Berichten geschreven door Livia de Metz

Weblog

 1. Ook al draaierig van het kantelen?

  3 december 2015 - door Livia de Metz - 1 reactie

  Livia-blog-commkantelt.jpg

  Hoogleraar Transitiekunde Jan Rotmans verzorgde onlangs een masterclass  voor Logeion en het Amsterdamse communicatienetwerk Welcom onder de titel ‘Nederland kantelt, communicatie kantelt’. Ik hoopte er samenhangende, constructieve ideeën te vinden. Analoog aan de 19e-eeuwse Industriële Revolutie maken we opnieuw een transitie door, ‘geen tijdperk van verandering, maar verandering van tijdperk’, aldus Rotmans.
  Wat betekent dat voor ons, communicatieprofessionals?

  Lees meer over "Ook al draaierig van het kantelen?"

 2. Kick-off Serious Ambtenaar 2015 – The Next Step?

  9 september 2015 - door Livia de Metz - 0 reacties

  serious-ambtenaar-afbeelding.jpg

  Op woensdag 1 september jl. ging de vijfde editie van Serious Ambtenaar feestelijk van start. Onder die noemer doneren inmiddels tientallen (overheids)instellingen aan het jaarlijkse Serious Request van radiozender 3FM en het Rode Kruis. U weet wel, dat spektakel rond het Glazen Huis vol hongerige DJ’s van radio 3 FM. Fascinerend staaltje communicatie (en psychologie). Het Huis staat eind dit jaar in Heerlen en de opbrengst van de collecte is dan bestemd voor ‘The Next Generation’ in oorlogs- en conflictgebieden: kinderen en jongeren die leven onder de meest extreme omstandigheden en daardoor weinig kans hebben op scholing en ontwikkeling.

  Lees meer over "Kick-off Serious Ambtenaar 2015 – The Next Step?"

 3. Lekker lobbyen?

  7 mei 2015 - door Livia de Metz - 0 reacties

  Nieuwspoort.jpg

  Ook dat is een vorm van communicatie; lobbyen. Daarover is iedereen het wel eens, maar het aantal lobbyisten is onbekend; ergens tussen de 600 leden van de Beroepsvereniging voor Public Affairs (BVPA) en 25.000 belangenbehartigers volgens andere experts. Een groeisector, zo bleek tijdens de conferentie ‘Lobbyen in Nederland’ in het Haagse Nieuwspoort. Waakhond Transparency International (TI) onderzocht het fenomeen in Nederland en Europa en de Nederlandse afdeling (TI-NL) greep de publicatie van het rapport ‘Lobbying in Europe’ aan om de bijeenkomst in Nieuwspoort te organiseren. Het onderzoek zet de schijnwerper op problematische lobbypraktijken in uiteenlopende sectoren en industrieën in Europa zoals alcohol, tabak, auto’s, energie, de financiële en farmaceutische. “Ongereguleerd lobbyen heeft geleid tot vergaande gevolgen voor de economie, het milieu, de mensenrechten en de openbare veiligheid,” aldus Anne Koch, directeur van Transparency International voor Europa en Centraal-Azië.

  Lees meer over "Lekker lobbyen?"

 4. Nieuwe voorzitter voor Platform Zelfstandig Ondernemers

  27 maart 2015 - door Livia de Metz - 0 reacties

  PZO_denis.jpg

  Excuus, dit blog gaat niet over communicatie! Maar toch over belangrijke zaken.
  Want over het zelfstandig ondernemerschap van o.a. steeds meer communicatieprofessionals. Sinds eind 2012 is Logeion dan ook aangesloten bij PZO, voluit het Platform Zelfstandig Ondernemers. PZO (20.000 leden) is één van de organisaties die de collectieve belangen van zzp’ers (dat staat voor ‘zelfstandige zonder personeel’) behartigt bij politiek en beleidsmakers. Als velen noem ik ze trouwens liever zp’er, zelfstandig professional want dat ‘zzp’ benadrukt iets waar zp’ers om te beginnen niét mee bezig zijn; personeel.

  Lees meer over "Nieuwe voorzitter voor Platform Zelfstandig Ondernemers"

 5. Operatie 3D in uitvoering

  30 januari 2015 - door Livia de Metz - 0 reacties

  Labels: , , , ,

  lognw_shutterstock_tunnel.jpg

  Nee, niet driedimensionaal. Hier staat 3D voor de drie grote decentralisaties op 1 januari jl.; de overheveling van de zorg voor welzijn, jeugd, inkomen en werkgelegenheid van rijk naar gemeenten. Niet alleen een wat je noemt majeure operatie voor vele duizenden betrokken bestuurders en ambtenaren maar een verandering waarmee zo’n beetje alle Nederlanders nu of later mee te maken krijgen. En o ja; met het idee dat deze reorganisatie de boel een stuk effectiever gaat maken is de decentralisatie alvast voorzien van een forse budgetreductie.

