Agenda

Bijeenkomsten

 1. Op 20-08-20 in Utrecht:

  Summercourse - Digitaal versnellen voor effectievere communicatie

  Drie middagen over de digitale aspecten van communicatie

  De coronaperiode heeft bij communicatieprofessionals gezorgd voor een sterke impuls aan online communiceren. Online zal de ene groep wat actiever zijn dan de andere, gebruiken we verschillende soorten sociale media en vinden we elkaar op verschillende plekken. Complex? Dat maakt ons vak juist leuk en interessant. Logeion en SchaalX hebben daarom een speciale Summercourse ontwikkeld die ingaat op verschillende digitale aspecten van communicatie. Op drie donderdagmiddagen, 20 augustus, 27 augustus en 3 september, nemen drie experts je mee in de nieuwste inzichten aan de hand van actuele cases zoals bijvoorbeeld de verplichte digitale toegankelijkheid van publieke websites. Per middag is een andere spreker aan het woord, respectievelijk Antal de Waij, Ment Kuiper en Iacobien Riezebosch

  Als communicatieprofessional moet je inspelen op de veranderingen in het media landschap. Dat wordt natuurlijk bepaald door de “klant” die is verschoven in mediagedrag. Dit roept vragen op als: Hoe kan ik de verschillende sociale media voor mijn strategie gebruiken? Is LinkedIn of Tiktok wel iets voor mij of mijn organisatie? Welke communities zijn er, wat kan ik met een community en hoe zorg ik ervoor zorgen dat deze succesvol blijft? Hoe zorg ik dat onze website voldoet aan de vereisten van digitale toegankelijkheid? In deze Summercourse worden al deze onderwerpen besproken en wordt tevens de slag gemaakt naar het toepassen en implementeren ervan, met voldoende ruimte voor intervisie.

 2. Op 20-08-20:

  prof.dr. Christian Burgers: Groepsdynamiek en communicatietrends

  In dit online college krijg je de nieuwste inzichten uit de wetenschap over groepsdynamiek en de impact daarvan op communicatie. De opzet van dit college is toegespitst op de online context.           

 3. Op 08-09-20 in Utrecht:

  Ontwikkel je trainersvaardigheden (wegens succes herhaald)

  Als trainer kun je een belangrijke rol vervullen bij het communicatiever maken van je organisatie. Wordt er een beroep op je gedaan om een training te verzorgen? Heb je ambities in die richting en wil je weten of het trainerschap iets voor jou is? Wil je de kern aangereikt krijgen om een goede training te ontwerpen en uit te voeren? Dan is deze workshop 'train-de trainer' echt iets voor jou!

 4. Op 10-09-20:

  Vakimpuls-Online: Patrick Dekkers - Het organiseren van de communicatie

  In veel organisaties spelen vragen over de inrichting van de communicatiefunctie. Ze zijn er vanuit verschillende perspectieven en kennen verschillende vormen.  Patrick Dekkers, managing partner van HVR Group, schetst in dit webinar mogelijke routes naar het passende antwoord in jouw situatie als manager of adviseur.   

 5. Op 17-09-20:

  Online College Bert Pol: Van gedragsinzichten naar communicatiestrategie

  Hoe kies je interventies die echt werken?

  Dat gedragsinzichten belangrijk zijn voor je communicatieplannen behoeft geen betoog meer. Een doel van professionele communicatie is niet zelden het bewerkstelligen van (ander) gedrag. Maar het vertalen van inzichten uit de gedragswetenschap naar de communicatiepraktijk is toch vaak lastig. Hoe kom je van inzichten naar een goede communicatiestrategie en vervolgens naar effectieve interventies?

  Aan de hand van onder meer het Behaviour Change Wheel neemt Bert Pol je mee in de keuzes die je moet maken. Hij zal daarnaast stil staan bij een aantal vragen:

   

  • hoe verhouden nudges zich tot meer traditionele massamediale communicatie en hoe ziet zo’n nudge er dan uit?
  • Welke vormen van onderzoek kies je (en zijn valide), als je meer over het gedrag van een groep mensen te weten wil komen?
  • Wat zijn de goede methoden waarmee je een evidence based communicatiestrategie kan ontwikkelen en wat mag je verwachten qua effecten?

