Logo Zoeken
College Online

Klimaatcrisis: gedragsverandering en de rol van communicatie

dinsdag 28 maart 2023 van 16:00 uur tot 17:15 uur
mensen zebrapad.jpg

Twee jaar geleden, op de Klimaattop in Glasgow riep premier Rutte de zaal op tot ‘actie actie actie’ en stelde hij daarna in een interview dat het tijd werd dat we van ‘blah blah’ naar actie gingen.

Reint Jan Renes (lector Psychologie voor een Duurzame Stad - Hogeschool van Amsterdam) en Aniek Moonen (voorzitter Jonge Klimaatbeweging) kijken tijdens dit online college naar een aantal actuele issues in het klimaatdebat en bespreken wat nodig is om ook echt in actie te komen. Wat werkt en wat werkt niet? Reint Jan doet dat vanuit de gedragswetenschappen, Aniek geeft haar visie met kennis uit de praktijk.

Welke issues komen aan bod?

  • Hebben radicale en disruptieve klimaatacties zin (de A12 blokkade door Extinction Rebellion of soep gooien door Just Stop Oil) of roepen ze juist vooral weerstand op? Wat is het effect van een meer gematigde actievorm, zoals het massaal ondertekenen van een brandbrief, of word je daarmee inmiddels niet meer gehoord?

  • Polarisatie en klimaat: op welke manier kun je als communicatieprofessional een rol spelen in polariserende klimaatdiscussies? We kijken in dit licht ook naar de campagne die SIRE begin dit jaar startte waarmee ingezet wordt op bewustwording van polarisatie en naar de vele initiatieven om burgers via burgerberaden te betrekken bij het klimaatvraagstuk.

  • Wat is de impact van meer nadruk leggen op individuele ‘handafdruk’ (met elkaar in gesprek over klimaat) in plaats van de individuele ‘voetafdruk’ (je eigen voetafdruk zoveel mogelijk verkleinen). Welke rol spelen rolmodellen daar mogelijk bij en hoe kun je als communicatieprofessional daar op inspelen?

  • Hoe kijken we als communicatieprofessionals tegen de oproep om reclame fossielvrij te maken en harder op te treden tegen greenwashing. Is dit een wenselijke ontwikkeling en gaan we inderdaad minder klimaatonvriendelijke consumeren wanneer we er niet langer meer toe verleid worden?

Denk jij mee? Stuur vooraf je vragen in!
Heb jij vooraf vragen voor Aniek en Reint Jan ten aanzien van de genoemde actuele issues of wil je graag een urgent communicatie gerelateerd issue aandragen? Stuur dan je mail naar info@logeion.nl

Dit online college wordt uitgezonden vanuit de studio van onze samenwerkingspartner Videonieuwsbericht in Hilversum.

Over de sprekers

Aniek Moonen_200x200.jpg

Aniek Moonen

Aniek Moonen is 24 jaar oud en voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging. Als voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging vertegenwoordigt ze meer dan 100.000 Nederlandse jongeren in het politieke klimaatdebat. Zo gaat ze het gesprek aan met Tweede Kamerleden, ministers, ambtenaren en bedrijven om ervoor te zorgen dat jonge en toekomstige generaties nog een leefbare toekomst hebben. Zo bokste de Jonge Klimaatbeweging al een hoop voor elkaar en waren hun innovatieve voorstellen onder andere terug te vinden in het coalitieakkoord. Moonens expertise ligt bij thema's als klimaatrechtvaardigheid en generatiegerechtigheid.
Reint-Jan-Renes.jpg

Reint Jan Renes

Gedragswetenschapper Reint Jan Renes is lector Psychologie voor een Duurzame Stad aan de Hogeschool van Amsterdam. Met zijn lectoraat doet hij, vanuit concrete vraagstukken uit de praktijk, onderzoek naar de gedragspsychologie achter duurzaamheid. De diverse praktijkgerichte onderzoeksprojecten waar Reint Jan de afgelopen vijftien jaar bij betrokken is geweest, hebben hem geleerd dat voor effectieve gedragsbeïnvloeding je intrinsiek moet willen snappen wat mensen drijft en waar hun weerstand zit. In 2005 promoveerde Reint Jan in de sociale psychologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Tot begin 2019 was hij lector Crossmediale Communicatie in het Publieke Domein (Hogeschool Utrecht) en universitair hoofddocent Strategische Communicatie (Wageningen Universiteit). In 2018 zette het vakblad Communicatie Reint Jan op de derde plaats in de top 25 van meest inspirerende communicatieprofessionals in Nederland. Recent publiceerde hij ‘De Klimaatspagaat: over de psychologische uitdagingen van duurzaam gedrag’ (inmiddels ruim 2000 downloads).

Prijzen

Leden Jonge Klimaatbeweging
Gratis
Niet-Leden
€ 60,00

Voor dit online college is de Logeion-Waardebon geldig.

Kostenoverzicht
:
Leden: € 30,00
Niet-leden: € 60,00

Young Logeion: gratis
Leden Jonge Klimaatbeweging: gratis


Prijzen zijn exclusief btw. Kosteloos annuleren is mogelijk tot en met 20 maart 2023. 

Ben je nog geen lid? Meld je dan nu aan en profiteer meteen van de ledenprijs voor deze bijeenkomst.