Logo Zoeken
Seminar 's-Gravenhage

Seminar: Polarisatie en communicatie

dinsdag 18 april 2023 van 13:30 uur tot 17:15 uur

Locatie

Postillion Hotel & Convention Centre
Waldorpstraat 15
2521 CA 's-Gravenhage
Polarisatie neushoorns.jpg

Omgaan met de toenemende polarisatie en het groeiende wantrouwen in onze samenleving is een vraagstuk dat steeds meer aandacht vraagt van de communicatieprofessional. Hoe ga je als organisatie om met de tegenstellingen? Wanneer ga je wel en wanneer niet in op sociaal-politieke issues? Welke rol kan en moet de communicatieprofessional pakken?

In Den Haag kijken we in een uitdagende middag samen met diverse sprekers uit de wetenschap en de praktijk naar de betekenis en rol van jou als communicatieprofessional in een polariserende samenleving.

Dagvoorzitter Ron Fresen is voormalig politiek verslaggever van de NOS en start de middag met een korte reflectie. Is er een noodzaak voor communicatieprofessionals om de blik te verruimen en te denken en handelen vanuit de werkelijkheid van de ander? Hebben communicatieprofessionals en journalisten eigenlijk een gezamenlijke rol?  

“Protesteren is communiceren”: Jacquelien van Stekelenburg is hoogleraar sociale verandering en conflict aan de Vrije Universiteit en doet al jaren onderzoek naar protestbewegingen. Zij gaat in op de dynamiek van tegenbewegingen en de rol van (jouw) communicatie daar in.

Jordy Nijenhuis is mede-oprichter van Dare to be Grey, en traint mediaprofessionals van over de hele wereld in (social media) campagne voeren, storytelling en het tegengaan van radicalisering, haatzaaien en desinformatie. Hij belicht de online dimensie van polarisatie en hoe je vanuit verschillende rollen de aandacht richt op de diversiteit aan meningen, nuances en identiteiten in de samenleving.

Anne Hofstede is communicatieprofessional bij de gemeente Amsterdam. In haar vrije tijd is ze actief in de klimaatbeweging, waar onder Extinction Rebellion. Dragen radicale acties volgens haar bij aan verandering en oplossingen? Wat doe je als je merkt dat ze juist polarisatie aanwakkeren? Hoe kijkt zij hier met de pet van communicatieprofessional naar?

Klaas Dijkhoff is oprichter en mede eigenaar van SUE & The Alchemists, een bedrijf dat zich bezighoudt met het toepassen van gedragswetenschap om de keuzes van mensen te begrijpen en te beïnvloeden. Daar voor was hij ruim tien jaar politiek actief voor de VVD, onder meer als lid van de Tweede Kamer, fractievoorzitter, staatssecretaris en kortstondig minister.

Tijdens het prikkelende slotdebat ga je met de sprekers verder de discussie uitdiepen. Een kans die je niet wilt missen.

Extra: Als deelnemer ontvang je deze middag gratis het boek Acht jaar Achtuur, leven op het Binnenhof van Ron Fresen.


           cover Acht jaar Achtuur Ron Fresen

Over de sprekers

Anne Hofstede klein.jpg

Anne Hofstede

Anne Hofstede is communicatieprofessional bij de gemeente Amsterdam. In haar vrije tijd is ze actief in de klimaatbeweging: bij FossielvrijNL, Extinction Rebellion en het Netwerk Klimaat van de FNV.
Jacquelien van Stekelenburg klein.jpg

Jacquelien van Stekelenburg

Prof. dr. Jacquelien van Stekelenburg is hoogleraar Sociale verandering en conflict aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij onderzoekt waarom mensen gaan protesteren bij grote sociale veranderingen. Haar onderzoek richt zich vooral op motieven voor deelname aan protesten en maatschappelijke polarisatie. Met een achtergrond in de sociale psychologie combineert ze een sociaalpsychologische invalshoek met een sociologische invalshoek.
Jordy Nijenhuis.jpg

Jordy Nijenhuis

Jordy Nijenhuis is verhalenverteller, campagnevoerder, adviseur en trainer. Hij is mede-oprichter van Dare to be Grey, is betrokken bij verschillende campagnes en traint mediaprofessionals van over de hele wereld in (social media) campagne voeren, storytelling en het tegengaan van radicalisering, haatzaaien en desinformatie. Hij gelooft dat media een krachtig instrument zijn voor gedragsverandering en dat we nieuwe creatieve benaderingen nodig hebben om fundamentele verandering te bewerkstelligen.
Klaas Dijkhoff klein.jpg

Klaas Dijkhoff

Klaas Dijkhoff is oprichter en mede eigenaar van SUE & The Alchemists, een bedrijf dat zich bezighoudt met het toepassen van gedragswetenschap om de keuzes van mensen voor een product, dienst of partij te begrijpen en te beïnvloeden. Klaas was ruim tien jaar politiek actief voor de VVD, onder meer als lid van de Tweede Kamer, fractievoorzitter, staatssecretaris en kortstondig minister. Naast zijn onderneming is hij actief als lid van de Raad van Commissarissen van PSV en Senior Research Fellow aan de NSOB (Nederlandse School voor Openbaar Bestuur).
Ron Fresen.jpg

Ron Fresen

Ron Fresen was vele jaren achtereen (2014-2022) hét politieke gezicht van de NOS, bijna elke avond duidde hij de politiek in het best bekeken nieuwsprogramma van Nederland, het Achtuurjournaal. Daarnaast was hij in diezelfde periode één van de vaste interviewers voor het wekelijks gesprek met de minister-president. Hij heeft veel ervaring in het leiden van debatten en het scherp interviewen, beschikt over een groot netwerk en is gewend inhoudelijk mee te denken over formats en aanpak. Kenmerkend voor zijn stijl is een ontspannen presentatie, sterk gericht op inhoud maar ook met gevoel voor humor en relativering. Ron is 63 jaar en is in april 2022 gestopt bij de NOS, waar hij vanaf 2004 op de politieke redactie heeft gewerkt. Daarvoor was hij één van de oprichters van Omroep West, waar hij ook hoofdredacteur is geweest. Nu heeft hij tijd voor andere dingen.

Postillion Hotel & Convention Centre

Waldorpstraat 15
2521 CA 'S-GRAVENHAGE
Bekijk op Google Maps

Bereikbaarheid OV
Postillion Den Haag bevindt zich aan de achterzijde van station Den Haag Hollands Spoor. Om daar te komen volg je de borden ‘Laakhaven.’ Aan de achterzijde van het station sla je linksaf en loop je ongeveer 100 meter rechtdoor.
Zie je aan je linkerhand het gebouw HSK? Neem dan de ingang bij nummer 15. De lift breng je naar de vijfde etage. 

Bereikbaarheid auto en parkeren 
Parkeergarage Laakhaven ligt vlakbij de locatie.
Tip: voer voor de parkeergarage het volgende adres in op je navigatie Rijswijkseweg 27, Den Haag. 

Kijk hier voor een plattegrondje van de omgeving en gedetailleerde informatie over de bereikbaarheid

Prijzen

Niet-Leden
€ 250,00

Voor deze bijeenkomst is de Logeion-Waardebon niet geldig.

Kostenoverzicht
:
Leden: € 125,00
Young Logeion: € 62,50
Niet-leden: € 250,00

Prijzen zijn exclusief btw. Kosteloos annuleren is mogelijk tot en met 10 april 2023. 

Ben je nog geen lid? Meld je dan nu aan en profiteer meteen van de ledenprijs voor deze bijeenkomst.