Logo Zoeken
College Online

Klimaatcommunicatie – Reint Jan Renes

dinsdag 8 februari 2022 van 16:00 uur tot 17:15 uur
Klimaatcommunicatie_705x220.jpg

Energietransitie als maatschappelijke opgave is niet meer weg te denken. Alle communicatie-inspanningen zijn gericht op het beïnvloeden en veranderen van gedrag. Wat opvalt is dat veel van deze inspanningen gericht zijn op het individu dat aangesproken wordt op zijn verantwoordelijkheid. Grote vraag: gaat dit leiden tot het gewenste effect?

Gedragswetenschapper Reint Jan Renes (lector Psychologie voor een Duurzame Stad - Hogeschool van Amsterdam) is van mening dat we hiermee niet kunnen volstaan. Sterker nog: wil communicatie van betekenis zijn bij deze grote maatschappelijke opgave, dan zal zij op zoek moeten naar een nieuw narratief. We gaan onder begeleiding van Aniek Moonen (voorzitter Jonge Klimaatbeweging) met Reint Jan en met elkaar in gesprek.

Energietransitie als maatschappelijke opgave is niet meer weg te denken. Alle communicatie-inspanningen zijn gericht op het beïnvloeden en veranderen van gedrag. Wat opvalt is dat veel van deze inspanningen gericht zijn op het individu dat aangesproken wordt op zijn verantwoordelijkheid. Grote vraag: gaat dit leiden tot het gewenste effect?

Gedragswetenschapper Reint Jan Renes (lector Psychologie voor een Duurzame Stad - Hogeschool van Amsterdam) is van mening dat we hiermee niet kunnen volstaan. Sterker nog: wil communicatie van betekenis zijn bij deze grote maatschappelijke opgave, dan zal zij op zoek moeten naar een nieuw narratief. We gaan onder begeleiding van Aniek Moonen (voorzitter Jonge Klimaatbeweging) met Reint Jan en met elkaar in gesprek.

De transitie is een collectieve opgave, waarden die appelleren aan dit ‘wij’ moeten centraal komen te staan in de communicatie. Hoe ziet dit eruit? Is het burgerberaad een mooi voorbeeld van wat wel werkt? Reint Jan geeft een analyse van de opgave, de tijdgeest en de rol die communicatie kan en moet gaan spelen bij klimaatvraagstukken. 

Dit online college wordt uitgezonden vanuit de studio van onze samenwerkingspartner Videonieuwsbericht in Hilversum.

Over de sprekers

Aniek Moonen_200x200.jpg

Aniek Moonen

Aniek Moonen is 24 jaar oud en voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging. Als voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging vertegenwoordigt ze meer dan 100.000 Nederlandse jongeren in het politieke klimaatdebat. Zo gaat ze het gesprek aan met Tweede Kamerleden, ministers, ambtenaren en bedrijven om ervoor te zorgen dat jonge en toekomstige generaties nog een leefbare toekomst hebben. Zo bokste de Jonge Klimaatbeweging al een hoop voor elkaar en waren hun innovatieve voorstellen onder andere terug te vinden in het coalitieakkoord. Moonens expertise ligt bij thema's als klimaatrechtvaardigheid en generatiegerechtigheid.
Reint-Jan-Renes.jpg

Reint Jan Renes

Gedragswetenschapper Reint Jan Renes is lector Psychologie voor een Duurzame Stad aan de Hogeschool van Amsterdam. Met zijn lectoraat doet hij, vanuit concrete vraagstukken uit de praktijk, onderzoek naar de gedragspsychologie achter duurzaamheid. De diverse praktijkgerichte onderzoeksprojecten waar Reint Jan de afgelopen vijftien jaar bij betrokken is geweest, hebben hem geleerd dat voor effectieve gedragsbeïnvloeding je intrinsiek moet willen snappen wat mensen drijft en waar hun weerstand zit. In 2005 promoveerde Reint Jan in de sociale psychologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Tot begin 2019 was hij lector Crossmediale Communicatie in het Publieke Domein (Hogeschool Utrecht) en universitair hoofddocent Strategische Communicatie (Wageningen Universiteit). In 2018 zette het vakblad Communicatie Reint Jan op de derde plaats in de top 25 van meest inspirerende communicatieprofessionals in Nederland. Recent publiceerde hij ‘De Klimaatspagaat: over de psychologische uitdagingen van duurzaam gedrag’ (inmiddels ruim 2000 downloads).

Prijzen

Leden Jonge Klimaatbeweging
Gratis
Niet-Leden
€ 50,00

Voor deze bijeenkomst is de Logeion-Waardebon geldig.

Kostenoverzicht
:
Leden: € 25,00
Leden Young Logeion: gratis
Leden Jonge Klimaatbeweging: gratis
Niet-leden: € 50,00

Prijzen zijn exclusief btw. Kosteloos annuleren is mogelijk tot en met 31 januari 2022. 

Ben je nog geen lid? Meld je dan nu aan en profiteer meteen van de ledenprijs voor deze bijeenkomst.