Berichten geschreven door Noelle Aarts

Weblog

 1. Column C#6: De pen en het zwaard

  15 augustus 2016 - door Noelle Aarts - 0 reacties

  Lognw_Noelle-Aarts-2013-3.jpg

  Enkele weken geleden ben ik in de plaatselijke boekhandel gaan luisteren naar schrijver Frank Westerman. Frank kwam vertellen over zijn jongste pennenvrucht : Een woord, een woord. In dit boek vraagt hij zich af hoe geweld zich verhoudt tot het gesproken woord. Hij beschrijft de Molukse treinkapingen in het Drentse kanaaldorp Bovensmilde in de jaren zeventig van de vorige eeuw en vergelijkt deze terreurdaad met de huidige praktijken van IS.

  Lees meer over "Column C#6: De pen en het zwaard"

 2. Column C#5: taboedoorbrekend

  15 juni 2016 - door Noelle Aarts - 0 reacties

  C1 Noelle Aarts Art of Dialogue.jpg

  In mei 1976 opende het Nijmeegse Café de Plak haar deuren. Tegendraads, roldoorbrekend en emanciperend. Daar stond De Plak voor. Al snel werd het café overgenomen door het personeel. Sindsdien is het een collectief café waarin formele hiërarchie is afgeschaft en iedereen evenveel te vertellen heeft. Structuren doorbreken die mensen onvrij maken, zo luidde en luidt de doelstelling van het collectief.

  Lees meer over "Column C#5: taboedoorbrekend"

 3. Column C#4: de romantiek van het onderwijs

  13 mei 2016 - door Noelle Aarts - 0 reacties

  Lognw_Noelle-Aarts-2013.jpg

  Teacher of the Year Award van Wageningen University, dit jaar voor Roel Dijksma, won ik vorig jaar. Sindsdien denk ik af en toe na over wat ik goed onderwijs vind. Dat moet ook; andere docenten vragen mij tips en ik word soms uitgenodigd er iets over te vertellen.

  Ik koester een romantische opvatting over wetenschap en onderwijs. Zoals je in films ziet: docenten en studenten die elkaar wederzijds inspireren en samen tot nieuwe gedachten komen. Ook vergelijk ik wetenschappers graag met kunstenaars. Vanuit hun eigen vakgebied en expertise proberen zij de essentie van de wereld te vatten in al haar complexiteit. Tegelijkertijd zijn ze bezig grenzen op te rekken om nieuwe inzichten te genereren.

  Lees meer over "Column C#4: de romantiek van het onderwijs"

 4. Column C#3: Doe eens rustig!

  8 april 2016 - door Noelle Aarts - 0 reacties

  LOGNW_NoelleAarts.jpg

  ‘Doe eens rustig’, maant een collega terwijl ik vol vuur praat over mijn nieuwste onderzoeksproject. Ik ben even van mijn à propos. Om vervolgens mijn verhaal kalm en monotoon af te ronden, voor zover mijn temperament dat toelaat. ‘Je hoeft niet boos te worden’, hoor ik vaak als ik mijn verontwaardiging uit over de gang van zaken rond het vluchtelingenbeleid. ‘Er is niks om bang voor te zijn’, stelt de moeder haar kind gerust.

  Lees meer over "Column C#3: Doe eens rustig!"

 5. Column C#2: De zwijgende meerderheid

  11 maart 2016 - door Noelle Aarts - 0 reacties

  C1 Noelle Aarts Art of Dialogue.jpg

  Vol staan de kranten met artikelen over het zoveelste protest bij de aankondiging van een azc in dorp of wijk. Telkens weer met foto’s van onruststokers die in steeds heftiger bewoordingen hun onvrede over de komst van vluchtelingen kenbaar maken. ‘Ausländer Raus’, ‘Grenzen dicht’, ‘Eigen volk eerst’. We kijken niet meer van op van dergelijke uitspraken. 

  Lees meer over "Column C#2: De zwijgende meerderheid"

 6. Column C#1: Communiceer als de kapper

  12 februari 2016 - door Noelle Aarts - 0 reacties

  Lognw_Noelle-Aarts-1.jpg

  Laatst ging ik naar de kapper. Ik werd geholpen door een vriendelijk, praatgraag meisje. Ze vroeg of ik plannen had voor het weekend. Ik zei dat mijn kinderen, die in Utrecht en Brussel wonen, naar huis kwamen. Het meisje was blij voor me en vertelde dat ze zelf elke week naar haar ouders ging. Ze bleef niet slapen, want haar ouders wonen in dezelfde stad. 

  Lees meer over "Column C#1: Communiceer als de kapper"

 7. Column C#9: Conversational responsibility

  13 november 2015 - door Noelle Aarts - 0 reacties

  C1 Noelle Aarts Art of Dialogue.jpg

  Onlangs kwam ik terecht in een gesprekje over de opvang van vluchtelingen. Er werd flink geklaagd: genoeg is genoeg. Iemand zei toen: maar in Nijmegen gaat het goed, die grootschalige opvang van vluchtelingen. Waarop een ander zei: ja, maar daar zijn ze dan weer ontevreden met de voorzieningen. 

  Lees meer over "Column C#9: Conversational responsibility"

 8. Column C#8: meningen en feiten

  9 oktober 2015 - door Noelle Aarts - 0 reacties

  Lognw_Noelle-Aarts-2013-2.jpg

  ‘Witlof is vies’, zegt mijn zoon. ‘Nee’, zegt mijn dochter, ‘jij víndt witlof vies’. Gelijk heeft ze. Of witlof vies is of niet is een mening en geen feit.

  Lees meer over "Column C#8: meningen en feiten"

 9. Column C#7: De politie en mijn beste vriend

  11 september 2015 - door Noelle Aarts - 0 reacties

  Lognw_Noelle-Aarts-1.jpg

  Onlangs gingen we naar een studio in Hilversum om een filmpje op te nemen met Dennis Storm en Valerio Zeno ter promotie van de unieke en veelbelovende BSc Life Sciences en Communicatie in Wageningen.

  Lees meer over "Column C#7: De politie en mijn beste vriend"

 10. Column C#6: Story-selling

  31 juli 2015 - door Noelle Aarts - 0 reacties

  Lognw_Noelle-Aarts-2013-3.jpg

  Het is voor studenten belangrijk voeling te krijgen met de diversiteit van de communicatiepraktijk. Dus nodig ik regelmatig communicatieprofessionals uit voor een gastcollege. Velen doen dat met plezier. Zo gaven twee medewerkers van een groot commercieel bedrijf onlangs een mooie presentatie. Zij lieten veel ruimte aan studenten die kritische vragen stelden over corporate social responsibility en die hun twijfels uitten over de integriteit van het bedrijf. De medewerkers luisterden, gingen serieus in op zorgen van de studenten en er ontstond een boeiende discussie.

  Lees meer over "Column C#6: Story-selling"