Logo Zoeken
Vakimpuls Gratis voor leden Online

Diversiteit en Inclusie - CSC Webinar

dinsdag 21 maart 2023 van 16:00 uur tot 17:00 uur
jud-mackrill-Of_m3hMsoAA-unsplash.jpeg

Dit webinar maakt deel uit van een reeks webinars van het Centrum Strategische Communicatie, de zogenaamde CSC Webinars.

Communicatieprofessionals en organisaties vragen zich steeds vaker af, is onze communicatie voldoende inclusief. Dragen we met onze communicatie bij aan diversiteit of sluiten we (onbewust) mensen uit. Als gids in een grenzeloos speelveld (één van de trends van Logeion) heb je als communicatieprofessional hierbij te maken met hyperpersonalisatie. Dit is gelaagde communicatie die past bij de context en leefwereld van je doelgroepen. Dit vraagt om inclusieve communicatie. Maar wat betekent dit eigenlijk in de praktijk? En wanneer we zeggen dat we inclusief communiceren: dragen we deze principes intern ook echt uit?

Universitair docent Camiel Beukeboom gaat tijdens dit webinar in op bovenstaande vragen en vertelt welke rol taal speelt binnen diversiteit en inclusie. Tenslotte licht hij toe hoe sociale categorieën en stereotypen zich vormen door taal.

Dr. Anna Berbers focust zich in het webinar op een specifiek onderdeel van inclusiviteit: de LHBTQIA+ thema’s en de term “Pinkwashing” die hierbij vaak terugkomt. Met deze term wordt bedoeld dat bedrijven LHBTQIA+ thema’s gebruiken om hun imago te verbeteren, zonder dat ze daadwerkelijk een positieve bijdrage leveren aan LHBTQIA+ gemeenschappen. Via voorbeelden laat Anna zien welke campagnes gewaardeerd zijn door de LHBTQIA+ community en welke juist niet. Een belangrijk uitgangspunt hierbij is wat organisaties kunnen doen om op een meer inclusieve wijze te communiceren.

Over de sprekers

anna-berbers.jpeg

Anna Berbers

Anna Berbers is universitair docent bij de afdeling Corporate Communicatie aan de Universiteit van Amsterdam. Haar huidig onderzoek gaat over diversiteit en inclusie en de manier waarop organisaties dit vormgeven en hierover communiceren. Anna is met name geïnteresseerd in strategische communicatie van organisaties over LHBTQIA+ gerelateerde thema’s en de invloed die dit heeft op percepties van authenticiteit en legitimiteit.
Camiel Beukeboom.jpg

Camiel Beukeboom

Camiel Beukeboom is universitair docent bij de afdeling Communicatiewetenschap van de Vrije Universiteit Amsterdam. Zijn onderzoek richt zich vooral op de rol van taal in de communicatie en het in stand houden van stereotypen en vooroordelen. Met behulp van zowel experimentele methoden als (geautomatiseerde) contentanalyse legt hij de verschillende manieren bloot waarop stereotypen van sociale categorieën (impliciet) tot uiting komen in het taalgebruik.
Celia Noordegraaf_vierkant.jpg

Celia Noordegraaf

Celia Noordegraaf was als bestuurslid van Logeion verantwoordelijk voor de portefeuille Wetenschap en Professionalisering. In het dagelijks leven is zij interim communicatiemanager. Samen met Logeion-hoogleraar Christian Burgers jaagt zij de verbinding tussen wetenschap en praktijk aan vanuit het Centrum voor Strategische Communicatie (CSC) en modereert hiervoor veel bijeenkomsten.
Christian-Burgers.png

Christian Burgers

Christian Burgers is sinds 1 maart 2019 bijzonder hoogleraar Strategische Communicatie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij bekleedt de zogenaamde Logeion-leerstoel. Daarnaast is hij hoogleraar Communication and Organisations aan dezelfde universiteit. Zijn onderzoek richt zich onder meer op overtuiging en betekenisgeving van maatschappelijke issues via communicatie en taal. Hij heeft verschillende onderzoeksbeurzen verworven, waaronder een Veni-beurs en een Vidi-beurs van NWO. Tijdens CSC-bijeenkomsten reflecteert hij vanuit zijn rol als hoogleraar Strategische Communicatie op de uitkomsten van de discussie.

Prijzen

Niet-Leden
€ 20,00

Kostenoverzicht:
Leden: € 0,00
Young Logeion: € 0,00
Niet-leden: € 20,00

Prijzen zijn exclusief btw. Kosteloos annuleren is mogelijk tot en met 13 maart 2023. 

Ben je nog geen lid? Meld je dan nu aan en profiteer meteen van de ledenprijs voor deze bijeenkomst.