Berichten geschreven door Harrie van Rooij

Weblog

 1. Waar ligt de grens bij gedragsbeïnvloeding?

  11 november 2016 - door Harrie van Rooij - 0 reacties

  Blog waar ligt de grengs bij gedragsbeinvloeding.jpg

  Waar ligt de grens bij gedragsbeïnvloeding door middel van communicatie? Mag je informatie zo framen of ordenen dat mensen onwillekeurig een voorkeur krijgen voor de (voor de overheid) meest wenselijke keuze?  Of door te laten zien dat veel mensen kiezen voor optie A, druk op mensen uitoefenen om hetzelfde te doen? De vakgroep overheidscommunicatie van Logeion sprak met enkele collega’s in de overheidscommunicatie over de dilemma’s en morele kaders op het gebied van gedragsbeïnvloeding[1]. Iedereen heeft wel ideeën over wat wel of niet geoorloofd is, maar waar baseer je je keuzen op? En wat doe je in twijfelgevallen? Of geldt gewoon: ‘bij twijfel, niet doen’?  Kunnen we tot een aantal vuistregels komen voor gedragsbeïnvloeding bij overheidscommunicatie?

  Lees meer over "Waar ligt de grens bij gedragsbeïnvloeding?"

 2. Wil de echte burger opstaan?

  26 oktober 2015 - door Harrie van Rooij - 1 reactie

  Blog-Harrie-van-Rooij-Wil-de-echte-burger-opstaan.jpg

  De komst van grote aantallen vluchtelingen brengt heel wat burgers op de been. Helpende burgers, discussierende burgers, en ook veel boze burgers. Het maakt uit hoe politiek en overheid reageren op al die betrokkenheid. Beelden van politici die bewoners opzoeken in buurtzaaltjes, vertellen een verhaal over burgerschap. Een greep uit het mediabeeld van de afgelopen weken laat burgers grofweg in drie rollen zien.

  Lees meer over "Wil de echte burger opstaan?"

 3. Waardevol communiceren: het vak en de professional

  21 september 2015 - door Harrie van Rooij - 1 reactie

  Waardevol-communiceren.jpg

  De gemeente Appingedam heeft de communicatieafdeling opgeheven. Dat vertelt burgemeester Rika Pot in een interview met communicatieonline. De beslissing werd ingegeven door de noodzaak om te bezuinigen. Maar er bleken alleen maar voordelen aan verbonden te zijn, vertelt een tevreden burgemeester. Ambtenaren van de gemeente voelen zich nu zelf verantwoordelijk voor communicatie. Bovendien worden ze creatiever en flexibeler nu ze niet meer langs de communicatieafdeling hoeven.

  Lees meer over "Waardevol communiceren: het vak en de professional"

 4. Boekbespreking: De gemeente centraal. Communicatie in het huis van Thorbecke

  21 september 2015 - door Harrie van Rooij - 0 reacties

  Gemeente-Communiceren.jpg

  In haar boek: 'De gemeente centraal. Communicatie in het huis van Thorbecke' thematiseert Vera de Witte de relatie tussen overheid en samenleving en de rol die communicatie daarbij speelt. Het huis van Thorbecke kraakt van ouderdom, constateert de Witte, in het dagelijks leven directeur communicatie bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). ‘Met een te grote focus op de eigen taken, bevoegdheden en rollen per overheidslaag, met de blik vooral op zichzelf gericht en dus met vooral een verticale insteek, gaat het voorbij aan een nieuwe verbintenis met de samenleving.’Tijdens haar Galjaardlezing van 2014 sprak Annemarie Jorritsma over het wederzijdse onbegrip tussen overheid en burger. “De grootste eyeopener was voor mij dat mensen verbaasd zijn dat wij weten waar zij mee zitten. Ik vond het ook verbijsterend dat veel mensen niet weten wat wij doen met hun buurt.”

  Lees meer over "Boekbespreking: De gemeente centraal. Communicatie in het huis van Thorbecke"

 5. Woedend over je energielabel

  28 januari 2015 - door Harrie van Rooij - 2 reacties

  LOGNW_energielabel_landscape.jpg

  Heb je ook een brief over je energielabel gehad? En ben je woedend geworden? Als dat zo is, dan heb je vrij normaal gereageerd. Want je bent de enige niet. De Telegraaf liet weten dat veel huizenbezitters met woede en ergernis hebben gereageerd op de energiebrief.

  Lees meer over "Woedend over je energielabel"

 6. Wie framede Piet?

  7 oktober 2014 - door Harrie van Rooij - 0 reacties

  LOGNW_zwartepiet.jpg

  Een van de meest besproken personen van 2014 is zwarte piet. De discussie over de donkere knecht wil maar niet uitdoven. Wat ooit een kinderfeest was, is een arena van links en rechts geworden. Ik kan erover meepraten. Toen ik in een krant eens de argumenten van verdedigers van zwarte piet kritisch op een rijtje zetten, beweerden boze lezers dat ik een ‘linkse rat’ was.

  Lees meer over "Wie framede Piet?"