Over Zorgcommunicatie: aan de slag met gezondheidsvaardigheden

Zorgcommunicatie: aan de slag met gezondheidsvaardigheden

Hoe pas je je informatie aan bij laaggeletterdheid?

Merk jij het altijd als patiënten je niet begrijpen? Hoe geef je laagopgeleide en laaggeletterde mensen het beste advies over zorg? In deze Vakimpuls leer je hoe je signalen van laaggeletterdheid herkent en vervolgens de communicatie aanpast.

Voor het veilig gebruik van medicijnen of het opvolgen van een behandeladvies is informatie cruciaal. Als patiënten deze niet begrijpen, moet je soms alle zeilen bij zetten. De uitleg van zorgverleners is erg belangrijk. Maar ook de informatie die verstrekt wordt in folders of op de ziekenhuiswebsite kan begrijpelijker.

29% van de Nederlandse bevolking heeft beperkte gezondheidsvaardigheden. Dit betekent dat ze moeite hebben met het begrijpen en onthouden van informatie en daardoor ook met het toepassen daarvan. Dit kan ernstige gevolgen hebben. Denk aan het verkeerd gebruik van medicijnen of therapieontrouw. Elk jaar komen meer dan 50.000 mensen in het ziekenhuis terecht en gaan 1.000 mensen dood door fouten met medicijnen.

Aan tafel zit dr. Gudule Boland, strategisch projectleider en adviseur van het programma 'persoonsgerichte zorg en ondersteuning’ van Pharos, kenniscentrum gezondheidsverschillen. Zij heeft speciale aandacht voor sociaal-economische gezondheidsverschillen, verantwoord medicijngebruik, (interculturele) palliatieve zorg en inclusief onderzoek. In deze sessie laat zij hulpmiddelen zien en bespreekt de terugvraagmethode.

Aanmelden

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Prijzen

Ticketsoort Prijs
Niet-Leden € 20,00

Voor deze bijeenkomst is de Logeion-waardebon geldig.

Kostenoverzicht
:
Leden: gratis
Young Logeion: gratis
Niet-leden: € 20,00

Prijzen zijn exclusief btw. Kosteloos annuleren is mogelijk tot en met 17 november 2021. 

Ben je nog geen lid? Meld je dan nu aan en profiteer meteen van de ledenprijs voor deze bijeenkomst.

Deel met anderen