Logo Zoeken
Online

Anderhalve meter in de zorg: hoe krijgen we de klus geklaard?

dinsdag 2 maart 2021 van 16:00 uur tot 17:00 uur
VI Zorg Coronamaatregelen_705x220.jpg

Communicatie over de coronamaatregelen is een flinke uitdaging voor zorginstellingen. Welke communicatie draagt bij aan duurzaam draagvlak voor en opvolgen van de maatregelen die ingrijpen in het leven van alle Nederlanders? Hoe dragen wij als communicatieprofessionals hier aan bij binnen onze zorginstellingen?
Prof. dr. Julia van Weert (hoogleraar Gezondheidscommunicatie Universiteit van Amsterdam en lid van de Wetenschappelijke Adviesraad van de RIVM Corona Gedragsunit) vertaalt wetenschappelijke bevindingen over gedragsverandering naar de praktijk. Caroline de Ridder (verpleegkundig directeur Amsterdam UMC) werkt binnen het ziekenhuis aan meer begrip en draagvlak voor de maatregelen.

Communicatie over de coronamaatregelen is een flinke uitdaging voor zorginstellingen. Ondanks dat er perspectief is doordat meer mensen gevaccineerd worden, zullen we ons toch nog een tijd aan de maatregelen moeten houden. Steeds meer mensen lijken daar moeite mee te hebben.

Welke communicatie draagt bij aan duurzaam draagvlak voor en opvolgen van de maatregelen die ingrijpen in het leven van alle Nederlanders? Hoe dragen wij als communicatieprofessionals hier aan bij binnen onze zorginstellingen?

Vragen die in deze Online Vakimpuls aan bod komen:

    • Hoe behoud / creëer je draagvlak onder medewerkers en patiënten?
    • Hoe laat je perspectief zien?
    • Hoe spreek je medewerkers en patiënten aan?
    • Hoe creëer je een cultuur waarin medewerkers elkaar aanspreken op hun gedrag aangaande de maatregelen?

Prof. dr. Julia van Weert is hoogleraar Gezondheidscommunicatie aan de Universiteit van Amsterdam en lid van de Wetenschappelijke Adviesraad van de RIVM Corona Gedragsunit. Zij vertaalt een aantal wetenschappelijke bevindingen over gedragsverandering naar de praktijk. Je krijgt handvatten hoe dit door te voeren binnen jouw zorginstellingen.

Caroline de Ridder is verpleegkundig directeur Amsterdam UMC. Als voorzitter van de anderhalve meter werkgroep aldaar werkt zij aan meer begrip en draagvlak voor de maatregelen. Bij patiëntenzorg lukt het niet altijd anderhalve meter afstand te houden en daardoor is het voor zorgprofessionals lastig om in de pauze dan wel weer op te letten op afstand bewaren.

Dit lossen we niet op door alleen informatie te zenden. Met de theoretische onderbouwing van o.a. Julia van Weert organiseerde het Amsterdam UMC een webinar voor leidinggevenden om hen te helpen met hun medewerkers in gesprek te gaan en met hen samen te zoeken naar wat er nodig is.

Stel vooraf je vraag!
Worstel jij als communicatieprofessional in de zorg ook met vragen over het naleven van de coronamaatregelen binnen jouw zorginstelling? Deel je vraag vooraf met ons en we bespreken het antwoord tijdens deze Vakimpuls. Insturen kan naar info@logeion.nl

(Deze sessie wordt niet opgenomen)

Over de sprekers

Caroline de Ridder_200x200.jpg

Caroline de Ridder

Caroline de Ridder is verpleegkundig directeur Amsterdam UMC. Zij is voorzitter van de 1,5 meter werkgroep in het Amsterdam UMC.
Julia van Weert_200x200.jpg

Julia van Weert

Prof. dr. Julia van Weert is hoogleraar gezondheidscommunicatie aan de Universiteit van Amsterdam. Haar onderzoek richt zich op effectieve communicatie in de gezondheidszorg, in het bijzonder met risicogroepen zoals oudere patiënten, mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden en migranten. Zij is erg geïnteresseerd in de toegevoegde waarde van nieuwe media strategieën in de gezondheidszorg, zoals eHealth, mHealth en entertainment communicatie. Een belangrijk doel is om de complexe dynamiek tussen offline en online informatieverstrekking en cognitieve, emotionele en communicatie uitkomsten te ontrafelen. In 2016 richtte Julia van Weert het Amsterdam Center for Health Communication (ACHC) op, waarvan ze directeur is. Sinds 2020 is zij voorzitter van de afdeling Communicatiewetenschap aan de UvA, waaronder ook de bijzondere Leerstoel Strategische Communicatie valt die door Christian Burgers wordt bekleed.
6_Abbvie_NataschaRoukema_030418.jpg

Natascha Roukema - van Toor

Natascha Roukema is bestuurslid vakgroep zorgcommunicatie Logeion. Zij werkt als manager communications & patiënt relations bij Abbvie.

Prijzen

Niet-Leden
€ 20,00

Deze Online Vakimpuls is de vijfde van de 10 geselecteerde gratis bijeenkomsten in 2021 voor leden.

Kostenoverzicht
:
Leden: gratis
Young Logeion: gratis
Niet-leden: € 20,00

Prijzen zijn exclusief btw. Kosteloos annuleren is mogelijk tot en met 22 februari 2021. 

Ben je nog geen lid? Meld je dan nu aan en profiteer meteen van de ledenprijs voor deze bijeenkomst.