Over Digitale toegankelijkheid voor video: zo bereik je echt iedereen

Digitale toegankelijkheid voor video: zo bereik je echt iedereen

Misschien sta je er niet bij stil, maar mensen met audiovisuele functiebeperkingen (AV) kijken ook graag naar video’s. Maar een video kijken als je blind of doof bent? Ja, dat kan! Zo’n 15 procent van de wereldbevolking heeft een AV beperking. Met wat extra stappen in de productie van een video bereik je dus een veel grotere groep kijkers. Inmiddels is voor de Rijksoverheid toegankelijk maken van videocontent wettelijk verplicht. Dit is vastgelegd in het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid.

Toegankelijk maken van video, waar moet je dan aan denken? Bijvoorbeeld met ondertiteling weet een dove kijker wat er wordt gezegd en welke geluiden er te horen zijn. Een blinde kijker hoort door een audiodescriptie wat er in beeld gebeurt. Niet alleen mensen met een beperking hebben baat bij een toegankelijke video. Een ondertitelde video is bijvoorbeeld ook fijn als je je geluid niet kan aanzetten in de stiltecoupé of als het geluid wordt overstemd in een rumoerige omgeving. Plus, door deze toevoegingen verbeter je ook nog eens de vindbaarheid van je video. Een win-winsituatie, toch?

Wat leer je tijdens deze sessie

Annelie Pijnenburg van Videonieuwsbericht laat je ervaren hoe iemand met een audiovisuele functiebeperking video’s kijkt. Aan het woord komen ook mensen die zelf een audiovisuele beperking hebben. Zij vertellen over hun ervaringen en geven tips. Annelie vertelt in begrijpelijke taal wat de internationale wetgeving voorschrijft en geeft daarnaast tips om zelf mee aan de slag te kunnen gaan. Zo bereik je al direct nóg meer mensen met jouw video’s.

Voor wie is deze sessie bedoeld:

Voor communicatieprofessionals / videoredacteuren / contentmakers binnen en buiten de Rijksoverheid die meer willen weten over de voordelen van toegankelijke video’s voor een inclusievere samenleving.

Deze sessie wordt live ondertiteld door Denise Kroesen en is ook te volgen als je slechtziend of blind bent. Rick Hunink zal de sessie modereren.

Aanmelden

Je kunt je nog aanmelden. Kom je ook?

Ja, ik wil me aanmelden

Prijzen

Ticketsoort Prijs
Niet-Leden € 35,00

Voor deze bijeenkomst is de Logeion-Waardebon geldig.

Kostenoverzicht
:
Leden: € 17,50
Young Logeion: € 10,00
Niet-leden: € 35,00

Prijzen zijn exclusief btw. Kosteloos annuleren is mogelijk tot en met 8 november 2021. 

Ben je nog geen lid? Meld je dan nu aan en profiteer meteen van de ledenprijs voor deze bijeenkomst.

Deel met anderen

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.