  Lees meer over "Operatie 3D in uitvoering"

 6. De sprong in het 3D-diepe bad

  19 november 2014 - door Livia de Metz - 0 reacties

  Labels: , , , , , , ,

  LOGNW_blog_landscape.jpg

  Het nieuwe jaar nadert. Te snel, dit jaar? Op 1 januari 2015 is het immers zover; een ongekende overheveling van veel taken en behoorlijk wat minder budget van rijk naar gemeenten. Ook wel bekend als de 3D-operatie; de decentralisatie van taken op het terrein van jeugdzorg, werk en zorg aan langdurig zieken en ouderen. Een pakket ter waarde van 16 miljard euro bij aanvang, teruglopend naar 10,3 miljard. Makkelijker gezegd dan gedaan. 

  Lees meer over "De sprong in het 3D-diepe bad"

 7. 3D Communicatiedag - Wie niet weet waar de reis naartoe gaat, vaart altijd verkeerd

  16 juli 2014 - door Livia de Metz - 0 reacties

  Labels: , , , ,

  Lognw_Movement.jpg

  Op 8 juli stemde ook de Eerste Kamer in met de wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) 2015 en daarmee staat het vast; in 2015 worden gemeenten verantwoordelijk voor jeugdzorg, werk en inkomen en zorg aan langdurig zieken en ouderen. Een enorme opgave, ook voor de betrokken communicatieadviseurs. Deze zogenaamd 3D-operatie (want driemaal decentralisatie) gaat bovendien gepaard met forse bezuinigingen, over de hele linie ruim 20 procent. Het rijk wil immers met deze reorganisatie de snel stijgende kosten voor zorg en welzijn beteugelen. Een ordinaire bezuiniging? Ja en nee. 

  Lees meer over "3D Communicatiedag - Wie niet weet waar de reis naartoe gaat, vaart altijd verkeerd"

 8. Mode met meer om het lijf

  2 mei 2014 - door Livia de Metz - 0 reacties

  Mode-met-meer-om-het-lijf.jpg

  Waar begint de mens achter de communicatieprofessional? Zijn emoties als compassie en verontwaardiging bruikbaar voor wie carrière wil maken? Zijn professionele distantie en menselijke betrokkenheid met elkaar te verenigen? Of is het juist die mix die je verder brengt, als mens en professional?

  Lees meer over "Mode met meer om het lijf"

 9. Verder na de raadsverkiezingen

  21 maart 2014 - door Livia de Metz - 0 reacties

  LOGNW_Foto-gemeenteraadsverkiezingen.jpg

  Het was een gedenkwaardige verkiezingsdag, 19 maart 2014! Ik heb mijn aandeeltje weer van harte geleverd, ditmaal als plaatsvervangend voorzitter stembureau. Democratie in uitvoering en nog leuk ook. De uitslag in grote lijnen, voor wie het is ontgaan; fors verlies voor de (lokale vertegenwoordigers van) regeringspartijen VVD en PvdA, forse winst voor D66, SP en ‘de lokale partijen’. Hieronder wat observaties en overpeinzingen met communicatieve impact.

  Lees meer over "Verder na de raadsverkiezingen"

 10. Machiavelliprijs 2013: ‘Communicatie stelt niets voor zonder goede inhoud’

  6 februari 2014 - door Livia de Metz - 0 reacties

  LOGNW_VanderLaan_Machiavelliprijs.jpg

  Op dinsdag 4 februari nam burgemeester Eberhard van der Laan de 25e Machiavelliprijs 2013 in ontvangst uit handen van Marja Wagenaar, voorzitter van de Machiavellistichting. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of organisatie die een opmerkelijke prestatie heeft geleverd op het gebied van publieke communicatie.Eerder ging de prijs onder meer naar H.K.H. prinses Máxima, bondscoach Bert van Marwijk en onderzoeksjournalist Jeroen Smit (‘De prooi’). De uitreiking is altijd goed voor een volle zaal in het Haagse Nieuwspoort en flink wat media-aandacht. De echte liefhebbers komen echter ook voor de Machiavellilezing.

  Lees meer over "Machiavelliprijs 2013: ‘Communicatie stelt niets voor zonder goede inhoud’"