Berichten geschreven door Jan Willem Ebbinge

Weblog

 1. Hoe stellen we consumenten in staat om beter geïnformeerde beslissingen te nemen?

  25 oktober 2016 - door Jan Willem Ebbinge - 0 reacties

  communicatielab-landscape.jpg

  Met het Centrum voor Strategische Communicatie beoogt Logeion de dialoog tussen wetenschap en praktijk in het communicatievak te stimuleren. Binnen Nederland voeren vele wetenschappers en instellingen onderzoek uit op het gebied van communicatie. Vaak werken ze ook samen, niet alleen binnen Nederland maar ook daarbuiten. Geregeld werkt de wetenschap ook samen met bedrijven. Vanuit de overtuiging dat een beter contact tussen wetenschap en praktijk het belang van het communicatie vak dient, is het goed om te weten wie waarmee bezig is.

  Lees meer over "Hoe stellen we consumenten in staat om beter geïnformeerde beslissingen te nemen?"

 2. Jobrotation voor een dag

  27 september 2016 - door Jan Willem Ebbinge - 0 reacties

  Jobrotation-blog.jpg

  Op initiatief van Ernestien Honning organiseerde Logeion deze zomer weer ‘Jobrotation voor een dag’, waarbij leden die zich hadden aangemeld op basis van hun profiel aan elkaar werden gekoppeld. Vervolgens draaiden ze een dag mee in elkaars dagelijkse praktijk. Op vrijdag 7 september vond de afsluitende inspiratieborrel plaats, waar deelnemers ervaringen uitwisselden. Een van de deelnemers was Juliette van der Laan-Jenniskens, Manager Communications bij Eurotransplant in Leiden. Zij was gekoppeld aan Carola de Vree-van Wagtendonk, directeur van bureau Publiec en Hoofd Communicatie (ai) bij Deltares.

  Lees meer over "Jobrotation voor een dag"

 3. Vallen en opstaan, dat herkennen we

  23 augustus 2016 - door Jan Willem Ebbinge - 0 reacties

  Medalhand 705x220.jpg

  Organisaties identificeren zich graag met topsport. Ze maken dan vergelijkingen met het leveren van topprestaties, de gouden medaille, een winnaarsmentaliteit. Maar we kunnen ons moeilijk identificeren met perfectie. Vallen en opstaan, daar gaat het om.  

  Lees meer over "Vallen en opstaan, dat herkennen we"

 4. Calimero? Struisvogel!

  17 mei 2016 - door Jan Willem Ebbinge - 0 reacties

  Blog-struisvogel.jpg

  Ron van der Jagt pleit er in zijn blog van 20 april jl. voor dat communicatieprofessionals zich wat minder als Calimero opstellen. Als die metafoor al klopt, dan zou het fijn zijn als we ook de struisvogel de nek omdraaien. Gelukkig is Van der Jagt trots op de positie, ontwikkeling en meerwaarde van ons vakgebied. Het is ook een mooi vakgebied. Sterker: het is het belangrijkste vakgebied dat er bestaat. Het wordt alleen onvoldoende benut. Dat te ontkennen is nu juist het probleem. Het is dus geen Calimero-kwestie, het is een struisvogelkwestie.

  Lees meer over "Calimero? Struisvogel!"

 5. Hebben machines het al voor het zeggen?

  7 april 2016 - door Jan Willem Ebbinge - 0 reacties

  mensrobot-en-robotmens.jpg

  Opinieleiders waarschuwen voor robots: straks nemen ze niet alleen onze banen, maar ook onze beslissingen over! De vraag is of we dat punt niet allang gepasseerd zijn. Ik zie steeds meer communicatie die over regels en protocollen gaat en steeds minder over visie en inspiratie. Dat lijkt me niet goed. 

  Lees meer over "Hebben machines het al voor het zeggen?"

 6. Blog: Value networks bieden een verhaal met perspectief

  14 maart 2016 - door Jan Willem Ebbinge - 0 reacties

  Blog-Jan-Willem-Ebbinge.jpg

  We lezen dat het goed gaat met de economie, maar het rentebesluit van de ECB vorige week vertelt een ander verhaal. We horen dat flexibilisering goed is voor ons allemaal, maar zzp’ers vertellen een ander verhaal. We hebben behoefte aan een waarachtig verhaal met perspectief.  

  Lees meer over "Blog: Value networks bieden een verhaal met perspectief"

 7. Blog: Noodklok

  17 februari 2016 - door Jan Willem Ebbinge - 4 reacties

  Niet_Luisteren.jpg

  Onlangs ben ik (opnieuw) lid geworden van Logeion. Waarom? Omdat ik het gevoel heb dat het vak verschraalt. Ik wil onderzoeken of dat gevoel klopt, of anderen dat ook hebben. En als dat zo is, dan wil ik kijken wat we daaraan kunnen doen. Ik was aanwezig op de nieuweledenborrel op 19 januari jl. in ProDemos in Den Haag. Erg leuk om weer met zoveel lotgenoten over het vak te kunnen praten! Vooral de introductie van Ron van der Jagt maakte veel reacties los; veel collega's hebben nog steeds te kampen met management dat moeite heeft om de toegevoegde waarde van communicatie te zien.

  Lees meer over "Blog: Noodklok"