Berichten geschreven door Wieneke Buurman

Weblog

 1. ALV maakt de dienst uit binnen Logeion

  22 september 2021 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Foto Wieneke Buurman nov-2020 705x220.jpg

  Volgende week woensdag, 29 september, is de jaarlijkse ALV van Logeion: de algemene ledenvergadering. En ja, het is een fysieke bijeenkomst! Niet een naam die triggert om eens lekker gezellig naar toe te gaan. Het is een saaie, ambtelijke term. Een term die riekt naar voorzittershamers, stukken en anderhalve man en een paardenkop in een zaaltje. Verrassing: allemaal waar! Maarrr... de ALV is ook het hoogste orgaan van een vereniging. De baas van het bestuur en van het bureau. Dus ook de baas over de strategie van onze vereniging en de uitvoering daarvan. 

  Lees meer over "ALV maakt de dienst uit binnen Logeion"

 2. The Peer Review en het verschil tussen overheid en bedrijfsleven

  11 augustus 2021 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Foto Wieneke Buurman nov-2020 705x220.jpg

  Ken je The Peer Review al? Die geweldige serie die IDTV+ met Logeion dit jaar ter ere van het 75-jarig bestaan maakt over de stand van zaken in het communicatievak? Collega’s worden daarin geïnterviewd over iedere keer een ander (communicatie)thema, zoals inclusiviteit en diversiteit, gedrag of de relatie tussen wetenschap en praktijk. Als je er nog niet naar hebt gekeken, absoluut doen, want: heel inspirerend!

  Lees meer over "The Peer Review en het verschil tussen overheid en bedrijfsleven"

 3. Stijging vertrouwen in media opvallend

  12 juli 2021 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Foto Wieneke Buurman nov-2020 705x220.jpg

  Een opvallend bericht in het nieuws eind juni. Het Commissariaat voor de Media constateert in zijn rapport 'Digital News Report 2021' dat het vertrouwen van de Nederlandse bevolking in de media het afgelopen jaar is toegenomen. Terwijl in de twee jaar ervoor het juist was gedaald. Covid-19 en het coronabeleid treffen iedereen en daardoor is de interesse voor nieuws en media gemiddeld toegenomen, schrijft het Commissariaat: ‘Niemand kan ‘who cares’ zeggen als het over corona gaat.’ 

  Lees meer over "Stijging vertrouwen in media opvallend"

 4. Mensen kunnen zelf denken

  2 juni 2021 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Foto Wieneke Buurman nov-2020 705x220.jpg

  Eindelijk, daar is-ie dan, de zon! Na al die grijze, natte weken, en die lange, lange coronawinter weer lekker naar buiten. Naar het strand, de plaatselijke recreatieplas, het park of gewoon je eigen balkon. Jas uit, shirt en jurkje aan. Heerlijk om te horen dat de weermensen temperaturen boven de twintig graden aankondigen. “Na een frisse start zal de ochtendnevel snel optrekken. Dan krijgen we een heerlijke zonnige dag met heel weinig bewolking.” Daar wordt een mens blij van.

  Lees meer over "Mensen kunnen zelf denken"

 5. Blog van de voorzitter: Mijmeringen over de snelle evolutie van taal

  19 mei 2021 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Foto Wieneke Buurman nov-2020 705x220.jpg

  Zo maar een mijmeringetje. Over taalgebruik in coronatijd dat me opvalt. En hoe dat in korte tijd wordt overgenomen en deel uitmaakt van het jargon. Want de Pauzeknop is momenteel alomtegenwoordig. Mooi woord, prachtige metafoor en impliceert dat daarop gedrukt kan worden. Maar, als er niet op gedrukt wordt, gaat alles door zoals gepland. Daar is de knop voor, zou je denken.

