Berichten geschreven door Wieneke Buurman

Weblog

 1. Blog van de Voorzitter: Het communicatievak en het huis van de schilder

  10 juli 2019 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  ‘Het huis van de schilder staat het slechtst in de verf’. Dat is een bekend gezegde om aan te tonen dat je vaak vergeet om het vak dat je uitoefent voor anderen goed voor jezelf te doen. Dat gaat ook op voor het communicatievak. Communicatiemensen zijn bescheiden mensen. Eén van hun taken is het positioneren van hun organisatie of hun directievoorzitter, maar vaak niet van hun eigen vak, laat staan zichzelf.

  Lees meer over "Blog van de Voorzitter: Het communicatievak en het huis van de schilder"

 2. Blog van de Voorzitter: Communicatiemensen zijn leuke mensen

  26 juni 2019 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Wat een feest was C-day19 vorige week! Er waren weer veel meer mensen dan vorig jaar. Ongeveer 850 collega’s zagen een prachtig plenair ochtendprogramma waarin twee actuele ontwikkelingen in het vak werden uitgelicht: gedragsverandering en de invloed van Artificial Intelligence op ons vak zette iedereen aan het denken. De middag was een grote snoepwinkel waarin het moeilijk kiezen was tussen fasterclasses. 

  Lees meer over "Blog van de Voorzitter: Communicatiemensen zijn leuke mensen"

 3. Blog van de Voorzitter: Aandacht voor de 'software' van de organisatie moet beter

  12 juni 2019 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Niet voor het eerst werk ik bij een organisatie met een enorme veranderopgave. Dit keer in de zorg, hiervoor bij een organisatie in het openbaar vervoer en nog eerder bij een overheidsorganisatie. In mijn beleving zijn twee dingen cruciaal voor het laten slagen van een verandertraject: de 'hardware' en de 'software'. 

  Lees meer over "Blog van de Voorzitter: Aandacht voor de 'software' van de organisatie moet beter"

 4. Blog van de voorzitter: Zo belangrijk is communicatie

  29 mei 2019 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Deze week was er een opmerkelijke kwestie in het nieuws. Uit documenten zou blijken dat minister-president Rutte druk heeft uitgeoefend om de publicatie van de onafhankelijke doorrekeningen van het klimaatakkoord over de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) over september heen te tillen. Het Ministerie van Economische Zaken wilde juist zo snel mogelijk die resultaten communiceren om lekken te voorkomen en om niet de indruk te wekken dat er informatie onder de pet gehouden zou worden.

  Lees meer over "Blog van de voorzitter: Zo belangrijk is communicatie"

 5. Blog van de voorzitter: C-day, parel aan de kroon van Logeion

  15 mei 2019 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Het zonnetje schijnt als ik het NBC in Nieuwegein binnenloop. Ik zie een paar mensen aankomen van verschillende kanten. Ze zijn gelijktijdig bij de ingang, willen naar binnen en botsen tegen elkaar aan. "Sorry!" zeggen ze tegen elkaar. Ze kijken elkaar beter aan. "Ben jij ook op weg naar C-day?" 

  Lees meer over "Blog van de voorzitter: C-day, parel aan de kroon van Logeion"

 6. Blog van de voorzitter - Goed voor alle organisaties: een CCO in de directie

  1 mei 2019 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Voor communicatieprofessionals een mooi moment: op de aandeelhoudersvergadering van ING twee weken geleden vroegen aanwezigen om de aanstelling van een CCO (Chief Communication Officer). De reputatie van de financiële sector is niet al te best. ING liet afgelopen jaar zien dat dat niet onterecht is: topman Ralph Hamers zou een salarisverhoging van maar liefst 50% krijgen.

  Lees meer over "Blog van de voorzitter - Goed voor alle organisaties: een CCO in de directie"

 7. Blog van de Voorzitter: De wereld verandert, Logeion verandert mee

  17 april 2019 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Wat betekenen Brexit of de klimaatdiscussie voor communicatie? Hoe kijken communicatieprofessionals aan tegen controversiële overheidsactiviteiten zoals het neerschieten van herten of het kappen van bossen? Moeten wij in actie komen voor het afnemen van biodiversiteit of het stimuleren van circulaire economie? Wat kunnen wij met artificial intelligence? 

  Lees meer over "Blog van de Voorzitter: De wereld verandert, Logeion verandert mee"

 8. Blog van de Voorzitter: Zijn mannen dominant in het communicatievak?

  3 april 2019 - door Wieneke Buurman - 2 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Communicatie is een vak vol vrouwen, maar mannen domineren. Aan die stelling besteedde Adformatie onlangs aandacht. Maar is dat ook zo? Met de eerste helft van de stelling zal iedereen het eens zijn, in die zin, dat er meer vrouwen dan mannen in ons mooie vak werken. De meeste adviseurs, creatieven, projectleiders, zijn vrouw. Het is een iets ander beeld als je kijkt naar woordvoerders of collega’s die zich op het digitale of social mediavlak begeven.

  Lees meer over "Blog van de Voorzitter: Zijn mannen dominant in het communicatievak?"

 9. Blog van de Voorzitter: Bij provinciale verkiezingen horen debatten over provinciale onderwerpen

  20 maart 2019 - door Wieneke Buurman - 1 reactie

  Wieneke-705x220-def.jpg

  20 maart, de dag van waterschaps- en provinciale verkiezingen. Wie met belangstelling voor deze verkiezingen uitkeek naar het lijsttrekkersdebat op NPO 1 op de avond ervoor, werd teleurgesteld. Uitsluitend landelijke lijsttrekkers discussieerden over landelijke onderwerpen. Met uitzondering wellicht van de Partij van de Dieren, die een stelling over megastallen had ingebracht.

  Lees meer over "Blog van de Voorzitter: Bij provinciale verkiezingen horen debatten over provinciale onderwerpen"

 10. Blog van de Voorzitter: Zijn tarieven een dingetje?

  6 maart 2019 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Communicatieprofessionals doen hun werk met enthousiasme, overtuiging en betrokkenheid. Erkenning en waardering daarvoor zijn belangrijk. De financiële waardering is, hoewel die over het algemeen niet bovenaan het lijstje staat van wat ons werk de moeite waard maakt, net zo goed van belang. Ook communicatieprofessionals moeten hun hypotheek of huur kunnen betalen en boodschappen kunnen doen. Ten tijde van de economische crisis, die inmiddels al weer een tijdje achter ons ligt, is de beloning voor communicatiemensen lager geworden.

  Lees meer over "Blog van de Voorzitter: Zijn tarieven een dingetje?"