Berichten geschreven door Wieneke Buurman

Weblog

 1. Leeftijdsdiscriminatie een issue in ons vak?

  6 augustus 2020 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Een opvallend bericht in de media afgelopen week. Motivaction heeft in opdracht van de Nationale Vacaturebank en Intermediair onderzoek gedaan naar discriminatie op de arbeidsmarkt. Meer dan de helft van de ondervraagden voelt zich gediscrimineerd tijdens een sollicitatieprocedure. En wat blijkt? De meest genoemde grond voor discriminatie is niet afkomst – hoewel die met een tweede plaats nog steeds een discriminatiefactor van belang is – maar leeftijd. 

  Lees meer over "Leeftijdsdiscriminatie een issue in ons vak?"

 2. Krijgt communicatie voldoende aandacht van toezichthouders?

  22 juli 2020 - door Wieneke Buurman - 1 reactie

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Als communicatieprofessionals besteden we veel aandacht, en terecht, aan de vraag of boards en directies voldoende doordrongen zijn van het belang van communicatie en de manier waarop communicatie door de organisatie vormgegeven wordt. Het liefst zien we communicatie aan tafel bij de directie. Dat is namelijk een prima garantie voor aandacht voor de rol van communicatie binnen een organisatie.

  Lees meer over "Krijgt communicatie voldoende aandacht van toezichthouders?"

 3. Interne communicatie en HR zijn samen broodnodig bij verandertrajecten

  7 juli 2020 - door Wieneke Buurman - 3 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Een open deur. Een waarheid als een koe. Niets nieuws. Want de één kan niet zonder de ander bij verandertrajecten. Natuurlijk is Human Resources (HR) verantwoordelijk voor het personeelsbeleid en de ontwikkeling en inzet van HR-instrumenten. Net zoals Communicatie dat is voor het communicatiebeleid en de uitvoering daarvan. Beiden hebben een rol bij veranderingen; trouwens ook als het geen grote veranderingen zijn. Tot zover prima.

  Lees meer over "Interne communicatie en HR zijn samen broodnodig bij verandertrajecten"

 4. Jouw stem telt mee!

  10 juni 2020 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Volgende week is het weer zover: de Verkiezingen van de Communicatieman/vrouw en CommunicatieTalent 2020! De jury, onder de bezielende aanvoering van Noud Bex, heeft veel tijd en energie gestoken in de selectie van de topprestaties van het afgelopen jaar. Er staat een prachtige line-up van kandidaten klaar om zich te laten tooien met een van de twee meest begeerde titels van ons vak. Natuurlijk kunnen er maar twee collega’s uiteindelijk de gelukkige winnaars worden. Laat je stem horen en geef aan wie volgens jou de Communicatieman/vrouw 2020 en het CommunicatieTalent 2020 moeten worden!

  Lees meer over "Jouw stem telt mee!"

 5. Communicatietrends van Logeion: geweldige inspiratie!

  27 mei 2020 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  De nieuwe trends voor het communicatievak zijn bekend! De APT, Adviesraad voor Programmering en Trends, heeft veel tijd en energie gestoken in het definiëren van de nieuwe trends voor de komende paar jaar en hebben daarmee een geweldige prestatie geleverd. Een groot compliment voor alle leden van de adviesraad en andere collega’s die hebben meegewerkt!

  Lees meer over "Communicatietrends van Logeion: geweldige inspiratie!"

 6. Cijfers genezen patiënten ontbreken in communicatie rondom corona

  12 mei 2020 - door Wieneke Buurman - 2 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Vanaf het begin van de corona-epidemie houdt het RIVM ons nauwgezet op de hoogte van de ontwikkelingen. En dat doen ze prima. Iedere dag om 14.00 uur worden de nieuwste cijfers bekend gemaakt. Een peilmoment voor veel mensen. De updates gaan altijd over drie kencijfers: het nieuwe aantal vastgestelde besmettingen, het aantal patiënten dat opgenomen is op de IC en het aantal mensen dat is overleden. Dat geeft echter een incompleet beeld van de ontwikkeling van de epidemie.

  Lees meer over "Cijfers genezen patiënten ontbreken in communicatie rondom corona"

 7. Blog van de Voorzitter: Chief Listening Officer

  29 april 2020 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Iedere organisatie zou een Chief Listening Officer moeten hebben; iemand die luistert naar klanten, medewerkers en stakeholders. Een kernfunctie van communicatie. Daar pleiten een aantal collega’s in ons vak voor naar aanleiding van de discussie die er is ontstaan rondom het voornemen van Air France/KLM om hun topmannen flinke bonussen te geven. Terwijl het bedrijf in deze coronatijd bij de Franse en Nederlandse overheid aanklopte voor staatssteun. En passant ook nog aankondigde duizenden medewerkers te ontslaan.

  Lees meer over "Blog van de Voorzitter: Chief Listening Officer"

 8. Bedankt communicatiehelden!

  15 april 2020 - door Wieneke Buurman - 1 reactie

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Alle aandacht gaat in deze tijden van corona uit naar het primaire proces in de zorg: verpleegkundigen, artsen, ambulancepersoneel. En terecht. Daarbij worden communicatieprofessionals niet genoemd. En dat is niet terecht. Want ook die werken knetterhard. Houden ons op de hoogte van de ontwikkeling van de crisis. Maken zichtbaar wat het primaire proces doet. Laten zien hoe Nederland meeleeft en hoeveel mooie initiatieven er worden ontplooid om de crisis te bestrijden en draaglijk te maken.

  Lees meer over "Bedankt communicatiehelden!"

 9. Waarom een ethisch kompas voor ons communicatievak nodig is

  20 februari 2020 - door Wieneke Buurman - 1 reactie

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Liegende woordvoerders bij het ministerie van Financiën. Binnenlandse Zaken die kritische notities achterhoudt. Een werkgever die een stagiaire Communicatie inzet voor hele andere dingen. Een topman die ondanks maatschappelijke kritiek zijn salaris fors verhoogt en de communicatieadviseur mag dat gaan communiceren.

  Lees meer over "Waarom een ethisch kompas voor ons communicatievak nodig is"

 10. Blog van de voorzitter - Logeion: superclub!

  5 februari 2020 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Dit wordt een saaie blog, maar met een hele mooie strekking. Meestal gebruik ik deze gelegenheid om iets te vinden van ontwikkelingen in het vak, de actualiteit of communicatieacties van organisaties of collega’s. Deze keer niet. Ik ga iets doen wat ik alleen doe op de kerstborrel, de nieuwjaarsbijeenkomst of C-day. En dat is te weinig.

  Lees meer over "Blog van de voorzitter - Logeion: superclub!"

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.