Berichten geschreven door Wieneke Buurman

Weblog

 1. Blog van de Voorzitter: Een mensch aan de telefoon

  4 september 2019 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  De samenleving digitaliseert steeds verder. Menselijk contact wordt meer en meer vervangen door social media, chatten, voiceresponsesystemen, apps en dergelijke. Die ontwikkeling heeft goede kanten, maar er zijn ook minder goede kanten, waarvoor te weinig aandacht is. Voor contact met de overheid moet je inloggen met je DigiD. Als je op sites van bedrijven de contactmogelijkheden bekijkt, vind je verwijzingen naar veel gestelde vragen, als je verder zoekt een e-mailadres, maar steeds minder vaak een telefoonnummer.

  Lees meer over "Blog van de Voorzitter: Een mensch aan de telefoon"

 2. Blog van de voorzitter: De CEO’s met communicatieachtergrond komen eraan!

  21 augustus 2019 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Eindelijk! Het Financieel Dagblad berichtte over een verklaring van een aantal grote Amerikaanse bedrijven. De topmensen van onder andere Google, Amazon, General Motors en Procter and Gamble gaan met hun tijd mee. Zij willen niet meer alleen oog hebben voor aandeelhoudersbelang, maar ook nadrukkelijk voor hun medewerkers en de omgeving waarin de bedrijven actief zijn. Wat een prachtige mijlpaal voor het communicatievak.

  Lees meer over "Blog van de voorzitter: De CEO’s met communicatieachtergrond komen eraan!"

 3. Blog van de Voorzitter: Recept voor geslaagd actievoeren    

  7 augustus 2019 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Waarom krijgen de Groningers wel voor elkaar dat de gaskraan wordt dichtgedraaid en lukt het de omwonenden van Schiphol niet om verdere groei van het vliegverkeer te voorkomen? Het economisch belang van beiden is evident. De actiegroepen communiceren veel, gaan naar Den Haag, vragen aandacht. Toch lukt het de ene actiegroep beter dan de andere. Waar zit hem dat in?

  Lees meer over "Blog van de Voorzitter: Recept voor geslaagd actievoeren    "

 4. Blog van de Voorzitter: Het communicatievak en het huis van de schilder

  10 juli 2019 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  ‘Het huis van de schilder staat het slechtst in de verf’. Dat is een bekend gezegde om aan te tonen dat je vaak vergeet om het vak dat je uitoefent voor anderen goed voor jezelf te doen. Dat gaat ook op voor het communicatievak. Communicatiemensen zijn bescheiden mensen. Eén van hun taken is het positioneren van hun organisatie of hun directievoorzitter, maar vaak niet van hun eigen vak, laat staan zichzelf.

  Lees meer over "Blog van de Voorzitter: Het communicatievak en het huis van de schilder"

 5. Blog van de Voorzitter: Communicatiemensen zijn leuke mensen

  26 juni 2019 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Wat een feest was C-day19 vorige week! Er waren weer veel meer mensen dan vorig jaar. Ongeveer 850 collega’s zagen een prachtig plenair ochtendprogramma waarin twee actuele ontwikkelingen in het vak werden uitgelicht: gedragsverandering en de invloed van Artificial Intelligence op ons vak zette iedereen aan het denken. De middag was een grote snoepwinkel waarin het moeilijk kiezen was tussen fasterclasses. 

  Lees meer over "Blog van de Voorzitter: Communicatiemensen zijn leuke mensen"

 6. Blog van de Voorzitter: Aandacht voor de 'software' van de organisatie moet beter

  12 juni 2019 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Niet voor het eerst werk ik bij een organisatie met een enorme veranderopgave. Dit keer in de zorg, hiervoor bij een organisatie in het openbaar vervoer en nog eerder bij een overheidsorganisatie. In mijn beleving zijn twee dingen cruciaal voor het laten slagen van een verandertraject: de 'hardware' en de 'software'. 

  Lees meer over "Blog van de Voorzitter: Aandacht voor de 'software' van de organisatie moet beter"

 7. Blog van de voorzitter: Zo belangrijk is communicatie

  29 mei 2019 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Deze week was er een opmerkelijke kwestie in het nieuws. Uit documenten zou blijken dat minister-president Rutte druk heeft uitgeoefend om de publicatie van de onafhankelijke doorrekeningen van het klimaatakkoord over de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) over september heen te tillen. Het Ministerie van Economische Zaken wilde juist zo snel mogelijk die resultaten communiceren om lekken te voorkomen en om niet de indruk te wekken dat er informatie onder de pet gehouden zou worden.

  Lees meer over "Blog van de voorzitter: Zo belangrijk is communicatie"

 8. Blog van de voorzitter: C-day, parel aan de kroon van Logeion

  15 mei 2019 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Het zonnetje schijnt als ik het NBC in Nieuwegein binnenloop. Ik zie een paar mensen aankomen van verschillende kanten. Ze zijn gelijktijdig bij de ingang, willen naar binnen en botsen tegen elkaar aan. "Sorry!" zeggen ze tegen elkaar. Ze kijken elkaar beter aan. "Ben jij ook op weg naar C-day?" 

  Lees meer over "Blog van de voorzitter: C-day, parel aan de kroon van Logeion"

 9. Blog van de voorzitter - Goed voor alle organisaties: een CCO in de directie

  1 mei 2019 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Voor communicatieprofessionals een mooi moment: op de aandeelhoudersvergadering van ING twee weken geleden vroegen aanwezigen om de aanstelling van een CCO (Chief Communication Officer). De reputatie van de financiële sector is niet al te best. ING liet afgelopen jaar zien dat dat niet onterecht is: topman Ralph Hamers zou een salarisverhoging van maar liefst 50% krijgen.

  Lees meer over "Blog van de voorzitter - Goed voor alle organisaties: een CCO in de directie"

 10. Blog van de Voorzitter: De wereld verandert, Logeion verandert mee

  17 april 2019 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Wieneke-705x220-def.jpg

  Wat betekenen Brexit of de klimaatdiscussie voor communicatie? Hoe kijken communicatieprofessionals aan tegen controversiële overheidsactiviteiten zoals het neerschieten van herten of het kappen van bossen? Moeten wij in actie komen voor het afnemen van biodiversiteit of het stimuleren van circulaire economie? Wat kunnen wij met artificial intelligence? 

  Lees meer over "Blog van de Voorzitter: De wereld verandert, Logeion verandert mee"