Over Trending now: Woordvoerders onder druk door social media?

Trending now: Woordvoerders onder druk door social media?

Over woordvoering en journalistiek in 2018

Het medialandschap verandert. De dynamiek van social media zorgt ervoor dat de traditionele scheidslijn tussen zenders en ontvangers vervaagt. Iedereen kan razendsnel nieuws verspreiden. Nieuws via gevestigde media was altijd gebaseerd op gedegen onderzoek en journalistieke principes als hoor en wederhoor. Maar steeds vaker lijkt snelheid het van de waarheid te winnen. Dat biedt ruimte voor fake news, verspreid met de bedoeling de publieke opinie te beïnvloeden. Wat doe je als nepnieuws jouw organisatie raakt? En is er nog toekomst voor de traditionele woordvoerder?

Uit het Grote Woordvoerders Onderzoek van Corner-Stone blijkt dat woordvoerders zich zorgen maken over de opkomst van nepnieuws in Nederland en de dynamiek die social media veroorzaken. Een dynamiek die implicaties heeft voor communicatievak én de journalistiek. Wat betekent het dat personen in het nieuws (ook onze ‘bazen’) steeds vaker zelf onderwerp én woordvoerder zijn? En wat betekent het voor de journalistiek? Moeten journalisten in tijden van fake news (ook) gaan voor snelheid, of voor de waarheid?

Deze interactieve middag begint met Bartho Boer (directeur communicatie NS) die de trends in woordvoerdersland presenteert, onder andere aan de hand van de uitkomsten van het Grote Woordvoerders Onderzoek en de Logeion-trends 2018-2019. Daarna gaan we onder leiding van Rocco Mooij (zzp'er, journalist) met elkaar en een panel in discussie. Wat is de invloed van fake news op het proces van beeldvorming? Hoe gevaarlijk zijn fake news, post-truth en alternative facts? Wat betekent dit voor het communicatievak en de journalistiek?

Panelleden zijn Jaap de Bruijn (stakeholdermanager VGZ), Jaap van Zessen (chef digitaal AD Nieuwsmedia), Hanneke de Korte (hoofd media Gemeente Den Haag) en Annelou van Egmond (senior communicatieadviseur en lid van het Landelijk Bestuur van D66, Communicatie & Campagnes).

Aanmelden

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Prijzen

Kostenoverzicht:
Logeion-leden: 42,50
Young Logeion: € 21,25
Leden NVJ: € 42,50
Niet-leden: € 85,00

Prijzen zijn exclusief btw. Kosteloos annuleren is mogelijk tot en met 26 maart 2018.

Ben je nog geen lid? Meld je dan nu aan en profiteer meteen van de ledenprijs voor deze bijeenkomst.

Deel met anderen

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.