

Over de sprekers

Arend Ardon keynote 2 gespiegeld.jpg

Arend Ardon

Arend Ardon is co-founder van The Change Studio, dat met een creatief team inspirerende trajecten begeleidt op het gebied van leiderschap en vernieuwing. Stevig in de inhoud, fris in de vorm. Hij schreef o.a. de bestsellers 'Doorbreek de Cirkel!', 'Ontketen Vernieuwing!' en 'Traag Versnellen'. Zijn nieuwste boek 'Wat speelt hier?' schreef hij samen met Cynthia van der Zwan. Arend treedt op als spreker (onlangs nog op C-day23) en is als kerndocent aan diverse business school verbonden.
foto Genieke.jpg

Genieke Hertoghs

Genieke Hertoghs is founding parent van het gedachtegoed Subconscious Impact. Een visie én set met concrete technieken om een ander te bereiken in het onbewuste brein. Door het toepassen van het gedachtegoed kun je verbinding, motivatie, eigenaarschap en zelfs gedragsverandering op gang brengen bij een ander. Genieke is keynotespreker, auteur van 'Impact: de kracht van onzichtbare invloed (2018)' en 'Don’t push me! Hoe je mensen wél beweegt!’ (2023). Haar organisatie Subconscious Impact leidt professionals op in dit gedachtegoed. Ook was zij drie jaar lang bestuurslid van Logeion (2013-2016).
LOGNW_Hans Etman_vierkant.jpg

Hans Etman

Hans Etman is dagvoorzitter en gespreksleider. Eigenaar van het gespecialiseerde boekingsbureau Dagvoorzitter.nl en het internationaal opererende Masters in Moderation. Zijn stijl als dagvoorzitter is toegankelijk, rustig en direct. Gezaghebbend met gepaste bescheidenheid. Voelt zich ook thuis in verhitte bijeenkomsten. Met Dagvoorzitter.nl en Masters in Moderation streeft hij naar verhoging van effectiviteit en beleving van bijeenkomsten door de juiste dagvoorzitter in het juiste meeting design te plaatsen. In 2021 is Hans verkozen tot The 100 Most Influential People in the Events Industry.
_DSC5167_120419_Involve.jpg

Ilse van Ravenstein

Ilse van Ravenstein is een gedreven vakvrouw en ondernemer. Ze is oprichter en directeur van Involve, specialisten in Change en Communicatie. Ilse is tevens (mede)oprichter van Evolve, Subconscious Impact, Commotion Publishing en DitheeftZin. Haar passie voor wat mensen beweegt deelt ze via boeken (zoals 100%consistent, de Gespreksfluisteraar & Change made simple), masterclasses en podcasts. En natuurlijk in de meest uiteenlopende opdrachten voor klanten.
Klaas Dijkhoff klein.jpg

Klaas Dijkhoff

Klaas Dijkhoff is oprichter en mede eigenaar van SUE & The Alchemists, een bedrijf dat zich bezighoudt met het toepassen van gedragswetenschap om de keuzes van mensen voor een product, dienst of partij te begrijpen en te beïnvloeden. Klaas was ruim tien jaar politiek actief voor de VVD, onder meer als lid van de Tweede Kamer, fractievoorzitter, staatssecretaris en kortstondig minister. Naast zijn onderneming is hij actief als lid van de Raad van Commissarissen van PSV en Senior Research Fellow aan de NSOB (Nederlandse School voor Openbaar Bestuur).
LOGNW_Monica Wigman_vierkant.jpg

Monica Wigman

Monica Wigman is senior communicatieadviseur en heeft meer dan 30 jaar ervaring met opgaven op het snijvlak van organisatiekunde en communicatie. Monica geeft regelmatig workshops en bracht in 2011 haar boek ‘Regel jij het draagvlak’ uit, een praktisch handboek waarin zij op basis van haar ervaring en expertise de communicatieadviseur handvaten geeft: hoe doe je dat nou in de praktijk? Eind 2023 verschijnt haar nieuwe boek "Draagvlak al geregeld?'. Ze werkte de afgelopen jaren onder meer aan veranderopgaven bij CBR, Gemeente Den Haag, NS en de Belastingdienst.

Landgoed Zonheuvel

Amersfoortseweg 98
3941 EP DOORN
Bekijk op Google Maps

Hotel & Conferentiecentrum Landgoed Zonheuvel ligt in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

Bereikbaarheid
Kijk hier voor meer informatie over de bereikbaarheid van Landgoed Zonheuvel. Het congresgedeelte bevind zich in het Paviljoen.
Een plattegrond van het terrein vind je hier.

Openbaar vervoer
We raden je aan om kort voor je vertrek je reis te plannen met 9292
Vanaf NS-station Driebergen-Zeist heb je verschillende opties om verder te reizen met de bus.
Vanaf de NS-stations Maarn of Amersfoort CS neem je bus 82 richting Doorn en stap je uit bij de halte Maarten Maartenshuis. Vanaf daar is het circa 8 minuten lopen. 

Zowel in de ochtend als na afloop van het seminar zal er een pendelbus rijden vanaf het station. Bij de definitieve bevestiging zullen wij de concrete informatie delen.

Auto en parkeren
Landgoed Zonheuvel ligt aan de doorgaande weg N227 tussen Maarn en Doorn. Je kunt op het terrein gratis parkeren. Aan het begin van het parkeerterrein staan oplaadpalen, waar plaats is voor 10 elektrische auto’s.

Prijzen

Niet-Leden
€ 295,00

Voor deze bijeenkomst is de Logeion-Waardebon niet geldig.

Kostenoverzicht:
Leden: € 195,00
Young Logeion: € 97,50
Niet-leden: € 295,00

Prijzen zijn exclusief btw. Inclusief lunch, afsluitende borrel. Kosteloos annuleren is mogelijk tot en met 28 november 2023. Uiteraard kun je je altijd  laten vervangen door een collega.

Let op: annuleren kan uitsluitend schriftelijk/per mail.

Ben je nog geen lid? Meld je dan nu aan en profiteer meteen van de ledenprijs voor deze bijeenkomst.