Berichten geschreven door Wieneke Buurman

Weblog

 1. Mensen kunnen zelf denken

  2 juni 2021 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Foto Wieneke Buurman nov-2020 705x220.jpg

  Eindelijk, daar is-ie dan, de zon! Na al die grijze, natte weken, en die lange, lange coronawinter weer lekker naar buiten. Naar het strand, de plaatselijke recreatieplas, het park of gewoon je eigen balkon. Jas uit, shirt en jurkje aan. Heerlijk om te horen dat de weermensen temperaturen boven de twintig graden aankondigen. “Na een frisse start zal de ochtendnevel snel optrekken. Dan krijgen we een heerlijke zonnige dag met heel weinig bewolking.” Daar wordt een mens blij van.

  Lees meer over "Mensen kunnen zelf denken"

 2. Blog van de voorzitter: Mijmeringen over de snelle evolutie van taal

  19 mei 2021 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Foto Wieneke Buurman nov-2020 705x220.jpg

  Zo maar een mijmeringetje. Over taalgebruik in coronatijd dat me opvalt. En hoe dat in korte tijd wordt overgenomen en deel uitmaakt van het jargon. Want de Pauzeknop is momenteel alomtegenwoordig. Mooi woord, prachtige metafoor en impliceert dat daarop gedrukt kan worden. Maar, als er niet op gedrukt wordt, gaat alles door zoals gepland. Daar is de knop voor, zou je denken.

  Lees meer over "Blog van de voorzitter: Mijmeringen over de snelle evolutie van taal"

 3. Ophanging van afdeling Communicatie nog steeds een dingetje

  5 mei 2021 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Foto Wieneke Buurman nov-2020 705x220.jpg

  Natuurlijk maakt het niets uit waar en hoe de afdeling Communicatie in de organisatie is opgehangen. De mensen maken de afdeling, niet de structuur. Professionaliteit, deskundigheid, kennis van de organisatie, motivatie, inzet en betrokkenheid, draagvlak binnen de organisatie, daar gaat het om. Rechtstreeks rapporteren aan de directie hoeft niet, als er maar een functioneel lijntje is naar degene die de communicatieportefeuille heeft. Klopt dat of klopt dat niet?

  Lees meer over "Ophanging van afdeling Communicatie nog steeds een dingetje"

 4. Coronacommunicatie kabinet blijft onnavolgbaar

  21 april 2021 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Foto Wieneke Buurman nov-2020 705x220.jpg

  Het kabinet gaat de coronamaatregelen versoepelen. We mogen ’s middags op een terras gaan zitten, de avondklok wordt opgeheven, we kunnen weer zonder afspraak gaan winkelen en we mogen weer twee in plaats van één gast thuis ontvangen. Hoera! Dus we hebben de pandemie eindelijk – samen – eronder gekregen? De cijfers zijn ongetwijfeld aan het dalen. Anders zou het kabinet dit besluit niet nemen, toch? De werkelijkheid is anders. De aantallen besmettingen stijgen en de bezettingsgraad op de IC en de Covid-afdelingen van de ziekenhuizen zitten op het niveau van januari, toen de maatregelen aangescherpt werden. 

  Lees meer over "Coronacommunicatie kabinet blijft onnavolgbaar"

 5. C-Week: de boeiendste communicatieweek ter wereld!

  24 maart 2021 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Foto Wieneke Buurman nov-2020 705x220.jpg

  Ja, mijn blog gaat dit keer over andere dingen dan persconferenties en coronacommunicatie. Er zijn ongetwijfeld genoeg anderen die commentaar gaan geven op de uitingen van onze premier over zakelijke bijeenkomsten die fysiek mogen, en niet digitaal hoeven, omdat ze zakelijk zijn (hoezo voorbeeldfunctie) of dat het bestrijden van de pandemie afhangt van het gedrag van ons allemaal – en vaccineren daarbij niet noemde. Het is tijd voor aandacht voor leukere onderwerpen. Het is tijd voor aandacht voor C-Week.