  Lees meer over "Blog van de voorzitter: Mijmeringen over de snelle evolutie van taal"

 6. Ophanging van afdeling Communicatie nog steeds een dingetje

  5 mei 2021 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Foto Wieneke Buurman nov-2020 705x220.jpg

  Natuurlijk maakt het niets uit waar en hoe de afdeling Communicatie in de organisatie is opgehangen. De mensen maken de afdeling, niet de structuur. Professionaliteit, deskundigheid, kennis van de organisatie, motivatie, inzet en betrokkenheid, draagvlak binnen de organisatie, daar gaat het om. Rechtstreeks rapporteren aan de directie hoeft niet, als er maar een functioneel lijntje is naar degene die de communicatieportefeuille heeft. Klopt dat of klopt dat niet?

  Lees meer over "Ophanging van afdeling Communicatie nog steeds een dingetje"

 7. Coronacommunicatie kabinet blijft onnavolgbaar

  21 april 2021 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Foto Wieneke Buurman nov-2020 705x220.jpg

  Het kabinet gaat de coronamaatregelen versoepelen. We mogen ’s middags op een terras gaan zitten, de avondklok wordt opgeheven, we kunnen weer zonder afspraak gaan winkelen en we mogen weer twee in plaats van één gast thuis ontvangen. Hoera! Dus we hebben de pandemie eindelijk – samen – eronder gekregen? De cijfers zijn ongetwijfeld aan het dalen. Anders zou het kabinet dit besluit niet nemen, toch? De werkelijkheid is anders. De aantallen besmettingen stijgen en de bezettingsgraad op de IC en de Covid-afdelingen van de ziekenhuizen zitten op het niveau van januari, toen de maatregelen aangescherpt werden. 

  Lees meer over "Coronacommunicatie kabinet blijft onnavolgbaar"

 8. C-Week: de boeiendste communicatieweek ter wereld!

  24 maart 2021 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Foto Wieneke Buurman nov-2020 705x220.jpg

  Ja, mijn blog gaat dit keer over andere dingen dan persconferenties en coronacommunicatie. Er zijn ongetwijfeld genoeg anderen die commentaar gaan geven op de uitingen van onze premier over zakelijke bijeenkomsten die fysiek mogen, en niet digitaal hoeven, omdat ze zakelijk zijn (hoezo voorbeeldfunctie) of dat het bestrijden van de pandemie afhangt van het gedrag van ons allemaal – en vaccineren daarbij niet noemde. Het is tijd voor aandacht voor leukere onderwerpen. Het is tijd voor aandacht voor C-Week.

  Lees meer over "C-Week: de boeiendste communicatieweek ter wereld!"

 9. Ook debatten tussen andere verkiesbare kandidaten alsjeblieft!

  9 maart 2021 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Foto Wieneke Buurman nov-2020 705x220.jpg

  Genieten jullie ook zo van alle verkiezingsdebatten die momenteel plaatsgrijpen? Online, op tv, de radio en via social media, er is geen kanaal dat niet benut wordt om aandacht te vragen voor de programma’s van de partijen. Een aantal partijen heeft ook goed naar Amerikaanse campagnes gekeken en heeft een studio beschikbaar van waaruit ze eigen actualiteitenprogramma’s presenteren. Allemaal om meer aandacht te genereren voor hun standpunten en hun lijsttrekker.

  Lees meer over "Ook debatten tussen andere verkiesbare kandidaten alsjeblieft!"

 10. Coupe corona communiceert!

  22 februari 2021 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Foto Wieneke Buurman nov-2020 705x220.jpg

  Lockdown. Bijna alle retailers zijn dicht, scholen zijn gesloten, sporten mag alleen in je uppie buiten, maximaal een bezoeker bij je thuis, avondklok, mensen met contactberoepen mogen niet werken. Ook de kappers niet. Het is zwaar voor iedereen. Er is begrip voor alle maatregelen, Covid-19 is een rotziekte die je zeker niet moet oplopen als je al een kwetsbare gezondheid hebt. Maar hoe langer het duurt, hoe zwaarder het wordt. Want wanneer zijn we hier nou echt van af? 

  Lees meer over "Coupe corona communiceert!"