Logo Zoeken
Masterclass Nieuwegein Online

Lerend organiseren en managen – Prof. dr. André Wierdsma

donderdag 8 december 2016 van 15:30 uur tot 19:15 uur

Locatie

NBC Congrescentrum
Blokhoeve 1
3438 LC Nieuwegein
logeion.jpg

Binnen de communicatiediscipline worden er steeds meer vraagtekens geplaatst bij het beheersingsdenken. Er gaan stemmen op om het communicatieplan in de prullenbak te werpen. Het gaat meer-en-meer om flexibel omgaan met plannen. Ruimte bieden aan de communicatie van anderen, minder regisseren, meer faciliteren. Communicatie is niet van de afdeling communicatie, het is van iedereen. Dit constaterend is het nog maar een kleine stap naar een aanpalend vakgebied: de Organisatiekunde.

Binnen de communicatiediscipline worden er steeds meer vraagtekens geplaatst bij het beheersingsdenken. Er gaan stemmen op om het communicatieplan in de prullenbak te werpen. Het gaat meer-en-meer om flexibel omgaan met plannen. Ruimte bieden aan de communicatie van anderen, minder regisseren, meer faciliteren. Communicatie is niet van de afdeling communicatie, het is van iedereen. Dit constaterend is het nog maar een kleine stap naar een aanpalend vakgebied: de Organisatiekunde.

In de Organisatiekunde wordt de maakbaarheid van organisaties en de beheersbaarheid van (verander)processen ook kritisch bezien. In deze bijzondere masterclass reflecteert prof. dr. André Wierdsma, emeritus hoogleraar Organiseren en co-creëren Nyenrode Business University, op de mythe van beheersing en staat hij stil bij de volgende vragen. Waarom volharden organisaties in blauwdruk veranderingen terwijl ze zo weinig succesvol zijn? Waarom neemt ‘spreadsheet-management’ toe, terwijl het mensen wegtrekt van de bedoeling van de organisatie? Hoe bouw je een (communicatieve)organisatie, met vakmanschap als uitgangspunt, die lerend en vitaal is? Wat vraagt het om als collectief lerend te zijn? Als communiceren vooral een proces is van verstoren, hoe kunnen we dan vruchtbaar samenwerken en vitale organisaties creëren? Hoe bevorder je een samenwerkingspraktijk van vrij-moedig spreken en Tijdelijk Werkbare Overeenstemmingen (TWO)? Wat vraagt dit van managers en medewerkers?

Onder leiding van Harry Louwenaar, zelfstandig adviseur en gespreksleider, gaan we vervolgens met André Wierdsma en met elkaar in gesprek over de kansen voor communicatieprofessionals om onze organisaties te helpen met het leren (en afleren). Hoe faciliteer je dat vanuit communicatie? Hoe ga je om met weerstanden en hardnekkige beelden? Gezamenlijk verkennen we onze rol als facilitator- of misschien wel aanjager? - van alternatieve manieren van kijken, denken en doen. Een uitgelezen mogelijkheid om kennis te nemen van inzichten uit het aanpalende vakgebied Organisatiekunde en te leren van André Wierdsma en van elkaar.

Over de sprekers

andre-wierdsma.jpg

André Wierdsma

André Wierdsma is, sinds juni 2014, emeritus hoogleraar ‘Organiseren en Co-creëren’ bij Nyenrode Business Universiteit. Vanaf 1999 bekleed hij deze leerstoel. Hij is sinds 1986 visiting professor bij CEIBS (China Europe International Business School, Shanghai/Beijing). Wierdsma studeerde bedrijfskunde op Nyenrode en is later cum laude afgestudeerd als organisatiepsycholoog met als tweede specialisatie klinische psychologie (Vrije Universiteit van Amsterdam). Zijn proefschrift ‘Co-creatie van verandering’, Universiteit van Tilburg (1999), is gebaseerd op zijn onderzoek naar collectieve leerprocessen in het kader van organisatie- en cultuurverandering. André Wierdsma is één van de oprichters van het Executive Management Development Centre (EMDC) van Nyenrode. Hij was de programma directeur van Nyenrode’s ‘Executive MBA,’ ‘In-company programs’ en van het ‘Advanced Management Program (AMP).’ Hij verzorgde workshops en werkte als gasthoogleraar in Amerika, Brazilië, China, Denemarken en vele andere Europese landen. Wierdsma heeft meer dan 35 jaar ervaring werkend op het raakvlak tussen management- en organisatieontwikkeling. Momenteel richt hij zich op filosofie en leiderschap. Zo organiseert hij samen met Joep Dohmen op Kreta de cursus 'Leiderschap en Filosofie', waar de werelden van co-creërend organiseren en veranderen én filosofie bij elkaar komen. Dit voorjaar vindt de cursus plaats van 27 mei tot 2 juni. Meer informatie: https://www.evdaimonia.com/cursussen-wandelen/29-cursus/394-leiderschap-en-filosofie-voorjaar-2018.
Harry Louwenaar vierkant.jpg

Harry Louwenaar

Harry Louwenaar is zelfstandig strategische adviseur en procesbegeleider. Was mede-oprichter en 17 jaar partner bij Maatschap voor Communicatie. Hij treedt regelmatig -en graag- op als 'gesprekskatalysator'. Was twee jaar voorzitter van de adviesraad Positionering van Logeion. Houdt van duiding en interactie. Heeft zich gespecialiseerd in het ontwikkelen van strategische communicatiecoalities.

NBC Congrescentrum

Blokhoeve 1
3438 LC NIEUWEGEIN
Bekijk op Google Maps

Het NBC is strategisch gelegen nabij de A2, A12 en A27 in het hart van Nederland. Het NBC beschikt over ruim 1.000 gratis parkeerplaatsen en 8 E-LAAD punten voor de deur.

Openbaar vervoer
Vanuit Jaarbeursplein Utrecht neem je de sneltram naar Nieuwegein – Zuid of IJsselstein. Deze vertrekken iedere 7 minuten. Na ongeveer 15 minuten stap je uit bij halte Zuilenstein. Je steekt de weg over en het NBC Congrescentrum ligt dan recht voor je.

Bezoekersinformatie NBC

Prijzen

Niet-Leden
€ 165,00

Kostenoverzicht:
Leden:   95,-
Logeion Young Professionals: 47,50
Niet-leden: € 165,-

Prijzen zijn exclusief btw. Kosteloos annuleren is mogelijk tot en met 30 november 2016.

Ben je nog geen lid? Meld je dan nu aan en profiteer meteen van de ledenprijs voor deze bijeenkomst.