Agenda

Bijeenkomsten

 1. Op 18-01-22:

  Van Quote tot Opiniestuk - Arnold Vonk

  Schud je zo een statement of quote uit je mouw als je het nieuws leest? Maar hoe vertaal je deze quote naar een opiniestuk? Arnold Vonk (ANP) leert je hoe je een statement of quote kunt uitbouwen tot journalistiek aantrekkelijk opiniestuk. Theorie en praktijk komen samen in deze interactieve workshop. In enkele stappen zet je een structuur neer waarmee je direct aan de slag kunt.

 2. Op 20-01-22:

  Netwerkanalyses als basis voor strategie - exclusief voor opleidingsdocenten

  Deze inspirerende kennissessie is exclusief voor opleidingsdocenten en komt voort uit een krachtenbundeling van de drie verenigingen Logeion, MOA en NIMA.

  Weinig dingen die zo bepalend zijn voor communicatie als netwerken. Of je het nou hebt over de interne netwerken in een organisatie of sociale netwerken in de maatschappij; de invloed is enorm. Sociale netwerkanalyse is een onderzoeksinstrument dat deze netwerken in kaart kan brengen. Sander Dorst (communicatieadviseur bij Orange Otters Verandercommunicatie) staat stil bij de mogelijkheden rondom sociale netwerkanalyse. Je ontdekt hoe je met gebruik van data slimmer kan communiceren.

  • Op 27-01-22:

   Crisisdialogen - Tata Steel

   In de afgelopen jaren lag Tata Steel onder grote maatschappelijke druk. Een kritisch RIVM rapport dat in september 2021 in ging op de gezondheidsrisico's voor omwonenden van de staalfabriek in IJmuiden lijkt in de publieke opinie een game changer te zijn geweest voor de gewijzigde duurzaamheidsroute/ vergroening. In een gedurfde paginagrote advertentie reageerde directievoorzitter Hans van den Berg met de belofte dat het staalconcern op korte termijn vaart zou maken met vergroening.

   Met Ingrid de Caluwé (manager Public Affairs bij Tata Steel Nederland) blikken we terug op een roerige periode waarin alles onder een vergrootglas lag. Wat waren de dilemma´s en wat zijn haar lessen voor crisiscommunicatie en issuemanagement anno 2022?

  • Op 31-01-22:

   Logeion Communicatietrends 2022-2024 - denk mee met het Trendteam!

   Exclusief voor Logeion-leden

   Denk je mee met het Trendteam? Het Logeion Trendteam werkt via een interactief proces, met experts van binnen en buiten de vereniging, aan de voorbereiding van een nieuwe editie van de Communicatietrends. De trends vormen een houvast voor leden, hun teams en opdrachtgevers bij de doorontwikkeling van communicatiestrategie en -praktijk. Tijdens deze online lunch-sessie presenteren we de tussenstand en maken we graag gebruik van jouw kennis. Schuif aan bij het Trendteam en praat mee over de trends die jij ziet. 

  • Op 01-02-22:

   Issuelezing met David van Reybrouck

   In samenwerking met Issuemakers organiseert Logeion de Issuelezing 2022. Issuemakers hebben schrijver David van Reybrouck bereid gevonden om zijn gedachten rondom het nieuwe kolonialisme met ons te delen. Verder wordt de Issue Award uitgereikt, een jaarlijkse prijs voor een persoon of organisatie die het best geslaagd is een issue op de kaart te zetten. Wie wordt de opvolger van Damprotest Black Lives Matter NL?

  • Op 07-02-22:

   Werken aan diversiteit & inclusie: de rol van de communicatieprofessional (wegens succes herhaald)

   Welke cruciale stappen kun jij nemen als communicatieprofessional?

   Steeds meer organisaties maken diversiteit en inclusie speerpunt van de strategie. Deels vanuit een moreel gevoelde verplichting. Maar vooral omdat men zich realiseert dat een diverse en inclusieve organisatie beter functioneert. Wanneer is er sprake van mooipraterij of een echt structureel streven naar diversiteit en inclusie? Huib Koeleman (Orange Otters Verandercommunicatie) en Marisca Kensenhuis (adviseur interne communicatie en verandering) nemen je mee langs de cruciale stappen. Je ontdekt welke rol jij als communicatieprofessionals hierin kunt spelen.

  • Op 08-02-22:

   Klimaatcommunicatie – Reint Jan Renes

   Op zoek naar een nieuw narratief

   Energietransitie als maatschappelijke opgave is niet meer weg te denken. Alle communicatie-inspanningen zijn gericht op het beïnvloeden en veranderen van gedrag. Wat opvalt is dat veel van deze inspanningen gericht zijn op het individu dat aangesproken wordt op zijn verantwoordelijkheid. Grote vraag: gaat dit leiden tot het gewenste effect?

   Gedragswetenschapper Reint Jan Renes (lector Psychologie voor een Duurzame Stad - Hogeschool van Amsterdam) is van mening dat we hiermee niet kunnen volstaan. Sterker nog: wil communicatie van betekenis zijn bij deze grote maatschappelijke opgave, dan zal zij op zoek moeten naar een nieuw narratief.

  • Op 14-02-22 in Nieuwegein:

   Het organiseren van goede woordvoering - Andy Wiemer

   Het medialandschap verandert met de dag en snelheid speelt bij journalisten een steeds grotere rol. Dit resulteert niet altijd in feitelijke en zorgvuldige berichtgeving, wat de reputatie van jouw organisatie flink kan aantasten. Hoe ga jij hier mee om? Welke kansen kun je als communicatieprofessional het beste benutten? In rustige tijden, maar ook tijdens een crisis. In deze workshop vertelt coördinator Woordvoering Andy Wiemer van ProRail hoe jij als woordvoerder zo goed mogelijk met deze snelle ontwikkelingen mee kunt gaan. 

  • Op 15-02-22:

   Klimaatcommunicatie - CSC Webinar

   De klimaatverandering, of ook wel de klimaatcrisis, is een thema dat ook communicatieprofessionals niet onberoerd laat. Overheden, bedrijven, organisaties; iedereen is ervan doordrongen dat er iets moet gebeuren. Toch gebeurt er te weinig. Wat kan communicatie bijdragen aan de oplossing van dit maatschappelijke issue? Hoe wordt hier vanuit de wetenschap naar gekeken?

  • Op 17-02-22 in Utrecht:

   Dagvoorzitter in één dag - Hans Etman

   Soms is een professionele dagvoorzitter de juiste investering in je bijeenkomst. Maar wat als je besluit als communicatieprofessional de bijeenkomst zelf te modereren? Professioneel dagvoorzitter én trainer Hans Etman - van Dagvoorzitter.nl laat tijdens deze workshop de belangrijkste vaardigheden van een gespreksleider de revue passeren.

  Klik hier voor het archief van bijeenkomsten