Logo Zoeken
Vakimpuls Online

Zorgcommunicatie: aan de slag met gezondheidsvaardigheden

donderdag 25 november 2021 van 15:00 uur tot 16:00 uur
Laageletterdheid_705x220.jpg

Merk jij het altijd als patiënten je niet begrijpen? Hoe geef je laagopgeleide en laaggeletterde mensen het beste advies over zorg? In deze Vakimpuls leer je hoe je signalen van laaggeletterdheid herkent en vervolgens de communicatie aanpast. 
Aan tafel zit dr. Gudule Boland, strategisch projectleider en adviseur van het programma 'persoonsgerichte zorg en ondersteuning’ van Pharos, kenniscentrum gezondheidsverschillen.

Merk jij het altijd als patiënten je niet begrijpen? Hoe geef je laagopgeleide en laaggeletterde mensen het beste advies over zorg? In deze Vakimpuls leer je hoe je signalen van laaggeletterdheid herkent en vervolgens de communicatie aanpast.

Voor het veilig gebruik van medicijnen of het opvolgen van een behandeladvies is informatie cruciaal. Als patiënten deze niet begrijpen, moet je soms alle zeilen bij zetten. De uitleg van zorgverleners is erg belangrijk. Maar ook de informatie die verstrekt wordt in folders of op de ziekenhuiswebsite kan begrijpelijker.

29% van de Nederlandse bevolking heeft beperkte gezondheidsvaardigheden. Dit betekent dat ze moeite hebben met het begrijpen en onthouden van informatie en daardoor ook met het toepassen daarvan. Dit kan ernstige gevolgen hebben. Denk aan het verkeerd gebruik van medicijnen of therapieontrouw. Elk jaar komen meer dan 50.000 mensen in het ziekenhuis terecht en gaan 1.000 mensen dood door fouten met medicijnen.

Aan tafel zit dr. Gudule Boland, strategisch projectleider en adviseur van het programma 'persoonsgerichte zorg en ondersteuning’ van Pharos, kenniscentrum gezondheidsverschillen. Zij heeft speciale aandacht voor sociaal-economische gezondheidsverschillen, verantwoord medicijngebruik, (interculturele) palliatieve zorg en inclusief onderzoek. In deze sessie laat zij hulpmiddelen zien en bespreekt de terugvraagmethode.

Over de sprekers

Gudule Boland_200x200.jpg

Gudule Boland

Dr. Gudule Boland is strategisch projectleider en adviseur van het programma 'persoonsgerichte zorg en ondersteuning’ van Pharos, kenniscentrum gezondheidsverschillen. Zij heeft speciale aandacht voor sociaal-economische gezondheidsverschillen, verantwoord medicijngebruik, (interculturele) palliatieve zorg en inclusief onderzoek. Rode draad in haar werk (w.o. SNV, Solidaridad, kenniscentrum Rutgers en Amref Flying Doctors) is de relatie tussen armoede en gezondheid, van individueel niveau tot ‘het’ systeem, en hoe je informatie overbrengt aan mensen die moeite hebben met lezen en schrijven.
liduine.jpg

Liduine Konings-van den Hout

Liduine Konings is Adviseur patiëntcommunicatie bij het St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein.
6_Abbvie_NataschaRoukema_030418.jpg

Natascha Roukema - van Toor

Natascha Roukema is bestuurslid vakgroep zorgcommunicatie Logeion. Zij werkt als manager communications & patiënt relations bij Abbvie.

Prijzen

Niet-Leden
€ 20,00

Voor deze bijeenkomst is de Logeion-waardebon geldig.

Kostenoverzicht
:
Leden: gratis
Young Logeion: gratis
Niet-leden: € 20,00

Prijzen zijn exclusief btw. Kosteloos annuleren is mogelijk tot en met 17 november 2021. 

Ben je nog geen lid? Meld je dan nu aan en profiteer meteen van de ledenprijs voor deze bijeenkomst.