   

  Aansluitend gaat Esther van der Voort van dagvoorzitter.nl met Bert Pol en met de deelnemers in gesprek. Over het college natuurlijk, maar vooral ook over de vragen waar in de dagelijkse communicatiepraktijk mee geworsteld wordt. Want wat logisch klinkt is niet altijd eenvoudig…

 6. Op 22-09-20 in Amersfoort:

  Goede woordvoering, hoe doe je dat? (wegens succes herhaald)

  Groeien in je rol als woordvoerder

  Het is onderdeel van je communicatiefunctie: vertegenwoordig je organisatie richting de media. Je bent verantwoordelijk voor woordvoering en eerste aanspreekpunt voor journalisten. Dat vereist focus en serieuze voorbereiding. Hoe blijf je scherp en hou je vertrouwen in je gesprekken met journalisten? In deze energieke workshop met Youssef Eddini (managing partner en mediatrainer bij communicatiebureau Van Luyken) analyseren we voorbeelden uit de praktijk, bespreken we de gouden regels bij woordvoering en oefenen we met meegenomen casuïstiek van de deelnemers.

 7. Op 06-10-20 in 's-Gravenhage:

  Nationaal congres Communicatie & Gedrag

  Als je veranderingen wilt realiseren heb je fundamentele kennis nodig van gedrag. En fundamentele kennis van communicatie! Op 6 oktober organiseren Logeion en Behavior Change Academy in Beeld & Geluid Den Haag de eerste editie van het Nationaal congres Communicatie & Gedrag, een congres op het snijvlak van gedragswetenschap en communicatiepraktijk. We laten met veel theorie én praktijkvoorbeelden de kracht zien van de verbintenis tussen deze disciplines. En we gaan in verschillende subsessies – waar Young Logeion en Behavior Change Talents een belangrijke rol hebben - met elkaar op zoek naar nieuwe toepassingen en kansen om de verschillende vakgebieden nog sterker met elkaar te verbinden. Met key notes van prof. dr. Ap Dijksterhuis en prof. dr. Moniek Buijzen. En bijdragen van o.a. Gert Slob, Harry Louwenaar, Job Leene, Nick van Gaalen, Kevin de Goede, Timon Hoitink en Young Logeion.

 8. Op 06-10-20 in Utrecht:

  Ontdek de effectiviteit van een flexibele adviesstijl (wegens succes herhaald)

  Effectief adviseren is zorgen voor een inhoudelijk goed advies dat geaccepteerd wordt. En omdat niet elke situatie hetzelfde is heb je in je adviesstijl te variëren. Ook wel schakelen genoemd. Wil jij je stijlflexibiliteit vergroten door meer zicht te krijgen op de verschillende advies- en beïnvloedingsvaardigheden? Dan is deze praktische workshop echt iets voor jou! 

     

 9. Op 08-10-20 in 's-Gravenhage:

  Dagvoorzitter in één dag (wegens succes herhaald)

  Modereren kun je zelf

  Wegens succes herhaald! In deze workshop leer je van professioneel dagvoorzitter én trainer Hans Etman - van Dagvoorzitter.nl - de basis van het modereren, en passeren de belangrijkste vaardigheden van een gespreksleider de revue. Etman vertelt wat nu wel en niet jouw rol is als moderator en je krijgt tips en trucs aangereikt waar je in de dagelijkse praktijk gelijk mee aan de slag kan. 

 10. Op 27-10-20:

  Online Vakimpuls Eurojust - internationaal samenwerken

  Hoe breng je de communicatie in positie?

  Eurojust is het Europees agentschap voor justitiële samenwerking en helpt nationale overheden samen te werken in de strijd tegen zware georganiseerde misdaad waarbij meer dan één EU-land betrokken is. Met deze grensoverschrijdende opdracht sta je als communicatieprofessional voor een uitdaging. Want hoe kun je met verschillende nationaliteiten en een grote diversiteit aan cases één gezicht tonen aan de buitenwereld? Hoe organiseer je als bottom-up organisatie bijvoorbeeld de gezamenlijke woordvoering? Ontdek tijdens deze online bijeenkomst wat deze communicatieuitdaging betekent voor het tot stand komen van een communicatiestrategie en hoe je daarmee succesvol operationele resultaten behaalt.

Klik hier voor het archief van bijeenkomsten

Agenda derden

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.