Berichten geschreven door Liliane Ruyters

Weblog

 1. Een week vol Polarisatie

  12 oktober 2017 - door Liliane Ruyters - 0 reacties

  Blog_Polarisatie-705x220.jpg

  Op woensdag 4 oktober 2017 sprak een kleine groep mensen, verenigd in Leiderschap in Communicatie, over Polarisatie, geschreven door Bart Brandsma. Op donderdag 5 oktober 2017 organiseerde beroepsvereniging Logeion samen met Communicatieadviesbureau De Wit een themabijeenkomst over hetzelfde onderwerp. Mijn impressie van een week vol gedachten over polarisatie.

  Lees meer over "Een week vol Polarisatie"

 2. Gewoon Beginnen

  18 september 2016 - door Liliane Ruyters - 0 reacties

  Labels:

  Klankschaal-schutterstock.jpg

  Op meerdere manieren komt de laatste jaren de ontwikkeling tot ons om minder vanaf het papier, gepland en gestructureerd, organisaties te leiden en te veranderen. Re-Inventing Organizations is één van de boeken die over dit onderwerp geschreven is. Leiderschap in Communicatie boog zich onlangs over blauwgroen werken. Onlangs boog Leiderschap in Communicatie zich over één van die managementboeken die de laatste jaren opmars maakt. Ik zeg bewust één, omdat ik al lezende veel herkende in wat Frederic Laloux opschreef. Zijn boodschap was voor mij niet echt nieuw en origineel. Blijft staan dat ik, net als de rest van Leiderschap, de waarheid volgens Frederic Laloux zeker interessant vond en dat er veel zaken staan in Re-inventing Organizations die de moeite van het opvolgen waard zijn.

  Lees meer over "Gewoon Beginnen"

 3. Psychodynamiek of speelplaats

  23 mei 2016 - door Liliane Ruyters - 0 reacties

  Blog-Psychodynamiek.jpg

  Communicatie in Leiderschap kwam weer bij elkaar. Odette Moeskops nam ons mee in haar psychodynamisch perspectief op veranderingen in organisaties. Een interessant betoog dat diezelfde week een mooi contrast kreeg met een overleg over Consulting Kids en organisatieverandering binnen de gemeente Dordrecht. 

  Lees meer over "Psychodynamiek of speelplaats"

 4. Veranderen 3.0

  16 maart 2016 - door Liliane Ruyters - 0 reacties

  veranderen.jpg

  Veranderen is een gegeven in onze huidige maatschappij. Het verbaast eerder dat een bedrijf al lange tijd niet aan verandering doet dan wanneer een bedrijf elk jaar een nieuwe koers kiest. Een groep geinteresseerde communicatieadviseurs luisterde tijdens Leiderschap in Communicatie op 7 maart 2016 aandacht naar Maaike Nooitgedagt die haar visie op veranderen toelichtte: Veranderen 3.0. Een duurzame wijze van veranderen, maar geschikt voor elk bedrijf?

  Lees meer over "Veranderen 3.0"

 5. To take arms against a sea of troubles, And by opposing, end them.

  17 juni 2015 - door Liliane Ruyters - 0 reacties

  Lognw_achtergrond-9.jpg

  Op 10 juni 2015 kwam de themagroep Leiderschap in Communicatie weer bij elkaar. Gerald Morssinkhof en Joop Donkers hadden al wandelend in het bos de sessie voorbereid. Het onderwerp van gesprek was dit keer 'waardevolle competenties voor onze vakbeoefening'. In deze blog de link tussen deze competenties, managementopleidingen en Hamlet. 

  Lees meer over "To take arms against a sea of troubles, And by opposing, end them."

 6. Wegduiken achter reputatie

  24 april 2015 - door Liliane Ruyters - 0 reacties

  Peter-Wie-durft.jpg

  Op 21 april kwam de themagroep Leiderschap in Communicatie in het stadhuis van Utrecht bij elkaar. Een diverse discussie over de mogelijke inbreng van communicatie tijdens maatschappelijke kwesties volgde. Een opmerking in de krant van Joris Luyendijk zette mij aan het denken: schuilen wij niet achter het het magische woord 'reputatie'? In het stadhuis van Utrecht volgde een interessante discussie over een onderwerp dat iedereen na aan het hart lag maar waar geen pasklare oplossing voor bleek: waarom blijft de beroepsgroep Communicatie zo stil bij maatschappelijk belangrijke kwesties? Waarom bloggen wij wel over accountability maar zwijgen wij in de discussie over IS, salarissen bij banken of gaswinning in Groningen? Is er een verband met het feit dat wij blijkbaar vooral met ontzag kijken naar de mensen die Obama voor de Nachtwacht krijgen (met alle respect voor die prestatie), communicatiemethodes ontwikkelen of boeken schrijven en wat minder (zichtbaar) naar collega's die het lef hebben hun bestuurders de juiste spiegel voor te houden?

  Lees meer over "Wegduiken achter reputatie"

 7. Het Fundament van Pippi en Enzo

  6 maart 2015 - door Liliane Ruyters - 0 reacties

  LOGW_pippi_langkous.jpg

  In het moderne nieuwe stadhuis van Utrecht discussieerde op 3 maart jl. Leiderschap in Communicatie over Het Fundament. Eén vraag stond centraal: hoe kunnen wij leiderschap tonen door patronen te doorbreken? Een levendige discussie over het onderwerp volgde. Pippi Langkous bleek opeens een wezenlijk rolmodel. 

  Lees meer over "Het Fundament van Pippi en Enzo"

 8. 'Make it so!'

  18 januari 2015 - door Liliane Ruyters - 0 reacties

  Labels:

  LOGNW_startrek_landscape.jpg

  Op 13 januari kwam een enthousiaste groep communicatieadviseurs bij elkaar in De Bovenkamer van de bibliotheek Den Bosch. Daar gaven Conny de Laat en Joop Donkers, beide lid van de themagroep Leiderschap in Communicatie, een How-to-Sessie over Perspectief in Communicatief Leiderschap. Interactieve werkvormen leidden al snel tot een levendige discussie die plaatsvond in de open sfeer die hoort bij communicatief leiderschap. 

  Lees meer over "'Make it so!'"

 9. Ook Adelaars willen een warm nest: over Communicatief Leiderschap

  21 november 2014 - door Liliane Ruyters - 0 reacties

  Labels:

  LOGNW_adelaar.jpg

  Woensdag 19 november voerde de themagroep Leiderschap in Communicatie een levendige discussie over Communicatief Leiderschap. Woorden als proces, lange termijn en oprechte interesse vielen vaak. In Ook Adelaars Willen een Warm Nest een impressie. 

  Lees meer over "Ook Adelaars willen een warm nest: over Communicatief Leiderschap"

 10. Kritisch Denken is Lezen, Luisteren, Horen, Interpreteren, Reageren (of niet)

  29 september 2014 - door Liliane Ruyters - 0 reacties

  LOGNW_kritischdenken.jpg

  Op vrijdag 26 september jl. kreeg de groep Leiderschap in Communicatie een interessante inleiding over Kritisch Denken. Promovenda Heleen Torringa, verbonden aan Avans Hogeschool Breda, legde uit wat zij onder kritisch denken verstaat. Daarna volgde een levendige discussie over de toepassing binnen het communicatievak.

  Lees meer over "Kritisch Denken is Lezen, Luisteren, Horen, Interpreteren, Reageren (of niet)"