Berichten geschreven door Wieneke Buurman

Weblog

 1. Cijfers genezen patiënten ontbreken in communicatie rondom corona

  12 mei 2020 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Vanaf het begin van de corona-epidemie houdt het RIVM ons nauwgezet op de hoogte van de ontwikkelingen. En dat doen ze prima. Iedere dag om 14.00 uur worden de nieuwste cijfers bekend gemaakt. Een peilmoment voor veel mensen. De updates gaan altijd over drie kencijfers: het nieuwe aantal vastgestelde besmettingen, het aantal patiënten dat opgenomen is op de IC en het aantal mensen dat is overleden. Dat geeft echter een incompleet beeld van de ontwikkeling van de epidemie.

  Lees meer over "Cijfers genezen patiënten ontbreken in communicatie rondom corona"

 2. Blog van de Voorzitter: Chief Listening Officer

  29 april 2020 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Iedere organisatie zou een Chief Listening Officer moeten hebben; iemand die luistert naar klanten, medewerkers en stakeholders. Een kernfunctie van communicatie. Daar pleiten een aantal collega’s in ons vak voor naar aanleiding van de discussie die er is ontstaan rondom het voornemen van Air France/KLM om hun topmannen flinke bonussen te geven. Terwijl het bedrijf in deze coronatijd bij de Franse en Nederlandse overheid aanklopte voor staatssteun. En passant ook nog aankondigde duizenden medewerkers te ontslaan.

  Lees meer over "Blog van de Voorzitter: Chief Listening Officer"

 3. Bedankt communicatiehelden!

  15 april 2020 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Alle aandacht gaat in deze tijden van corona uit naar het primaire proces in de zorg: verpleegkundigen, artsen, ambulancepersoneel. En terecht. Daarbij worden communicatieprofessionals niet genoemd. En dat is niet terecht. Want ook die werken knetterhard. Houden ons op de hoogte van de ontwikkeling van de crisis. Maken zichtbaar wat het primaire proces doet. Laten zien hoe Nederland meeleeft en hoeveel mooie initiatieven er worden ontplooid om de crisis te bestrijden en draaglijk te maken.

  Lees meer over "Bedankt communicatiehelden!"

 4. Waarom een ethisch kompas voor ons communicatievak nodig is

  20 februari 2020 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Liegende woordvoerders bij het ministerie van Financiën. Binnenlandse Zaken die kritische notities achterhoudt. Een werkgever die een stagiaire Communicatie inzet voor hele andere dingen. Een topman die ondanks maatschappelijke kritiek zijn salaris fors verhoogt en de communicatieadviseur mag dat gaan communiceren.

  Lees meer over "Waarom een ethisch kompas voor ons communicatievak nodig is"

 5. Blog van de voorzitter - Logeion: superclub!

  5 februari 2020 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Dit wordt een saaie blog, maar met een hele mooie strekking. Meestal gebruik ik deze gelegenheid om iets te vinden van ontwikkelingen in het vak, de actualiteit of communicatieacties van organisaties of collega’s. Deze keer niet. Ik ga iets doen wat ik alleen doe op de kerstborrel, de nieuwjaarsbijeenkomst of C-day. En dat is te weinig.

  Lees meer over "Blog van de voorzitter - Logeion: superclub!"

 6. Blog van de voorzitter: Commlabs gaan nieuwe ideeën verder brengen

  8 januari 2020 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Een nieuw jaar, een nieuw ding: we gaan starten met Commlabs! We hebben gezocht naar een manier waarop Logeion jou als lid en als communicatieprofessional kan helpen om nieuwe ideeën of thema’s verder te brengen. Uit de keukentafelgesprekken die we met een aantal leden hebben gehouden kwam naar voren dat er als iets als Commlabs grote behoefte is.

  Lees meer over "Blog van de voorzitter: Commlabs gaan nieuwe ideeën verder brengen"

 7. Blog van de voorzitter: De CEO van de toekomst heeft een communicatieachtergrond

  11 december 2019 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Een mooi bericht aan het eind van het jaar. Treant, een grote zorggroep in Drenthe en Groningen die bestaat uit drie ziekenhuizen en zeventien zorg- en verpleeginstellingen, heeft na lang zoeken een nieuwe voorzitter voor de Raad van Bestuur gevonden. Blij deed Treant daarover een persbericht uit. Niet zo bijzonder. Organisaties stellen vaker nieuwe topmensen aan. Maar wat ziet deze nieuwe voorzitter als haar belangrijkste taak?

  Lees meer over "Blog van de voorzitter: De CEO van de toekomst heeft een communicatieachtergrond"

 8. Blog van de voorzitter: De Zwarte Piet-discussie *zucht*

  13 november 2019 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  De intocht van de Sint komt steeds dichterbij. En dat is goed te merken aan de toenemende intensiteit van de Zwarte Piet-discussie. Actiegroepen voor en tegen, deskundigen, rechtszaken, mediamensen, ouders; iedereen vindt er iets van en krijgt ook alle ruimte van media om er iets van te vinden. Ondertussen polariseert de discussie steeds verder. 

  Lees meer over "Blog van de voorzitter: De Zwarte Piet-discussie *zucht*"

 9. Blog van de voorzitter: Wie wordt boos na boeren en bouwers?

  30 oktober 2019 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Boos worden en het Malieveld volzetten met voertuigen loont. De boeren kregen onmiddellijk hun zin: minister Schouten liet op het Malieveld weten dat de veestapel niet zou worden gehalveerd. De bouwers kregen nog sneller hun zin. Drie dagen voordat kiepwagens en graafmachines op het grasveld verschenen, communiceerde staatssecretaris van Veldhoven dat het RIVM zou worden gevraagd om te onderzoeken of de norm voor P-FAS (uiterst schadelijke stoffen voor flora, fauna en de mens) kon worden verruimd.

  Lees meer over "Blog van de voorzitter: Wie wordt boos na boeren en bouwers?"

 10. Blog van de Voorzitter: Boeren en spinnen

  16 oktober 2019 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  De boeren zijn boos. Dat weet heel Nederland ondertussen. Ook vandaag, woensdag 16 oktober, staat het verkeer op de weg in Midden-Nederland muurvast door kilometerslange optochten van trekkers naar Den Haag en De Bilt. Wacht even. De Bilt? Wat moeten de boeren daar nou? Wat heeft De Bilt te maken met het stikstofbeleid? Daar gaat Den Haag over. Precies.

  Lees meer over "Blog van de Voorzitter: Boeren en spinnen"