Berichten geschreven door Mirjam Soeterbroek

Weblog

 1. Een klassieke fout

  21 september 2021 - by Mirjam Soeterbroek - 0 comments

  Klassieke fout ontwerpen 705x220.jpg

  Er moest een slimme advertentiecampagne komen. We wilden arbeidsmarktcommunicatie inzetten om nieuw personeel te werven én naamsbekendheid vergroten bij de doelgroep voor onze opdrachten, de grotere bedrijven en overheden. Ik werkte bij een ambitieus internationaal ingenieursbedrijf. De ingenieursmarkt was een redelijk verzadigde markt waarin de taartpunten van de marktaandelen al verdeeld waren. Toch bleef er behoefte aan zowel nieuw personeel als aan naamsbekendheid bij de corporate klanten in binnen- en buitenland. 

  Lees meer over "Een klassieke fout"

 2. De luie collega

  25 augustus 2021 - by Mirjam Soeterbroek - 1 comment

  Lege bureaustoel 705x220.jpg

  Februari. Het was weer tijd voor de voorbereiding van het jaarverslag. Voor de Communicatieafdeling betekende het jaarverslag elk jaar een megaproject met een aantal tussentijdse oplevermomenten en een finale deadline op 1 juni. Altijd spannend, maar natuurlijk ook erg bevredigend als het lukt om een mooi product af te leveren op het moment suprême. Zoals elk jaar werd een van de collega’s van Interne Communicatie de projectleider. De manager van de afdeling bepaalde wie de projectleider en wie de andere projectteamleden dit jaar zouden zijn. 

  Lees meer over "De luie collega"

 3. Omgevingscommunicatie op Facebook

  28 juli 2021 - by Mirjam Soeterbroek - 0 comments

  Tunnel tramtunnel 705x220.jpg

  Er was commotie op de afdeling Bouwtechniek van het ingenieursbedrijf. Dennis had een Facebook-site van een van zijn eigen projectteams ontdekt, die hij niet kende. “Kijk”, vond Dennis, “het is goed dat de onze projectmedewerkers enthousiast zijn over hun opdracht. Maar al die externe volgers, dat bevalt me niet. De concurrenten kijken vast ook mee. Ik ga ermee naar Communicatie, die moeten dit ook weten.” Cheryl, van de afdeling Communicatie, viel hem niet helemaal bij. “Ik kende deze Facebook-pagina ook niet. Maar ik vind het juist goed dat onze medewerkers communicatief zijn. Ik heb wel problemen met de intro die gebruikt wordt en met de gestreamde muziek, dat is niet onze ‘company tune’. Ik zou wildgroei willen voorkomen.”

  Lees meer over "Omgevingscommunicatie op Facebook"

 4. De inschattingsfout

  28 juni 2021 - by Mirjam Soeterbroek - 0 comments

  Pinautomaat 705x220.jpg

  Sinds enkele maanden was Tim manager Marktbewerking & Communicatie bij een bank. Het was een het hoofdkantoor in de regio, dat een aantal lokale kantoren faciliteerde met advies op het gebied van MKB, Private Banking, Dagelijkse bankzaken en Marktbewerking & Communicatie. Tim had niet eerder in de financiële sector gewerkt en had er veel moeite in gestoken zich de bedrijfsprocessen en vooral het bankjargon eigen te maken. Door zijn ervaring als marketing- en communicatiemanager in het bedrijfsleven was hij gelukkig volkomen thuis in de marketingcommunicatieactiviteiten van zijn nieuwe team. 

  Lees meer over "De inschattingsfout"

 5. Roddel op het werk

  25 mei 2021 - by Mirjam Soeterbroek - 0 comments

  Roddel 705x220.jpg

  De aantekeningen van één van de verkenners in de kabinetsformatie zijn per ongeluk in de openbaarheid terecht gekomen. Het bleek dat er niet alleen over de issues, maar kennelijk ook over personen werd gesproken, die daar zelf niet bij betrokken werden. De week daarvóór lazen we al in de media, dat er een ‘fluistercampagne’ gaande was rondom een persoon. Het is een heel debacle geworden.

  Lees meer over "Roddel op het werk"

 6. Assertiviteit leidt tot respect

  7 april 2021 - by Mirjam Soeterbroek - 0 comments

  Assertiviteit 705x220.jpg

  Dit werd weer zo’n dag. Het begon al bij de toegangspoort naar het gebouw in Eindhoven. Omdat Merel voor de tweede keer deze week haar personeelspas niet in haar tas kon vinden, moest ze bellen om de slagbomen te laten openen. Eenmaal binnen moest ze bij de receptionist opnieuw bedelen... om een dagpas. Want zonder pas werkt het kopieerapparaat niet en kun je ook niet afrekenen in het bedrijfsrestaurant. Haar bureau lag nog vol met werk van de vorige dag. Hoe Merel ook streefde naar een clean desk: hard copy, mapjes en losse papiertjes bleven een eigen leven leiden.

  Lees meer over "Assertiviteit leidt tot respect"

 7. Meer met Minder

  18 maart 2021 - by Mirjam Soeterbroek - 0 comments

  Afbeelding verhalen van de werkvloer - meer met minder 705x220.jpg

  Meer met minder… de uitdaging voor elke communicatieafdeling. Sinds een jaar was Hans hoofd van de afdeling Communicatie bij een grote MBO-instelling met 10.000 leerlingen en zo’n 1.700 medewerkers. In een van zijn bila’s met de directievoorzitter werd hem gevraagd hoe zijn afdeling nauwer kon aansluiten bij wat het primaire proces in de school nodig had. Hans twijfelde even over de strekking van deze vraag. Om zichzelf bedenktijd te geven verzekerde hij de voorzitter, Johan, dat hij begreep dat Johan graag inspanningen zag om de kwaliteit van onderwijs te verhogen. Dat is immers de maatschappelijke opdracht van alle onderwijsorganisaties. En dat dat allereerst impact had op het onderwijs zelf, de docenten en de studenten. Hans gaf aan dat hij zich ook realiseerde dat het streven de relatie tussen de docenten en de stafafdelingen die hen ondersteunen, zoals zijn communicatieafdeling, bepaalt. Maar daarmee gaf hij Johan nog geen antwoord op zijn vraag zeker?

  Lees meer over "Meer met Minder"