  Lees meer over "C-Week: de boeiendste communicatieweek ter wereld!"

 6. Ook debatten tussen andere verkiesbare kandidaten alsjeblieft!

  9 maart 2021 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Foto Wieneke Buurman nov-2020 705x220.jpg

  Genieten jullie ook zo van alle verkiezingsdebatten die momenteel plaatsgrijpen? Online, op tv, de radio en via social media, er is geen kanaal dat niet benut wordt om aandacht te vragen voor de programma’s van de partijen. Een aantal partijen heeft ook goed naar Amerikaanse campagnes gekeken en heeft een studio beschikbaar van waaruit ze eigen actualiteitenprogramma’s presenteren. Allemaal om meer aandacht te genereren voor hun standpunten en hun lijsttrekker.

  Lees meer over "Ook debatten tussen andere verkiesbare kandidaten alsjeblieft!"

 7. Coupe corona communiceert!

  22 februari 2021 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Foto Wieneke Buurman nov-2020 705x220.jpg

  Lockdown. Bijna alle retailers zijn dicht, scholen zijn gesloten, sporten mag alleen in je uppie buiten, maximaal een bezoeker bij je thuis, avondklok, mensen met contactberoepen mogen niet werken. Ook de kappers niet. Het is zwaar voor iedereen. Er is begrip voor alle maatregelen, Covid-19 is een rotziekte die je zeker niet moet oplopen als je al een kwetsbare gezondheid hebt. Maar hoe langer het duurt, hoe zwaarder het wordt. Want wanneer zijn we hier nou echt van af? 

  Lees meer over "Coupe corona communiceert!"

 8. Stop met codes oranje en geel

  10 februari 2021 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Foto Wieneke Buurman nov-2020 705x220.jpg

  ‘Ijs, gladheid en meer sneeuw dan er in jaren gevallen is. In combinatie met de harde wind kan dat tot sneeuwduinen leiden. Er wordt code rood afgegeven. Als u de weg niet op hoeft, blijf dan thuis.’ Kijk, dat is een boodschap die ik snap. Er komt zulk slecht weer aan, dat het verstandig is om thuis te blijven, bij de warme kachel als dat kan. Code rood communiceert lekker primair en landt bij vrijwel iedereen: gevaar! Hoe anders is dat bij code oranje en geel.

  Lees meer over "Stop met codes oranje en geel"

 9. Media: het mag een tikje kritischer

  26 januari 2021 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Foto Wieneke Buurman nov-2020 705x220.jpg

  En inmiddels hebben we zelfs een avondklok. Telkens gaat de overheid een stap verder in het verzwaren van de maatregelen om besmettingen te voorkomen. Bij iedere stap valt mij op dat media dit nieuws redelijk kritiekloos brengen. Verslaggevers staan regelmatig voor de camera om te vertellen welke maatregelen het kabinet zal gaan nemen of ondertussen al genomen heeft. Print en online media melden keurig aan welke aanvullende regels we ons als inwoners van dit land wanneer moeten gaan houden. Heel goed, want dat is nieuws dat gebracht moet worden.

  Lees meer over "Media: het mag een tikje kritischer"

 10. En doorrr naar 2021!

  8 december 2020 - door Wieneke Buurman - 0 reacties

  Foto Wieneke Buurman nov-2020 705x220.jpg

  Dit is alweer de laatste Tweekly van dit jaar en dus is dit mijn laatste blog van 2020. Hoewel we nog niet halverwege december zitten, is dit toch een moment om alvast terug te blikken en vooruit te kijken. Wat ook wordt gestimuleerd door de enorme en vroege aandacht voor Kerst. In mijn dorp is al bijna geen kerstboom meer te krijgen. En ook bij mij thuis hangen de kerstballen en slingers al in de boom. In deze barre tijden hebben mensen blijkbaar nog meer behoefte aan lichtjes en warmte en groen, dan andere jaren.

  Lees meer over "En doorrr naar 2021!"

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.