Over Polarisatie in de samenleving

Polarisatie in de samenleving

Een debat over tegenstellingen en de rol van communicatie

Met Ahmed Aboutaleb (burgemeester van Rotterdam), prof.dr. Jan Willem Duyvendak (hoogleraar Sociologie, UvA), Wieneke Buurman (Logeion-voorzitter, directeur communicatie ProRail), Tom-Jan Meeus (politiek columnist NRC), Piet Boekhoud (directeur De Nieuwe Kans) en Hans Siepel (communicatieadviseur en publicist).

Zeventig jaar Logeion, aanleiding voor een debat. Niet over het vak an sich, maar over onze maatschappelijk rol. De samenleving is ons werkveld, tegengestelde belangen en opinies zijn een gegeven. Maar de verschillen worden steeds groter, steeds feller aangezet. Of het nu gaat om de groeiende kloof tussen hoger en lager opgeleiden, hoge en lage inkomens, autochtoon en allochtoon: de emoties in het politieke en publieke debat lopen vaak hoog op. Als het een beetje schuurt is dat geen enkel punt, maar als partijen zich ingraven in het Grote Eigen Gelijk en alle bereidheid tot twijfel aan de eigen zienswijze overboord gooien? Dan is er een probleem.

Als communicatieprofessionals spelen wij een rol in de samenleving en bij het fenomeen polarisering. We adviseren onze (interne) opdrachtgevers, onderhouden mediacontacten, doen aan crisiscommunicatie en issuemanagement en ontwikkelen social media strategieën. En voeden, soms onbedoeld, de tegenstellingen. Bespelen de emoties, en zoeken selectief de feiten bij de boodschap die we graag over het voetlicht willen brengen.

Maar! We zijn óók de beroepsgroep met kennis van dialogen, van bonding & bridging. We hebben een schakelpositie, we brengen de buitenwereld onze organisaties binnen en zoeken naar ‘doorwaadbare plaatsen’ als waarden botsen. Hoe verhouden onze rol als verbinder en onze opdracht om te communiceren zich in de praktijk?

In dit debat gaan we niet op zoek naar het fundament van het vak, maar dagen we je uit om je eigen professionele fundament kritisch te onderzoeken. De vraag is hoe je je kennis kan inzetten, wat je ervan mag en kan verwachten en hoe je zelf je rol ziet. Als professional en manager van een afdeling maar ook als persoon, als deel van die samenleving waar verschillen steeds heftiger worden aangezet. Hoe zit het met je eigen professionele (morele) grenzen? Hoe voorkom je dat onvertogen woorden niet ondergronds gaan? Hoe blijf je in gesprek en zorg je ervoor dat mensen aangesloten blijven?

We halen tijdens dit debat nadrukkelijk de buitenwereld ook zelf naar binnen. De introductie wordt verzorgd door Ahmed Aboutaleb (burgemeester van Rotterdam). Aansluitend een keynote speech van prof.dr. Jan Willem Duyvendak (hoogleraar Sociologie, UvA). Daarna gaan we onder leiding van Wieneke Buurman (Logeion-voorzitter, directeur communicatie ProRail) in gesprek met elkaar en met een forum van bijzondere gasten onder wie Tom-Jan Meeus (politiek columnist NRC), Piet Boekhoud (directeur De Nieuwe Kans, oud voorzitter CvB Albedacollege Rotterdam) en Hans Siepel (communicatieadviseur en publicist).Het kennisseizoen 2016-2017 is een jubileumjaar! Als -wereldwijd- de op één na oudste beroepsorganisatie in dit vak, laten we dit niet ongemerkt voorbijgaan. Op 1 december werd dit moment gemarkeerd door een CommunicatieCollege van oud-voorzitter Logeion Ron van der Jagt. Het debat over polarisatie in de samenleving (26 januari) en het boekenfestival De Omslag (4 april 2017) zijn ook activiteiten die speciaal georganiseerd worden om het zeventigjarig jubileum luister bij te zetten.

Aanmelden

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Prijzen

Ticketsoort Prijs
Niet-Leden € 25,00

Kostenoverzicht:
Leden: 25,00
Logeion Young Professionals: € 25,00
Niet-leden: € 25,00

Prijzen zijn exclusief btw. Kosteloos annuleren is mogelijk tot en met 18 januari 2016.

Deel met anderen